RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4035|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於田宮新出的1/16 LEOPARD1A4靜態版模型

LEOPARD2A6 發表於 2011-4-19 12:38:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄知不知道市面這個新出的1/16 LEOPARD1A4靜態版模型大約賣緊幾錢同多唔多地方有得買, 如買是否需要訂? 同埋想問有無師兄知道, 如果我用之前1998年同1999年出的DMD 2CHANNEL那款SHERMAN和KINGTIGER個兩款波箱能否裝落呢架靜態版到, 可否把它改成RC, 使它有基本的行走功能, 謝謝.
kenl 發表於 2011-4-19 13:47:11 | 只看該作者
我買26XX 宜家唔知有冇加價,東方街會有,現時的雙摩打波葙可用,佢都連埋二個波葙壳,冇牙同摩打,可改RC
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-19 14:44:56 | 只看該作者
明白, 原來是這樣, 那師兄你有否將它改造成RC? 但因為我現在手頭上有的波箱是早期的第一代DMD版本那種, 即是同TIGER1同期的那一款, 所以跟住之後出的如Panthers到最新的KV2, 它們的波箱會否位置上有所不同? 如果真的不同, 如要買一對全新大約要多少錢和會否要訂?
kenl 發表於 2011-4-19 14:56:00 | 只看該作者

回復 LEOPARD2A6 的帖子

樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-19 19:08:49 | 只看該作者
首先謝謝以上師兄提供的相片, 據我所知那個是比較新款的田宮坦克用的, 但我現在有的gearbox就是圖中的那個, 所以不知是否合適在A4到用, 不知到腳位和尺寸是否一樣, 所以希望各師兄幫忙求證一下, 謝謝.
TigerI2010 發表於 2011-4-19 19:42:27 | 只看該作者
兩週前巡過X高仍有貨,但價錢唔知會否地震后加咗(先前26xx)?
我都有留意新舊波箱作比較(我部KT都係新波箱),應該分另不大(基于星星慳料及設計),黑色売似減少飛油。
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-19 21:11:40 | 只看該作者
照師兄所形容, 那新和舊的波箱或者腳位位置一樣, 可能A4會合用都未定, 可以考慮.
lowtech 發表於 2011-4-20 00:08:45 | 只看該作者
師兄請留意輸出軸的長度,我用Sherman 新版波箱要將輸出軸換成L1A4的輸出軸才可以用。未知舊版的輸出軸跟新版是否共用。
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-20 12:39:22 | 只看該作者
照師兄所講, 可能舊版更會OK些, 因為如果就這樣在新舊波箱的圖中作比較, 好像舊版波箱的輸出軸是短過新版那個波箱的輸出軸.
lowtech 發表於 2011-4-20 12:58:36 | 只看該作者
我用Sherman 波箱因輸出軸太短,要把1A4跟車的波箱輸出軸拆下放到sherman波箱上才可以用到1A4,剛在eBay 圖片比較過新裝與舊裝波箱,輸出軸似乎不可以共用!
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-20 15:05:02 | 只看該作者
明白晒, 師兄, 即是可照用舊波箱, 但輸出軸部份就改為換成跟A4那個吉波箱的輸出軸, 那問題應該可以解決了.
lowtech 發表於 2011-4-20 15:12:09 | 只看該作者
舊波箱看圖片好像不能用A4條軸!可以去ebay check到相片,新舊波箱輸出軸部份好似好大差別.
lowtech 發表於 2011-4-20 15:19:55 | 只看該作者
早兩天二手區有部sherman full option 版的波箱同凈殼出售,那個波箱應該合用,你手上那個應該是第二代的波箱,可能不合用.
lowtech 發表於 2011-4-20 15:25:15 | 只看該作者
全新的波箱ebay有貨,連運費US$90左右,三四天就收到.
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-20 16:05:46 | 只看該作者
多謝師兄所提供的資料, 如照師兄所講, 如用新波箱的話就應該一定沒問題和風險, 那我手頭上的波箱可能未必用得著了, 那可能要從新考慮一下, 因為可能要加額外的預算去買新波箱.
lowtech 發表於 2011-4-20 16:27:57 | 只看該作者
個人估計雙星可以出一部static版的1A4,又可以裝現行版波箱變成可行走版本,根本沒有可能不生產Full option RC 版,加些少電子組件及小牙箱就可以賣五六千!對雙星根本無難度.只是今年出還是明年生產的問題.
kenl 發表於 2011-4-20 17:45:36 | 只看該作者

呢部1A4設計好舊,似乎唔多適合rc ,最大缺點就係路輪,沒有铜杯士或軸承,膠磨膠情況下,跑幾次都可以收皮,所以靜態合適D,除非大改路輪,加铜杯士或啤呤,咁改工程又不小,冇工具就更難
lowtech 發表於 2011-4-20 20:43:24 | 只看該作者
回復 kenl 的帖子

說得有道理!KT的搖臂系統跟1A4有些相似,唔知有冇師嘗試將KT搖臂改到A4使用?
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2011-4-20 23:31:12 | 只看該作者
師兄都說到對, 始於架A4都有成三十幾年歷史, 而當時水準好難同現在相比, 真係好希望田宮出過個進化RC版本, 始於架A4外形真係唔錯, 個人都比較喜歡近現代的坦克款式, 如果田宮可以複刻埋Gepard防空坦克就好了.
kenl 發表於 2011-4-21 12:30:16 | 只看該作者
lowtech 發表於 2011-4-20 20:43
回復 kenl 的帖子

說得有道理!KT的搖臂系統跟1A4有些相似,唔知有冇師嘗試將KT搖臂改到A4使用?

kt應該唔啱用,九個路輪同七個,搖臂長度一定有差,得閒度一度先