RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eyhpoon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又係 TA05 VDF

樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-15 00:19:18 | 只看該作者

星星 OP 是絕對會破產既,早知買DRB....

登錄/註冊後可看大圖
z96282424 發表於 2010-9-15 02:16:44 | 只看該作者
係師兄你去得太盡姐... VDF真正要改既唔多, 少少DIY+心機, $1000樓下既OP就可以CS得好靚...

反而如果話玩DRIFT個外型都要靚仔的話, 就真係好考心機同荷包...
crazyn 發表於 2010-9-15 03:01:54 | 只看該作者
我想問有無c hing買到個金屬波箱呢.....我買唔到呀....所以遲遲都未開工.....
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-15 21:47:42 | 只看該作者
其實OP只係情意結,不過如果忍晤住OP,咁真係不如買架貴的晤使OP仲化算

師兄指53990?我都係入到一件,仲差一件
wda 發表於 2010-9-15 23:00:03 | 只看該作者
係師兄你去得太盡姐... VDF真正要改既唔多, 少少DIY+心機, $1000樓下既OP就可以CS得好靚...

反而如果話玩 ...
z96282424 發表於 2010-9-15 02:16

師兄請問改CS ..邊D 係最基本要改..日元高企..要買得精明..唔可以再好似以前O甘全車OP LA
GARY^^ 發表於 2010-9-15 23:24:40 | 只看該作者
回復 25# wda

VDF改CS最BASIC係改頭中尾PULLEY..
CENTRE PULLEY改16T畀頭用(3Racing出既都得)~ 改埋22T畀尾用( 用畀SAKURA ZERO既. 去煙廠街一樓買啦,15蚊)
FRONT PULLEY就改40T PULLEY(用YOKOMO BD5既都得幾廿蚊,有2款, 睇清楚先好買), 要41T既應該得SQUARE有出(金屬既好Q貴).
REAR PULLEY可以改SQUARE 30T金屬PULLEY(都係好Q貴)..去快摺問問有冇喇, 出面難搵D. 改得[40/16]既話, 原裝皮帶唔夠長, 買埋225MM皮帶, 快摺冇既去旺角東安街18號地鋪買啦.
GARY^^ 發表於 2010-9-15 23:25:55 | 只看該作者
回復 21# eyhpoon

CHING點解買2PACK 3節棍咁多? 另一架車用?
夜嬰 發表於 2010-9-15 23:57:11 | 只看該作者
請問有無師兄知道option part---Ackerman Steering Set有無用??換左個轉向角會唔會仲細d??
3BG 發表於 2010-9-16 00:01:00 | 只看該作者
回復 28# 夜嬰

其實係唔洗買架
夜嬰 發表於 2010-9-16 00:01:24 | 只看該作者
回復 21# eyhpoon

師兄~我今日幫架VDF埋單...已經超過左$5000蚊......都仲未買齊野...
wda 發表於 2010-9-16 00:53:58 | 只看該作者
c 兄3r o個盒係咩用的?
240SX 發表於 2010-9-16 01:28:32 | 只看該作者
回復  eyhpoon

師兄~我今日幫架VDF埋單...已經超過左$5000蚊......都仲未買齊野...
夜嬰 發表於 16-9-2010 12:01 AM

嘩........DRB都買到喇
wda 發表於 2010-9-16 02:38:38 | 只看該作者
但DRB 買返來一樣係會改改改
240SX 發表於 2010-9-16 02:47:52 | 只看該作者
但DRB 買返來一樣係會改改改
wda 發表於 16-9-2010 02:38 AM

我意思係話咁嘅價錢買到姐,改唔改都係睇自己姐,所以我兩架都唔買
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-16 07:02:46 | 只看該作者

呢度 (http://csjunkies.com/viewtopic.php?f=34&t=747) 有講 TA05 VDF 改CS, 不過相信要改再高比例要換皮帶,而家搵緊SQUARE新出既皮帶

我買Parts都係網上買, 三節棍多買左係原本有個Supplier話無貨,後來又返貨,但我又另外訂左.咁只有做士啤

無用Ackerman Steering Set,網上話角度細左, 3R係LED燈控,部7仔殼已經有喇,買多個比另外一個殼

我部VDF加加埋埋晤包控要起碼7-8千,有數得計:

車架 ~2300
摩打電變 ~700
Servo ~ 900
胎鈴 ~220
車殼加噴油 ~500
LED燈控 ~200
Cheap電兩排 ~400
OP件(未買齊) ~3000
都未改CS

加上重新玩入左EX-10, Hyperion Charger,少量工具等等,呢排真係窮到燶,食緊樹皮

不過最緊要玩得Happy
bapybay 發表於 2010-9-16 09:01:16 | 只看該作者
新手請教
c hing 請問用幾多齒配咩皮帶,係點計出o黎
RICHOME2 發表於 2010-9-16 09:21:08 | 只看該作者
試過先贴Masking Tape 之後用田宮Enamel油,不過效果差(好難控制成條缐幼又同一寛度),後來 ...
eyhpoon 發表於 2010-9-12 01:09

原來有E 樣野GAR。。。真係正!
wda 發表於 2010-9-16 11:22:23 | 只看該作者
$7000 仲未包改cs...o甘睇法會死人wo
z96282424 發表於 2010-9-16 11:26:29 | 只看該作者
回復 35# eyhpoon

嘩師兄$900隻SERVO, $3000OP, 你都去得幾盡wo....
反而ESC同摩打咁平? 唔直上LRP? 橫掂你全餐都係靚雞, 唔爭在支頭抽啦...
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-16 20:22:02 | 只看該作者
新手請教
c hing 請問用幾多齒配咩皮帶,係點計出o黎
bapybay 發表於 2010-9-16 09:01

皮帶晤識計,不過改CS
中皮帶輪直徑改變晤多 (例如18T->16T, 18T->22T)
前皮帶輪直徑加大 (例如37T->40T)
後皮帶輪直徑減细 (例如37T->30T)
咁前皮帶要長的,後皮帶要短的,實際都係爬下文同睇下廠出既CS套件資料參考吧
例如 Square: http://www.rc-square.de/english/square_1_1_news.htm