RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2036|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實C S到底係點既樣

kotaro2872 發表於 2011-11-28 21:59:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

爬左一D文我就知道C S意思大約係點解啦.....其實我反而想知 C S到底佢係佢到底係點既樣架???
同埋當我去模型店買呢樣野咁應該點同店員講???
仲有想問下係咪只要改頭單向同尾直軸而唔改CS既情況下都可以飄得到架???
大頭蟋蟀 發表於 2011-11-28 22:15:28 | 只看該作者

普通飄移(正呔)
1 頭直中直尾直
2 頭珠中直尾直
3 頭差中直尾直
4 頭直中單尾直 ( 大彎 )
5 頭單中直尾直 ( 細彎 )

CS (反呔)
尾"6"比頭"6"快 is ok ! set車方面的要求會更高.唔係會好難控制

多數人會玩皮帶車(頭單中直尾直 + 大轉向 + cs1.3 ~ 1.8左右)
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-28 22:20:19 | 只看該作者

唔該師兄解答.......
我反而想知果舊CS其實係點既樣???
因為頭單向同尾直軸衰衰地都有舊野同有個樣比你睇下......
但CS我就真係連果舊野係咩樣都未知.....希望可以有圖睇下......
大頭蟋蟀 發表於 2011-11-28 22:21:22 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2011-11-28 22:20
唔該師兄解答.......
我反而想知果舊CS其實係點既樣???
因為頭單向同尾直軸衰衰地都有舊野同 ...

你架係咩車?
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-28 22:25:22 | 只看該作者
大頭蟋蟀 發表於 2011-11-28 22:21
你架係咩車?

乜架架車個 CS都唔同架???我假設係 Sakura Zero S先......
因為我其實而家都係問下既姐.....但都希望可以解答下啦.....
大頭蟋蟀 發表於 2011-11-28 22:27:28 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2011-11-28 22:25
乜架架車個 CS都唔同架???我假設係 Sakura Zero S先......
因為我其實而家都係問下既姐.....但都希望可以 ...

有d唔同的! ="= 不過我都唔係幾識~ haha
你可以睇下這個c兄的POST
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... ghlight=Sakura%2BCS
jypepe 發表於 2011-11-28 23:48:12 | 只看該作者
CS 係 COUNTER STEERING 簡寫!
COUNTER STEERING 係咩, 自己去查
COUNTER STEERING 同 遙控車有乜關係, 請爬文+思考
roy55699 發表於 2011-11-29 13:25:40 | 只看該作者
CS其實係一個名稱!!! 並無特定樣貌!! 就好似跳舞,跳舞係一個名,無固定動作先叫做跳舞
roy55699 發表於 2011-11-29 13:26:47 | 只看該作者

CS意思就係當你用任何方式令到後輪轉得快過前輪依個改裝動作就叫CS
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-29 21:54:26 | 只看該作者
jypepe 發表於 2011-11-28 23:48
CS 係 COUNTER STEERING 簡寫!
COUNTER STEERING 係咩, 自己去查
COUNTER STEERING 同 遙控車有乜關係, 請 ...

師兄你咁即係答左等於冇答姐......=="因為我都已經話左我大約知CS到底係咩東東.....
但我就混淆左CS佢係一舊現成既零件咁既姐......
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-29 21:55:42 | 只看該作者
roy55699 發表於 2011-11-29 13:26
CS意思就係當你用任何方式令到後輪轉得快過前輪依個改裝動作就叫CS

呢個我爬過文都知
SPAWN 發表於 2011-11-30 00:32:29 | 只看該作者
笑了!
fatchickterian 發表於 2011-11-30 10:46:01 | 只看該作者
回復 kotaro2872 的帖子

Hi C-hing, if you want to get a Sakura S, there is no CS part for it yet.  Most C-hings are DIY thire rear diff gear to get the ratio, and steering to increase the angle!!!!
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-30 15:33:38 | 只看該作者

有咩好笑......莫非你一出世就知咩叫CS ???
kejoip 發表於 2011-11-30 21:06:25 | 只看該作者
我都係剛加入Sakura S Zero的~
好似這個http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=219427&highlight=Sakura%2BCS
入面寫:
F:  16/38
R:  27/30
CS = 2.14

F=Front, 指前輪用38T (Teeth), 中間接著前輪的用16T
R=Rear,  指後輪用30T, 中間接著後輪的用27T

F= 16 / 38 = 0.421
R= 27 / 30 = 0.9
CS = Front : Rear = 0.241 : 0.9 = 1 : 2.14

就是說前輪轉一圈, 後輪轉2.14圈.
後輪轉得快, 這樣可以讓車子做到轉彎時前車軚反軚.

這是我自己的理解, 希望幫到你~
 樓主| kotaro2872 發表於 2011-11-30 21:12:39 | 只看該作者
kejoip 發表於 2011-11-30 21:06
我都係剛加入Sakura S Zero的~
好似這個http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=219427&high ...

多謝師兄詳盡分析.....
kejoip 發表於 2011-11-30 21:17:44 | 只看該作者
師咩兄......我砌好左架車唔夠2星期....
完全新手一名....
江進晨 發表於 2011-12-2 18:50:41 | 只看該作者
又學到野鳥