RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: d.s
打印 上一主題 下一主題
收起左側

暫時阻止TamTech-Gear毒發......

樓主| d.s 發表於 2011-2-3 12:02:28 | 只看該作者
batcat兄,
請問hitech 85MG 兩佰個大洋可以響邊度賣到?
而m2‧3x10 螺絲有乜用?
"大照”係...??
batcat 發表於 2011-2-3 13:34:26 | 只看該作者

Hitech 85mg    極速或 rc marx 有售

而m2‧3x10 螺絲 用於servo碟頂, 原本跟來的吳夠長當換入tamtech 個servo saver!
大照螺絲鋪在廣東道978
 樓主| d.s 發表於 2011-2-3 14:02:05 | 只看該作者
Hitech 85mg    極速或 rc marx 有售

而m2‧3x10 螺絲 用於servo碟頂, 原本跟來的吳夠長當換入t ...
batcat 發表於 2011-2-3 13:34

o~i see~ thank you~~
batcat 發表於 2011-2-3 15:26:38 | 只看該作者
40510 係同原裝冇分別,我入咗,七咗...
40528 & 40560 其實係一九模樣,我入咗 ...
d.s 發表於 3-2-2011 11:57

對,我差d都柒咗,好彩個曰係偉高james哥介紹用gb03 (40560). 多得佢柒小次。有坑果款應該比gt01用。
sarsmaster 發表於 2011-2-3 15:42:05 | 只看該作者
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 03:10:15 | 只看該作者
孤陋寡聞.....拍埋先知....
原來GB-03車架係長過GB-01.....
asaka 發表於 2011-2-4 08:28:42 | 只看該作者
GB03 and GB01 which is better in term of speed and control
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 09:56:57 | 只看該作者
GB03 and GB01 which is better in term of speed and control
asaka 發表於 2011-2-4 08:28

GB-03未落地,只係換咗2.4G接收,
GB-01就已經玩咗十排1400mAh電,
其實原裝Motor唔快,所以一定好易控,
亦好好玩,落街亂飛一流~!!
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 10:02:35 | 只看該作者
另外仲有一盒934,好毒咩。。。最開心應該係偉GO,多年來死貨次過清晒,佢仲有好多PARTS冇人旭過好耐。之 ...
sarsmaster 發表於 2011-2-3 15:42

另外仲有一盒934??
kit set只得一款934,唔明你意思....

中毒嘅嘢好個人嘅啫~
我後知後覺嘛~
個世界就係咁轉架啦~
johnxxxjelly 發表於 2011-2-4 10:05:43 | 只看該作者
Thanks C Hings, learn a lot of stuff from you guys. I am a newbie to tamtech too. I just bought the GB-01 hornet.

So the original set up can already take 14V?
推車 發表於 2011-2-4 11:38:33 | 只看該作者
可以, 不過唔建議 , 因為摩打好易過熱, 雖然個電變仲係好涼..........

11V白豬就全天候,夏天玩都冇問題, 最大問題係你要搵到舊塞得入去既電........
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 11:44:36 | 只看該作者
晨操+GB-03落地!!
4WD嘅動力果然係唔同d~!!
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 13:13:29 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-2-4 20:35:33 | 只看該作者

就睇片和以前玩hotshot經驗下,架gb03跳台能力應比gb01 or gb02低;但過彎應該强d,因為有四驅幫助操縱寬容度又高d。應該吓吓都可以full雞過彎。
batcat 發表於 2011-2-4 20:59:56 | 只看該作者
另外仲有一盒934,好毒咩。。。最開心應該係偉GO,多年來死貨次過清晒,佢仲有好多PARTS冇人旭過好耐。之 ...
sarsmaster 發表於 3-2-2011 15:42

其實毒吳毒是睇你對該類型物品有否產生興趣,誰so誰吳so?就要睇吓你的價值觀。就好似tt01一樣,玩過既人都會覺得吳係好掂,粗玩ok。但是君不見此車仍然是雙星祺下主力產品。tamtech吳係設計得十分完善(特別係gt01),但佢地又down to earth, 又平,睇得又玩得。RR車又可以比你練手指,操練好技術why not?當然,若是市場價不合理性就另論,我覺得GT01買$500真是一個超值。 從前未有機緣欣賞佢,家吓補數。Anyway,最緊要自得其樂,間中上工房同一眾同好分享吓就為之good啦!
asaka 發表於 2011-2-4 22:15:44 | 只看該作者
$500 = full set of hotshot 1/18?
batcat 發表於 2011-2-4 22:23:30 | 只看該作者
$500 = full set of hotshot 1/18?
asaka 發表於 4-2-2011 22:15

500 係架gt01 , 架hotshot mini 已經絕咗版
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 23:15:10 | 只看該作者
其實毒吳毒是睇你對該類型物品有否產生興趣,誰so誰吳so?就要睇吓你的價值觀。就好似tt01一樣, ...
batcat 發表於 2011-2-4 20:59

batcat兄,如你所說,
以原裝計:
GB-03 4WD穩定性確實比GB-01高,
但重量比GB-01多亦感覺都佢較GB-01笨重,
總之各有各好~

而我最鐘意睇避震嘅慢動作,尤其GB-03嘅頭單避震,好好睇呀~!(自娛中...)
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 23:16:47 | 只看該作者
asaka 發表於 2011-2-4 22:15

有嘅話我都想再要呀!!
 樓主| d.s 發表於 2011-2-4 23:41:48 | 只看該作者
因為要幫GB-03轉2.4G,所以作出有限度分解,
而分解過程中發覺,GB-03係孖星想真正做嘢(賺錢)嘅車架,
比起GB-01,佢有唔少係共用但弱化嘅parts:

1-差速
GB-01/GT-01原裝係珠差
GB-03頭尾都係牙差

2-萬向狗骨
GB-01/GT-01原裝已經係OP parts
GB-03係簡化版,而佢叫你換果D OP萬向狗骨就係GB-01/GT-01原裝果set

3-推杆
GB-01/GT-01原裝已經係可調式,雖然仍有虛位及用料重,但比GB-03好
GB-03推杆為不可調,雖然輕,但虛位極大,要改善差不多焗你換OP

而GB-03獨有膠直軸乃必換品,而車架中間直軸定位裝置可供安裝兩粒定位用啤鈴,
但原裝只有一粒膠杯士....