RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4918|回復: 54
打印 上一主題 下一主題
收起左側

飄移大疑問...

pakcheongkwan 發表於 2011-2-3 16:59:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

http://www.youtube.com/embed/fhs97wWsluk

呢啲片大家都睇得多, youtube亦有無數咁多, 真係有幾個問題想知答案

先自報, 我係TT01, 通常喺籃球場地面試車, 已改金屬中軸, 金屬油壓, 有option大細齒(55T/58T + 24T/25T), 好盈9T

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. 佢啲車速咁慢, 係用高齒比? 慢motor? 人手比少啲油? keep住軚不停打滑?

2. 齒比係咪應用高啲, 減低極速以增加扭力, 以及提高操控性?

3. 個場地本身有少少冼, 係咪都仲係一定要用drift tire?

4. 一定要買CS kit? 定係頭差尾直 / 頭單屋直 / 頭直尾直 都ok? 我頭差屋直好難甩得好

5. 要有咩改左能令我易啲上手? 有咩係必改?
小湘 發表於 2011-2-3 17:42:02 | 只看該作者
回復 1# pakcheongkwan

頭差尾直都可以好甩家Bor!
會唔會係避震問題呀?
如果你係tt01你可以改埋個頭直~一味攝紙巾就ok~
應該感覺會再好d=]
truckman 發表於 2011-2-3 18:25:35 | 只看該作者
回復 2# 小湘

一味攝紙巾就ok........有冇高D 技術教人ar c hing
貓仙人 發表於 2011-2-3 19:07:27 | 只看該作者
操多D......好多時都係手指問題
duo南 發表於 2011-2-3 19:24:37 | 只看該作者
你如果想好甩啲既你可用火石軚再將避震改前硬尾淋如果你金錢許可你可換頭單尾直就會好好甩我架TTo1係依個setting
小湘 發表於 2011-2-3 21:15:37 | 只看該作者
回復 3# truckman

你試下攝左先~感覺應該好好多~
再唔係就操多D車~=]
truckman 發表於 2011-2-3 21:37:39 | 只看該作者
回復 6# 小湘

我不用呢個方法.............
你呢個冇技術的方法...........
DZ110 發表於 2011-2-3 21:40:49 | 只看該作者
truckman 發表於 2011-2-3 21:46:13 | 只看該作者
回復 8# DZ110

DIY ar c hing
小湘 發表於 2011-2-3 21:54:49 | 只看該作者
回復 9# truckman

攝紙巾夠哂簡單又快手...效果又一樣-0-"
結果先係最緊要姐A.A
DZ110 發表於 2011-2-3 22:24:53 | 只看該作者
回復  DZ110

DIY ar c hing
truckman 發表於 2011-2-3 21:46

dont call me c hing la
你要DIY要話人低技術
咁你用玻璃膠封死個牙差啦一係
truckman 發表於 2011-2-3 22:51:34 | 只看該作者
回復 11# DZ110

重有可裝可拆的方法..............
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2011-2-3 23:17:57 | 只看該作者
回復 2# 小湘

我架車一甩,都唔係順住去ge, 飄一兩秒就停, 一比大小小油就打轉, 避震應該不大問題, 因為有人教我set ge...

also, 想問頭單好定頭直好?

仲有, 其他問題又點呢?
小湘 發表於 2011-2-3 23:40:22 | 只看該作者
頭單尾直/頭尾直 都好飄=]
睇你鍾意大灣定細灣~
不過其實問題都唔大~都係練手指就咩灣都無問題
fatchickterian 發表於 2011-2-4 08:20:53 | 只看該作者
回復 14# 小湘

Strongly agreed, but I think 頭尾直 is easier to control!!

Also you can try more different tires until you found the one you like the most!!
fatchickterian 發表於 2011-2-4 08:23:19 | 只看該作者
回復 13# pakcheongkwan

Quick question, which servo do you use??

Can try use a very quick servo (e.g. 0.12s), it helps alot!!
小湘 發表於 2011-2-4 11:09:14 | 只看該作者
回復 15# fatchickterian

Strongly agreed X2
頭單尾直難上手因為要早D預備下個的動作=]
頭尾直救車同大灣夠力
truckman 發表於 2011-2-4 13:49:47 | 只看該作者
回復 13# pakcheongkwan

drift 要吊住油出入灣...........好忍手
skywoo1105 發表於 2011-2-4 15:24:06 | 只看該作者
Drift車絕對唔建議用頭直,
無論普通drift定係CS我都係選用頭單尾直。
希望我既意見可以幫到你!!^^
 樓主| pakcheongkwan 發表於 2011-2-4 15:56:05 | 只看該作者

回復 16# fatchickterian

Since I'm using a very basic one, I will change that very soon
one more question to ask, can I choose any analog or digital servo? analog or digital doesn't matter?