RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1951|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一問關於6EX 2.4G控with新燈

karenaforum 發表於 2011-1-22 17:43:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教各位ching
父他爸6EX 2.4G控channel 5同6 係咪都沒有中位
只得前後兩個位?
咁係咪無可能用6EX 2.4G set到轉向同新燈打燈分開?
thanks
Jazz_Wan 發表於 2011-1-23 04:26:34 | 只看該作者
請教各位ching
父他爸6EX 2.4G控channel 5同6 係咪都沒有中位
只得前後兩個位?
咁係咪無可能用6EX 2.4G set到轉向同新燈打燈分開?thanks
karenaforum 發表於 2011-1-22 17:43

應該可以, 點解要咁做
導雷斯 發表於 2011-1-23 11:27:20 | 只看該作者
我用ch 5 轉波 , ch 4 打燈
1234vvv 發表於 2011-1-23 13:36:11 | 只看該作者
請教各位ching
只得前後兩個位?
咁係咪無可能用6EX 2.4G ...
karenaforum 發表於 2011-1-22 17:43

我也是6ex控的,跟據搖控日報教學,如果要用曬新燈同拖頭功能,是需要6ch以上的控才有3節開關制設定指揮燈功能,
如同上面師兄所說用ch5轉波應該只能使用2個波段,或者放棄甩櫃把空出的頻道用作指揮燈,如有更好的方法煩請指教,謝謝!!

後加奇想:如果利用接線把3色線分開接可否ch5打左燈,ch6打右燈這樣配置就更好。
 樓主| karenaforum 發表於 2011-1-23 13:55:51 | 只看該作者
應該可以, 點解要咁做
Jazz_Wan 發表於 2011-1-23 04:26

因為預設係轉左打左燈
轉右打右燈
但真車唔會咁架嘛
所以想將佢地分開

我用ch 5 轉波 , ch 4 打燈
導雷斯 發表於 2011-1-23 11:27

ch 5 有三個位
可以用晒三個波?
小弟考慮緊入返支 6EX 2.4G
但係想確定一定可行先買嘛

我也是6ex控的,跟據搖控日報教學,如果要用曬新燈同拖頭功能,是需要6ch以上的控才有3節開關制設定指揮燈 ...
1234vvv 發表於 2011-1-23 13:36

我就是concern緊呢個問題呢

先thanks各位ching的解答