RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: eyhpoon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又係 TA05 VDF

樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-16 20:32:47 | 只看該作者

使幾多都要睇下識幾多
初時乜都晤識買車架同控,買左EX10因為可以兼容Mini-Z
咁買Servo時問下舖頭邊隻KO好的襟的,咁店主就介紹左隻金屬齒既PDS-2368
到買ESC/MOTOR時爬多的文,知道好盈晤錯,咁咪入左60A Xerun+10.5T,CHING千祈晤好同我講LRP好好多,否則我會成日心思思
GARY^^ 發表於 2010-9-16 21:17:43 | 只看該作者
呢度 () 有講 TA05 VDF 改CS, 不過相信要改再高比例要換皮帶,而家搵緊SQUARE新出既皮帶

我買Parts都係網 ...
eyhpoon 發表於 2010-9-16 07:02

嘩你隻SERVO成差野咁濟鑲金架?

ANYWAY最緊要玩得開心
bapybay 發表於 2010-9-17 09:23:26 | 只看該作者
皮帶晤識計,不過改CS
中皮帶輪直徑改變晤多 (例如18T->16T, 18T->22T)
前皮帶輪直徑加大 (例如37T- ...
eyhpoon 發表於 2010-9-16 20:22

又學倒野 thank you 唔該晒
如果我咁配得唔得呢
前皮帶輪用40T配中皮帶輪16T,後皮帶輪用30T配中皮帶輪22T
齒比係1.834
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-18 07:52:41 | 只看該作者
又學倒野 thank you 唔該晒
如果我咁配得唔得呢
前皮帶輪用40T配中皮帶輪16T,後皮帶輪用30T配中皮帶輪 ...
bapybay 發表於 2010-9-17 09:23

我都諗住禁玩,訂左3RACING既16T,22T,同SQUARE既30T,40T皮帶輪.晤敢保證原裝皮帶OK,所以訂埋SQUARE皮帶
z96282424 發表於 2010-9-18 08:59:21 | 只看該作者
40/16,22/30 呢個組合好多人玩,我都係咁set.
皮帶要換頭225就得,尾皮帶可以用返原裝,仲有空間set鬆緊!

呢個組合勝在唔使DIY改野,22T轉返用原裝18T又可以轉返細CS 練習下
bapybay 發表於 2010-9-18 13:08:16 | 只看該作者
咁用40/16,22/30 呢個組合,中皮帶輪16T用金屬中單向可以嗎?
想請教下,中皮帶輪用中單同唔用中單,有咩分別

我諗住16T同22T用金屬的,帶動頭的16T用單向
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-18 14:30:30 | 只看該作者
40/16,22/30 呢個組合好多人玩,我都係咁set.
皮帶要換頭225就得,尾皮帶可以用返原裝,仲有空間set鬆緊! ...
z96282424 發表於 2010-9-18 08:59

Thank you Ching, Active好似有出25T,不過晤知用係VDF條皮帶會晤會HIGH到摩打
z96282424 發表於 2010-9-18 15:22:33 | 只看該作者
Thank you Ching, Active好似有出25T,不過晤知用係VDF條皮帶會晤會HIGH到摩打
eyhpoon 發表於 2010-9-18 14:30

只要中PULLEY一大過20T, 基本上都會HI到摩打, 我果部已經幫個摩打磨到白白淨淨啦XD
hhxhkuroro 發表於 2010-9-23 13:52:32 | 只看該作者
回復 21# eyhpoon

ching can you tell me what is the option # for the blue bumper
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-23 14:49:48 | 只看該作者

我自已爬文做左過 TA05 VDF TAMIYA OP list,不過未完全試,晤敢100%肯定
仲有我晤係好識邊的TRF416, TB03 Parts (例如Hub, 碳件)合晤合用

Options       
50994        8mm Sus Ball
53630        TRF Spring (Soft, Red)
53631        TRF Spring (Medium, Yellow)
53632        TRF Spring (Hard, Blue)
53633        TRF Spring (Very Hard, White)
53640        5mm Alu Ballnut x 10
53644        Alu Stabilizer End
53833        Front One Way
53842        Stabilizer Set
53845        Front Carbon Damper Mount
53846        Rear Carbon Damper Mount
53875        Lightweight Aluminium Servo Mount
53876        Aluminum Damper Returner
53906        5x5mm Alu Hex Ballhead
53916        Alu Stabilizer Holder
53990        Alum Bulkhead
54069        1A Alu Suspension Mount
54070        Alu Suspension Mount 1A
54071        1C Alu Suspension Mount
54072        Alu Suspension Mount 1D
54073        Alu Suspension Mount 1E
54121        Alu Servo Saver
54128        Alum Bumper Support
54139        Touring Car Body Accessory Set
54172        Alu Suspension Mount 1A-1XA

