RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4353|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

追加尾擾流小小心得(沒有迫你跟住做的,不喜勿進)

s.y.kwok 發表於 2011-11-2 22:14:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

雖然唔少師兄已經裝咗,
以下係小弟安裝嘅小小心得分享

street jam r31尾擾流,盛惠$75.米高有售
p.s.試過唔鐘意,掉咗佢都係75蚊啫,唔係75萬.take it easy la all ching

登錄/註冊後可看大圖

用cut鉗剪走唔要嘅部分

登錄/註冊後可看大圖

由於用尾(後)臂碼壓上固定,為咗唔比臂碼高低邊,
將戈兩個孔鑽大到5.5mm.再加上m3 x 2.5mm介子在孔內
並用美工介刀修正底部,

登錄/註冊後可看大圖

可以裝車了,

登錄/註冊後可看大圖

記得前臂碼加番2.5/3mm介子.

登錄/註冊後可看大圖

完成

小小心得分享

小湘 發表於 2011-11-2 22:45:17 | 只看該作者
GOOD POST!=]
榮~ 發表於 2011-11-2 22:58:46 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-11-2 22:14
雖然唔少師兄已經裝咗,
以下係小弟安裝嘅小小心得分享

good~
但係我無DRB!
carven.chow 發表於 2011-11-2 23:04:18 | 只看該作者
把ROLL CENTER 攝高
 樓主| s.y.kwok 發表於 2011-11-2 23:05:29 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-11-2 22:58
good~
但係我無DRB!

我諗大部份嘅車都啱用嘅,
我度過,CER都冇問題.
TAMIYA應該都fit到
ctchua88 發表於 2011-11-3 00:59:41 | 只看該作者
多謝CHING分享

唔知我GE JXR 裝唔裝到?

問問CHING尾擾流有麼作用?
傑佬 發表於 2011-11-3 01:25:00 | 只看該作者
師兄,幾時一齊玩下車啫
傑佬 發表於 2011-11-3 01:26:54 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-2 23:04

有問題嗎?
crazyn 發表於 2011-11-3 02:10:33 | 只看該作者
等我架VDF都try下先
goldenk001 發表於 2011-11-3 02:29:53 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-2 23:04

請問笑點在.....?
 樓主| s.y.kwok 發表於 2011-11-3 02:31:16 | 只看該作者
傑佬 發表於 2011-11-3 01:25
師兄,幾時一齊玩下車啫

黎緊我會安排多啲時間玩車,
尤其是好想去橫州同你地偷下師,
可以嘅再參加下比賽,認真玩下
 樓主| s.y.kwok 發表於 2011-11-3 02:40:05 | 只看該作者

師兄,
此舉(把roll center攝高)對玩快車黎講係好奇怪???
還是有其他見解??
之前喺D-LIKE嘅網站見過好多日本嘅drifter車尾攝高3-5mm,
自己試過當車尾擺動時感覺比較穩定.
尤其是連續的左右彎...
carven.chow 發表於 2011-11-3 08:19:56 | 只看該作者

如何刻意為了攝高ROLL CENTER而放了尾擾流就有問題

但想請教一下樓主如何調整ROLL CENTER??
carven.chow 發表於 2011-11-3 08:22:44 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-11-3 02:40
師兄,
此舉(把roll center攝高)對玩快車黎講係好奇怪???
還是有其他見解??

尾擾流也有一定的重量,這個會把整架車的重心有輕微偏移,是好是壞我不敢判斷,但一個完美主義者必須解決如何有效調整ROLL CENTER,不要經常說日本,人人的駕駛風格一定有差異

請問可以量度一下尾擾流的重量嗎?
 樓主| s.y.kwok 發表於 2011-11-3 14:10:09 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-3 08:22
尾擾流也有一定的重量,這個會把整架車的重心有輕微偏移,是好是壞我不敢判斷,但一個完美主義者必須解決如何 ...

”數據”的確是可以作為設定的起步點,
我唔敢講話自己係”完美追求者”,
但係不同嘅設定我都會試,
目的係去find out如何設定比較適合自己的風格,
有時什至會同”理論”背道而馳,
師兄能解釋飄移神童在車殼頂內加上好幾百克的鉛塊是何等理論嗎?
相信玩快車嘅師兄冇人會咁做吧
如何設定roll center及其效應在網上不難找到答案,
但我較有興趣去親身體驗我唔太在意parts嘅重量,冇買電子磅,
重量係幾多答唔到你.

不過有一點不得不提,就係師兄嘅一副"手車最掂,set車最叻"嘅態度真係令人好唔接受.
即使我有咩唔啱你口味都係裝喺我自己架車上面,玩呢架車嘅人係我唔係你,
唔洗""嘅.唔怪得咁多師兄喺標題註明"不喜勿進"喇.........

飄移講求個人風格,操控,動態.....而唔係單單最快由A點到B點.希望你明白
whitepig 發表於 2011-11-3 16:30:55 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-3 08:22
尾擾流也有一定的重量,這個會把整架車的重心有輕微偏移,是好是壞我不敢判斷,但一個完美主義者必須解決如何 ...

敢請問 CHING 又有何見解呢對於完美主意方面? 你又怎覺得日本仔在調車方面又有何評價呢?
本人都在學習中, 如果只是紙上談兵不如親身經歷, 正如你所說每人手法都不一樣, 甘我們是不是
會有不同的調車方法去配合呢, 對於完美主意我覺得都在乎自己的操控手法, 加重量或 ROLL CENTER
我想都是配合不同的場地, 如果有什麼不對請 CHING 指點下.
carven.chow 發表於 2011-11-3 17:19:41 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-11-3 14:10
”數據”的確是可以作為設定的起步點,
我唔敢講話自己係”完美追求者”,
但係不同嘅設定我都會 ...

論壇是來討論的,我玩車十分差,你不信可以問下其他師兄,而我的set車理論是透過其他人傳授的
 樓主| s.y.kwok 發表於 2011-11-3 17:47:38 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-3 17:19
論壇是來討論的,我玩車十分差,你不信可以問下其他師兄,而我的set車理論是透過其他人傳授的

論壇是來討論係冇錯,
但你似話比人聽"你叻晒"多啲,
而唔似係"討論",
問你有乜見解又叫我問其他師兄你玩車點點點.....
咁唔通我叫你問下我去珠海track day嘅機械師我揸乜setting跑乜圈速咩..最緊要係我相信冇人想知,
但好奇怪師兄你覺得我有興趣到去問其他師兄你有幾差.....

玩車

玩都要認屎認屁真係.......冇你辦法喇.....

咁我加番"不喜勿進"啦,
anyway,多謝你咁有"見樹"嘅意見呀

ctchua88 發表於 2011-11-3 22:26:07 | 只看該作者
回復 ctchua88 的帖子

Enroute JXR

登錄/註冊後可看大圖
goldenk001 發表於 2011-11-3 22:31:15 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2011-11-3 17:19

快車有快車的SET車理論
DIRFT都有DRIFT的SET車理論
係~SET車係FOR個人,唔係話日本點SET我地就要點SET
但係快車係講求穩定
但對我泥講DRIFT係講求部車肯飄得泥要穩定
冇可能囉你果個快車的SET車理論泥放落去DRIFT的理論上