RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2494|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

copterx250se不停向左轉應該如何設定....舊帖加不到相

高比叔叔 發表於 2011-8-26 00:01:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請各位師兄幫忙

wave 發表於 2011-8-26 08:26:19 | 只看該作者
你試下開机後唔好比油,跟住用手左右郁下條尾睇下尾servo 有冇郁.
f6f 發表於 2011-8-26 08:56:58 | 只看該作者
gyro 上面有個 reverse 制, 試下將它按去反向.
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 10:15:04 | 只看該作者

wave師兄試過比油同唔比油都冇反應所以懷疑佢死左,其他就一切正常。
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 10:17:07 | 只看該作者
f6f 發表於 2011-8-26 08:56
gyro 上面有個 reverse 制, 試下將它按去反向.

唔該f6f師兄,今晚收工返去再試下。
f6f 發表於 2011-8-26 11:14:22 | 只看該作者
高比叔叔 發表於 2011-8-26 10:15
wave師兄試過比油同唔比油都冇反應所以懷疑佢死左,其他就一切正常。

gyro有2個插頭插接收機, 它們分別是 "一個有插頭有三條電線" "另一個插頭只有一條電線(這條叫鎖頭訊號線)"
你用什麼發射機?
若用futaba發射機, gyro "一個有插頭有三條電線應插着ch4" "另一個插頭只有一條電線(這條叫鎖頭訊號線應插着ch5"

若用JR發射機, gyro "一個有插頭有三條電線應插着ch4" "另一個插頭只有一條電線(這條叫鎖頭訊號線應插着ch7"

你試檢查有否插錯ch?

樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 11:26:07 | 只看該作者
f6f 發表於 2011-8-26 11:14
gyro有2個插頭插接收機, 它們分別是 "一個有插頭有三條電線" "另一個插頭只有一條電線(這條叫鎖頭訊號線 ...

唔該師兄,這個要今晚返去研究一下
ecat 發表於 2011-8-26 12:03:56 | 只看該作者
高比叔叔 set 野(gyro/ccpm servo)時, 最好拔走motor 其中二條電線, 安全D
wave 發表於 2011-8-26 12:11:39 | 只看該作者
高比叔叔 發表於 2011-8-26 10:15

試下換第二隻servo 落去,如果servo 識郁即係servo死左,如果唔識郁即係gyro有事或者設定不當,
你o個d 大陸套裝机d QC好差,買机時應該試清楚先.
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 12:43:35 | 只看該作者
ecat 發表於 2011-8-26 12:03
高比叔叔 set 野(gyro/ccpm servo)時, 最好拔走motor 其中二條電線, 安全D

多謝提醒,我會直頭拔左舊電池先set好再試
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 12:47:49 | 只看該作者
wave 發表於 2011-8-26 12:11
試下換第二隻servo 落去,如果servo 識郁即係servo死左,如果唔識郁即係gyro有事或者設定不當,
你o個d 大陸 ...

諗住買佢返黎做練習機點知未練飛先練維修
不過咁都好可以向咁多位師兄學到野
pasta 發表於 2011-8-26 12:55:03 | 只看該作者
如果無換過尾servo的話 呢個gyro設定係調向AS及REV果邊的
gyro橙紅啡果條線插CH4 單一條黃色果條插CH5
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-26 13:38:10 | 只看該作者
pasta 發表於 2011-8-26 12:55
如果無換過尾servo的話 呢個gyro設定係調向AS及REV果邊的
gyro橙紅啡果條線插CH4 單一條黃色果條插CH5

唔該晒師兄,等我返去試晒所有方法先,如果都係唔得再請教師兄你(未夠權限發短訊到時再請教你)
bike 發表於 2011-8-27 01:06:09 | 只看該作者
高比叔叔 發表於 2011-8-26 13:38
唔該晒師兄,等我返去試晒所有方法先,如果都係唔得再請教師兄你(未夠權限發短訊到時再請教你):handsha ...

師兄睇下有無幫助
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 9&fromuid=42791
 樓主| 高比叔叔 發表於 2011-8-27 15:29:49 | 只看該作者
bike 發表於 2011-8-27 01:06
師兄睇下有無幫助
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=214149&pid=19434 ...

唔該師兄我會去研究下