RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4078|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

惡補南瓜

jypepe 發表於 2011-4-24 12:19:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上次洗完個殼, 仲未開始打磨乜乜物物.....
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=212714
因為掛住買料補補佢~

主要參考左"星期日師兄"換四條油壓避震SETTING,
未試, 不過覺得好似太硬, 遲D試左再睇可以點搞

其餘再自行改少少....
1. 頭轉向換左用PIN...@@ (其實有D無謂...虛位一樣有...遲D先再搞)
mlee 發表於 2011-4-24 23:53:52 | 只看該作者
Brother, the dual shocks mould at the bottom is not strongth enough...be careful there...
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-25 11:42:38 | 只看該作者
回復 mlee 的帖子

oh 謝謝提醒
你是指圖中mark左紅色那個位嗎?
又真係好似有d問題, 要諗諗點補救
我其實都怕鑽完果度或附近會爆....
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-25 11:53:40 | 只看該作者
......我再試試將油壓腳收入"U字碼"入邊......不過唔知夠唔夠位
mlee 發表於 2011-4-25 19:05:43 | 只看該作者
我只用一條shock。放中間比較強。不過行車時無吟定。
建議加塊鐵碼住兩個U定碼和膠之間。
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-25 22:43:57 | 只看該作者
回復 mlee 的帖子

試左將扭腰油壓腳收入U字碼入邊, 但尾油壓一活動, 波箱就會頂扭腰油壓....不可行
於是扭腰油壓換長油壓腳, 升高條油壓去避....但扭腰油壓頂就要再O向車架鑽孔....唔想再鑽(暫不考慮)

.....諗到點補强之前唯有去搵多幾粒U字碼SPARE....不過係驚整爛其他野
mlee 發表於 2011-4-25 23:32:37 | 只看該作者
師兄, U碼吳爛, 黑色膠會爛。。油壓長D, 回彈慢D。膠受壓少D。good luck
mlee 發表於 2011-4-25 23:33:25 | 只看該作者
師兄, U碼吳爛, 黑色膠會爛。。油壓長D, 回彈慢D。膠受壓少D。good luck
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-26 11:31:34 | 只看該作者
如果圖中綠色地方填入鋼膠做補强又WORK唔WORK呢? (好像已經走火入魔了)
feicat 發表於 2011-4-26 12:02:01 | 只看該作者
thanks for sharing
kennily 發表於 2011-4-26 14:18:14 | 只看該作者
回復 jypepe 的帖子

用白朱的話好難會爛野~放心玩
mlee 發表於 2011-4-26 15:39:37 | 只看該作者
吳會因為白朱,會有可能因為跳爛
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-26 16:31:21 | 只看該作者
哈哈, 我明白樓上師兄所說的情形,
之前斷左原裝扭弓時, 拎起架車開油或落BRAKE,
扭腰部份都會因為摩打轉動而CHOK上CHOK落(仲幾大力下TIM)

我搞左咁多野都係想架車可以襟玩D, 會錫住玩,
如果連白豬都捱唔住就真係...
cx888 發表於 2011-4-26 17:29:01 | 只看該作者
其實冇扭弓都可玩,影響不大. 改為型架啫
 樓主| jypepe 發表於 2011-4-26 17:50:33 | 只看該作者
回復 cx888 的帖子

圓一圓個心願O者, 07年上黎買第一架RC就係二手LB, 點知拎番屋企途中就整斷車腰彈弓
當時上黎睇左D師兄點整都冇法, 但自己連咩油壓乜都唔知唔識整, 唯有賣番出去
上得黎多又去下KWS交下學費, 而家識整咪整番出黎

認得你個頭像, 以前都見你出下POST, 而家好少見你囉
亞洪 發表於 2013-12-16 21:32:52 | 只看該作者
好想睇下~