RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RSW
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救~~set唔到個Futaba MC330CR電變呀~

AMAT 發表於 2006-9-3 03:15:52 | 只看該作者
另,如果你果個SERVO都係舊款三和SERVO呢.....順手換埋佢.....
evo2005 發表於 2006-9-3 03:17:39 | 只看該作者
下次買野應該問清楚D店員!!就算同品牌嘅電子野!!都有機會分新舊款架!!
Mobility 發表於 2006-9-3 03:19:56 | 只看該作者
ESC, Receiver and Servo not match....

i guess......receiver gone! servo gone!
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:24:33 | 只看該作者
AMAT兄,咁個電變點呀?係咪都瓜埋喇?佢唔駛開關都o係度叫~~~~

換接收都預左,不過冇諗過o係呢個情況下換~~因為有諗過買FM控,再玩下其他車種~~
個接收係買呢架二手車果陣跟埋,可能年代比較久遠啦~~

換futaba接收冇問題,但係個電變又有冇瓜到就真係唔知喇(新買返黎架~~~),睇黎都要搵我個friend幫我斷下症先得~~~
evo2005 發表於 2006-9-3 03:25:37 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:08 發表
電變條紅線o係中間的~~

登錄/註冊後可看大圖

我個接收

登錄/註冊後可看大圖

1. servo
2. 電變
B. (唔知要o黎做乜o既呢?)
...

B. 尼個位係要嚟插接收電,或者係攞電用架!!
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:25:43 | 只看該作者
原帖由 Mobility 於 2006-9-3 03:19 發表
ESC, Receiver and Servo not match....

i guess......receiver gone! servo gone!

咁個電變呢?
Mobility 發表於 2006-9-3 03:25:58 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:24 AM 發表
AMAT兄,咁個電變點呀?係咪都瓜埋喇?佢唔駛開關都o係度叫~~~~

換接收都預左,不過冇諗過o係呢個情況下換~~因為有諗過買FM控,再玩下其他車種~~

換f ...

as long as you can hear beep sound from ESC......you still have hope
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:26:49 | 只看該作者
原帖由 evo2005 於 2006-9-3 03:25 發表

B. 尼個位係要嚟插接收電,或者係攞電用架!!

收到~ thx~
AMAT 發表於 2006-9-3 03:28:16 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:24 發表

換f ...

理論上個電變呢種CASE情況下就唔會壞O既.因為佢係負責咗攞電同埋供電.....佢供電供出嚟O的電力會衝死個接收唧,唔會衝死自己O既........個接收都係靠個ESC嚟攞電,唔會衝得死個ESC O既.

宜家基本上,如果你係諗住用返SET AM先O既,換過個接收就應該OK返.不過都係果句.....如果你果隻都係舊款三和SERVO呢.....換埋佢啦...換隻FUTABA 3003玩下先囉.
AMAT 發表於 2006-9-3 03:29:03 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:26 發表

收到~ thx~

個B位你唔駛理佢啦.....
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:29:22 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-3 03:15 發表
另,如果你果個SERVO都係舊款三和SERVO呢.....順手換埋佢.....

AMAT兄,你估中左~
鞋~~~~~~
真係落筆打三更~~~~
福無重至,禍不單行~~
我諗我過完呢刧,都係叫做可以對電車世界有一點點用血淚換返o黎o既經驗咯~~~
evo2005 發表於 2006-9-3 03:30:59 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:24 發表

換f ...

以前我就試過同你一樣!!就係三件都燒埋!!
可能而家D電子野會醒D冇事都唔定嘅!!
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:31:05 | 只看該作者
原帖由 Mobility 於 2006-9-3 03:25 發表

as long as you can hear beep sound from ESC......you still have hope

都o岩o既,做人應該樂觀d~~~
AMAT 發表於 2006-9-3 03:32:34 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-3 03:29 發表

AMAT兄,你估中左~
鞋~~~~~~
真係落筆打三更~~~~
福無重至,禍不單行~~
我諗我過完呢刧,都係叫做可以對電車世界有一點點用血淚換返o黎o既經驗咯~~~

算了罷~
都冇人估到SANWA以前要搞特別,宜家要跟返人地唧.....哈!
同埋你連說明書都冇,邊個會話你知要轉返個條針線喇....哈!
 樓主| RSW 發表於 2006-9-3 03:34:55 | 只看該作者
多謝各位兄弟出手相助~~
希望整好架車之後有機會同大家車聚一番,交流下心得(我暫日只有反面教材咋~~)
好眼訓,聽日要去教堂(即係一陣間!!!!)
所以同各位老友講聲早抖~~(非常之早~~)
ming 發表於 2006-9-3 04:53:20 | 只看該作者
就算係舊款嗰d ko接收紅線都唔係係中間
ryancmlam 發表於 2006-9-3 07:25:02 | 只看該作者

回復 #35 RSW 的帖子

You can just change the positions of "Red" and "Black" in you MC330 and try again. As your old Sanwa receiver have BEC, I think it may not be damaged by the incorrect polarity.
 樓主| RSW 發表於 2006-9-4 00:38:18 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2006-9-3 07:25 發表
You can just change the positions of "Red" and "Black" in you MC330 and try again. As your old Sanwa receiver have BEC, I think it may not be damaged by the incorrect polarity.

OH~~
但係我唔識點調轉喎,係咪即係自己同佢焊番呀?
同埋乜野係bec呀?
我都有打算買過個新接收同servo,真係出得o黎行,遇o左要還~~~

不過你最後果句我就希望成你貴言喇~~~
 樓主| RSW 發表於 2006-9-4 00:43:16 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-3 02:43 發表
另一個提外話.....你個接收都放咗上二樓架喇.....你個SERVO就唔駛裝果個台啦......用SERVO柱都OK啦.....個電變可以唔駛放係SERVO上面放返落嚟啦.......你咁搞架車好高重心......同埋你O的線都幾飛晒出嚟喎.....

原來係咁,我仲諗住個電變遠離摩打,可以冇咁熱咋~~~
等我裝新野果陣,順便整番~~
d線就因為都幾長下,同埋又未finalize d 野,所以比較飄逸左少少~~
SPOONACCORD 發表於 2006-9-4 01:08:16 | 只看該作者
原帖由 RSW 於 2006-9-2 16:03 發表
唔知點解,跟說明書去做,但係又set唔到~~~

跟據說明書話,由neutural到high speed同埋break個 led 都會有唔同的閃法,但我個電變就唔知點解按好耐都冇confirmation beep(但說明書說0.5sec or longer),真係唔 ...

你個接收位置好正