Spare       
54148        Steering Pose
51242        TA05 B Parts (Bumper)
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-23 15:30:06 | 只看該作者
啱啱收到,可以改CS喇

登錄/註冊後可看大圖
z96282424 發表於 2010-9-23 20:31:02 | 只看該作者
極速返左TAMIYA原廠16T呀, 質料好過3RACING好多, 又唔係貴, 諗諗佢~
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-23 22:08:52 | 只看該作者
3R既皮帶輪的位真係太Fit又難裝又難折 (22T, 16T都係咁),SQUARE同星星就好順,不過我又晤係HK,極速有貨都無我份
如師兄所講22T會high摩打,所以用番SQUARE 20T. 又發覺SQUARE 30T Pulley 要配番 SQUARE 直濕,又要破財.
仲差套波箱同頭單,所以都係未裝到30T, 40T.而家只係得16T,20T, 25% overdrive 試住先
z96282424 發表於 2010-9-23 22:19:30 | 只看該作者
3R既皮帶輪的位真係太Fit又難裝又難折 (22T, 16T都係咁),SQUARE同星星就好順,不過我又晤係HK,極速有貨都無我 ...
eyhpoon 發表於 2010-9-23 22:08

唔使買SQUARE 直濕, 買3RACING就得, $100
原裝波箱可以裝30T, 係40T要爆開佢先裝得入姐
不過我估你都係等FULL OP先會砌....
goldenk001 發表於 2010-9-23 23:44:12 | 只看該作者
但DRB 買返來一樣係會改改改
wda 發表於 2010-9-16 02:38

DRB点整都唔使過6k
yokomo 果set DRB用CS我諗都係4百幾姐..我諗....
不過日本上星期有車手整好埋去放車啦,我地香港仲係未返~~~!
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-9-25 00:22:00 | 只看該作者
唔使買SQUARE 直濕, 買3RACING就得, $100
原裝波箱可以裝30T, 係40T要爆開佢先裝得入姐
不過我 ...
z96282424 發表於 2010-9-23 22:19

上綱揾極3R 直濕都無貨,唯有SQ......
等緊 FULL OP

今日第一次試CS (只係25% overdrive),原裝setting, Active Hobby 火石呔, 石板地
打細圈比正呔易,但行直同大灣都難好多,速度慢好多先控制到.晤散想像50%以上會係點,有排練
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-10-2 08:21:01 | 只看該作者
更新...

前40/16T,後20/30T皮帶輪,皮帶換上前75T,後156T(原裝太鬆)
16T是星星,其餘是SQUARE,亦裝上3R的鲍魚鉗

下一步改大轉向

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
z96282424 發表於 2010-10-2 08:54:49 | 只看該作者
20/30應該唔需要換皮帶,改左波箱個圓形去後幾格就會好緊,我都見過有朋友好似你咁話原裝太鬆,後尾睇過佢架車,發現真係砌錯野所以鬆到甩皮帶,你可以參考下...
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-10-2 10:29:59 | 只看該作者
20/30應該唔需要換皮帶,改左波箱個圓形去後幾格就會好緊,我都見過有朋友好似你咁話原裝太鬆,後尾睇過佢架 ...
z96282424 發表於 2010-10-2 08:54

師兄個FD用膠定鋁波箱?點砌錯?
我試過鋁波箱個圓形較到最緊但原裝皮帶依然好鬆,而家的皮帶比原裝少2個T,波箱個圓形中間向緊較2格Fit晒
 樓主| eyhpoon 發表於 2010-10-2 10:39:16 | 只看該作者
而家煩緊再改大的轉向, TA05 VDF原裝轉向左右其實晤係好平行
初部構思揾塊TA05前油壓板改做轉向板,轉杯磨走個"頂"角度再大的,
C座晤取消喇,太多功夫
反而星星的低阻力波頭晤錯,用左虛位都少的