RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7672|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

yokomo R12 好吸引

winclearly 發表於 2010-9-8 01:39:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

自從係TQRC亞蘇士12L3環球盃之後,小弟無玩1/12己12年了,其間買了12L4如12R5,但我也從未玩過,原因d呔太貴了,因現今的套裝呔,d呔原廠己磨到直徑很細(尾呔約48mm),跑街(如橫州)我想1-2排電己玩完(當年自己查膠水d呔,尾呔己56mm厚,磨到50-52mm己可比賽,橫州d粗地,也可以玩5-6排電),現今只能去TRC這些場地跑,才可以玩多幾排電!
因我的資金有限,所以砌好也冇玩,但係!自從yokomo出了R12後,我d1/12興趣立即反來!
雖然車價較同類貴5佰,但係佢出d呔超低玩(價錢平均100-115元一套(90年代頭價錢,現今享受),雖然要自己覺,但長玩有著數,因為本身車呔較厚,d呔飛完街再來車場玩也好跑),以長期玩家來講,貴買平玩,以上只是個人意見,勿插

登錄/註冊後可看大圖
peter7 發表於 2010-9-8 03:39:54 | 只看該作者
new 1/12 chassis especially the Yokomo designed for very thin tires. Not good for street race.
silvavisil 發表於 2010-9-8 08:59:56 | 只看該作者
自從係TQRC亞蘇士12L3環球盃之後,小弟無玩1/12己12年了,其間買了12L4如12R5,但我也從未玩過,原因d呔太貴 ...
winclearly 發表於 2010-9-8 01:39

但係稔希啲尾0太要整就怕怕喇........... 小弟都係玩套裝0太(s.mind, jaco...etc) 就算...又好想用新珠叉... (小)~~~~
boy 發表於 2010-9-8 09:14:20 | 只看該作者
自從係TQRC亞蘇士12L3環球盃之後,小弟無玩1/12己12年了,其間買了12L4如12R5,但我也從未玩過,原因d呔太貴 ...
winclearly 發表於 2010-9-8 01:39

覆完你至知你已經買左車,恭喜你喇
十月十號trc有十二仔比賽,試下架車有幾強啦
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-8 09:53:33 | 只看該作者
覆完你至知你已經買左車,恭喜你喇
十月十號trc有十二仔比賽,試下架車有幾強啦
boy 發表於 2010-9-8 09:14

因為見你架R12好正,所以中毒,10月10號,好似aco有8仔賽,撞期呀
boy 發表於 2010-9-8 09:58:28 | 只看該作者
明白
呢架車既造工同設計比以前係有好大分別
真係唔錯
個日tc都係撞期,我都唔鬥得
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-8 11:17:09 | 只看該作者
明白
呢架車既造工同設計比以前係有好大分別
真係唔錯
個日tc都係撞期,我都唔鬥得
boy 發表於 2010-9-8 09:58

你系TC鬥1/12,定touring呀!
boy 發表於 2010-9-8 11:33:14 | 只看該作者
暫時TC都無十二仔鬥,個日鬥F1
Jimmyso 發表於 2010-9-8 19:30:38 | 只看該作者
nghoming 發表於 2010-9-8 19:49:23 | 只看該作者
請問r12要幾錢呢?
tekin 發表於 2010-9-8 20:06:33 | 只看該作者
Around 20xx
hardmankam 發表於 2010-9-8 21:30:38 | 只看該作者
wah ... 16 diff balls!
Buzzcow 發表於 2010-9-8 22:24:50 | 只看該作者
回復 1# winclearly

Do you have tire "on" for adhe those tires?
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-8 23:00:36 | 只看該作者
回復 13# Buzzcow
ching不明白你說什麼?
Buzzcow 發表於 2010-9-8 23:14:33 | 只看該作者
回復  Buzzcow
ching不明白你說什麼?
winclearly 發表於 2010-9-8 23:00

Sorry for made you confused!

你有沒有 "痴" tire 工具?
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-8 23:36:37 | 只看該作者
+多年前,我己用aa膠痴呔(有人說會硬化,但系條呤玩到盡,都未到硬化的位置),現今的aa膠己由60秒至2分仲才乾的,你可看以前廣板在全日本大賽(不記得那隻VCD),他也用aa膠痴12仔呔,用立時得,要用入呔器才能痴,用aa膠痴呔,不需入呔工具(以前有廠出比1/8平跑甪的快速痴呔器,因條呔長,的aa膠滴得不平圴,又快乾,所以才生產aa膠痴專用的快速痴呔器),我現在是用超慢乾的aa膠(yokomo),你還有1/12的入呔器嗎?
Buzzcow 發表於 2010-9-8 23:42:01 | 只看該作者
+多年前,我己用aa膠痴呔(有人說會硬化,但系條呤玩到盡,都未到硬化的位置),現今的aa膠己由60秒至2分仲才 ...
winclearly 發表於 2010-9-8 23:36

I think I still have 入呔器, which made by Associated.
Maybe I'm a old fashion guy...still found that the 立時得 is better.
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-8 23:51:12 | 只看該作者
回復 17# Buzzcow

還有得買嗎?
Buzzcow 發表於 2010-9-9 00:01:58 | 只看該作者
回復  Buzzcow

還有得買嗎?
winclearly 發表於 2010-9-8 23:51

I don't see Associated one for long time, but seems kawada have similar product..see below.

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| winclearly 發表於 2010-9-9 00:06:33 | 只看該作者
回復 19# Buzzcow
thank you