RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5243|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救~~set唔到個Futaba MC330CR電變呀~

RSW 發表於 2006-9-2 16:03:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知點解,跟說明書去做,但係又set唔到~~~

跟據說明書話,由neutural到high speed同埋break個 led 都會有唔同的閃法,但我個電變就唔知點解按好耐都冇confirmation beep(但說明書說0.5sec or longer),真係唔知點算好~

照計我又冇駁錯線,搖控接收器果度兩個窿都試過,但都係唔得~

麻煩各位高手打救~~~

登錄/註冊後可看大圖

Nobuta 發表於 2006-9-2 17:58:44 | 只看該作者
開控…著車…按電變…第1下是中位…再按電變…第2下是油門…再接電變…第3下是break…然後關車…(不知有沒有記錯)
還是不行嗎?

樓主| RSW 發表於 2006-9-3 01:58:41 | 只看該作者
說明書都係咁講,但我已經照足,但係又冇果d confirmation signal(beep一聲,我估), 最後尾果一下又唔會停左盞燈,真係俾佢激死~~~
佢又話有connect到摩打先有beep聲,但我又唔似駁錯線,又睇唔到佢有燒電變的跡象,真係吹漲~~
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 02:35:28 | 只看該作者
頭先再試,甚至電變的插頭同servo的插頭調轉o黎插,但係都係唔得,不過有少少變化,就係之前熄左個開關就會唔響,而家變成一插電池就即刻響~~~

(T_T)救命呀~~~~
AMAT 發表於 2006-9-3 02:39:15 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 02:35 發表
頭先再試,甚至電變的插頭同servo的插頭調轉o黎插,但係都係唔得,不過有少少變化,就係之前熄左個開關就會唔響,而家變成一插電池就即刻響~~~

(T_T)救命呀~~~~

插錯係會係咁嘟嘟聲響的.....
AMAT 發表於 2006-9-3 02:43:21 | 只看該作者
哪....我估咋下....因為我見唔到你個接收O的線點插......

1.你係咪掉轉咗個插嚟插呀?因為我見你SERVO條紅線位置好似同個ESC個插法唔同喎.....
2.你係咪SURE你個接收冇事呀?因為我都見你個接收都應該係KO舊MODEL O野AM接收嚟.....

另一個提外話.....你個接收都放咗上二樓架喇.....你個SERVO就唔駛裝果個台啦......用SERVO柱都OK啦.....個電變可以唔駛放係SERVO上面放返落嚟啦.......你咁搞架車好高重心......同埋你O的線都幾飛晒出嚟喎.....
Mobility 發表於 2006-9-3 02:44:01 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 01:58 AM 發表
說明書都係咁講,但我已經照足,但係又冇果d confirmation signal(beep一聲,我估), 最後尾果一下又唔會停左盞燈,真係俾佢激死~~~
佢又話有connect到摩打先有beep聲,但我又唔似駁錯線,又睇唔到佢有燒電變的跡 ...

Beep sound from motor.

it may has no single

Channal 1 is servo, channal 2 is esc........what is your receiver.????

AMAT 發表於 2006-9-3 02:48:57 | 只看該作者
基本上嚟.....可以咁試下先.....睇下係咪個接收有事.....

試下唔好插個ESC,淨係插個SERVO,CH1同CH2都試插下,睇下個SERVO有冇反應先.....
有反應O既,咁即係個接收冇事,係你個ESC出咗事.
如果冇反應O既,又或者其中一個冇反應O既....即係叫你換過個接收啦....哈!

有時O的O野好難講,我都試過唔係壞接收,就係死咗個晶體......都要逐樣O野TRY ERROR嚟咁試.....

基本上玩車就係咁.....TRY ERROR好重要.
AMAT 發表於 2006-9-3 02:49:42 | 只看該作者
原帖由 Mobility 於 2006-9-3 02:44 發表

Beep sound from motor.

it may has no single

Channal 1 is servo, channal 2 is esc........what is your receiver.????

我隱隱約約咁睇到.....佢好似插咗落個AUX到......
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 02:50:44 | 只看該作者
受教了,多謝各位,我再去試下先~~~
evo2005 發表於 2006-9-3 02:55:12 | 只看該作者
你尼個係乜野品牌接收呢??見到條servo線應該唔啱Futaba用!!個電變有冇轉到線呢??
AMAT 發表於 2006-9-3 02:57:55 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-9-3 02:55 發表
你尼個係乜野品牌接收呢??見到條servo線應該唔啱Futaba用!!個電變有冇轉到線呢??

如果我冇睇錯.....我估係JR嚟......

我都係估咋!哈!因為實在睇唔清楚~
如果真係JR,仲要係舊款JR,咁就極有可能要轉條線插位先掂!
evo2005 發表於 2006-9-3 02:59:29 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-3 02:57 發表

如果我冇睇錯.....我估係JR嚟......

我都係估咋!哈!因為實在睇唔清楚~
如果真係JR,仲要係舊款JR,咁就極有可能要轉條線插位先掂!

而家可能個接收以經.................
AMAT 發表於 2006-9-3 03:00:55 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-9-3 02:59 發表

哈哈.....都未必一定死O既~

都係果句....TRY AN ERROR啦~
Mobility 發表於 2006-9-3 03:01:18 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-9-3 02:59 AM 發表

Old School receiver
evo2005 發表於 2006-9-3 03:05:09 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-3 03:00 發表

哈哈.....都未必一定死O既~

都係果句....TRY AN ERROR啦~

唔怕經一事,長一智!!好過第二時用D靚接收先至嚟撞!!
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:08:43 | 只看該作者
電變條紅線o係中間的~~

登錄/註冊後可看大圖

我個接收

登錄/註冊後可看大圖

1. servo
2. 電變
B. (唔知要o黎做乜o既呢?)

兩樣o野都係冇反應~~~

係咪即係死鬼左個電變呀~~~

而家仲一插電池就係咁響,唔開制都響,係咪瓜左咁解呀?

樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:12:30 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-9-3 03:05 發表

唔怕經一事,長一智!!好過第二時用D靚接收先至嚟撞!!

咁今次係咪凍過水喇~~
evo2005 發表於 2006-9-3 03:14:39 | 只看該作者
接收同電變都應該(去咗喇)!!
AMAT 發表於 2006-9-3 03:14:44 | 只看該作者
三和接收.....仲要係舊款.....

得喇,已經知道個問題,係因為果條三條線排法係同宜家果O的排法唔同,所以就用唔到喇.

建議你做O既方法係:換隻FUTABA AM接收啦!百二蚊咁上下.

因為你轉條線呢,第時用第個新接收時又要搞返佢....唔記得時又燒個接收O架喇.
換過個接收,AM27唔會話唔O岩用,SANWA控都可以用到,最快最慳時間又長遠O既方法嚟.