RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1824|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

光油問題

mikeroro 發表於 2012-1-22 11:17:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位,
你地噴[尾翼]同[軟殼裏面]既光油係用邊一隻架?
會選擇[全光]or[半光]??
同埋幾多錢到? kws有沒?
Allan007 發表於 2012-1-22 11:35:35 | 只看該作者

軟殼唔駛用光油,硬殼我用開mr hobby既mr super clear。
 樓主| mikeroro 發表於 2012-1-22 11:37:17 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-1-22 11:35
軟殼唔駛用光油,硬殼我用開mr hobby既mr super clear。

要自己裝果d既尾翼位用咩光油?
Allan007 發表於 2012-1-22 12:10:01 | 只看該作者
mikeroro 發表於 2012-1-22 11:37
要自己裝果d既尾翼位用咩光油?

如果隻翼本身係用車殻果D透明Lexan軟膠造,唔駛用光油,因為層透明膠本身已經做到鏡面效果。但係如果係果D像真尾翼,用ABS{banned}造,如果想噴到有鏡明般的光滑就要用光油,同埋有好多步驟。師兄如果係講緊後者先打埋落去,打中文好辛苦。
 樓主| mikeroro 發表於 2012-1-22 12:28:20 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-1-22 12:10
如果隻翼本身係用車殻果D透明Lexan軟膠造,唔駛用光油,因為層透明膠本身已經做到鏡面效果。但係如 ...

係透明膠的話 ps噴油都係噴在裹面不是出面?
Allan007 發表於 2012-1-22 12:32:44 | 只看該作者
mikeroro 發表於 2012-1-22 12:28
係透明膠的話 ps噴油都係噴在裹面不是出面?

正常噴裡面,除非你想造出啞色的效果就可以噴出面。
 樓主| mikeroro 發表於 2012-1-22 12:44:15 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-1-22 12:32
正常噴裡面,除非你想造出啞色的效果就可以噴出面。

thx
tt01E 發表於 2012-1-22 23:41:27 | 只看該作者

回復 Allan007 的帖子

I want to know about how to paint f1 spoilers and diffusers (the wings). Are they ABS? Pls tell me I wanted to know.Use English or chinglish la.
Allan007 發表於 2012-1-23 13:35:54 | 只看該作者
tt01E 發表於 2012-1-22 23:41
回復 Allan007 的帖子

I want to know about how to paint f1 spoilers and diffusers (the wings). Are ...

1.用介刀執好晒D水口位;
2.用八百號、千二號同二千號沙紙磨走條分模線;
3.用番鹼水洗走D脫模劑,晾乾佢;
4.用Mr Hobby既Mr Base White 1000打底,噴三幾層用黎填平D沙紙痕,尤其是如果舊膠係深色,而你想噴淺色,打左白底會更靚;
5.中途如果跌左粒塵落去,可用沙紙省下佢,再噴返一兩層;
6.跟住就噴主色啦,又係噴三幾層咁,直至覺得夠色,又係如果跌左粒塵落去,可用沙紙省下佢,再噴返一兩層;
7.跟住噴Mr Hobby既Mr Super Clear,噴法一樣;
8.噴左三幾層後,你會發覺一D都唔令,係正常既,因為未拋光嘛;
9.用二千號沙紙,輕輕省勻成隻翼,當然唔好省都層光油都穿埋啦,省完之後成隻翼啞晒色;
10.跟住要用光布用磨光膏捽,捽呀捽,成隻翼就會好似鏡面咁反光架啦。磨光膏媽星有三支,粗、中、幼,除非你造1/24靜態模型,否則我覺得造1/10RC淨係用"中"個支都夠,反正兩野又係花晒。光布五金舖有得賣,或者用舊底衫捽都得。

係咁上下啦...
Noir.KAZE 發表於 2012-1-23 13:54:55 | 只看該作者
快車翼......消光算啦
一係唔好噴,要噴又要靚又要輕,只可以噴消光
JasonLeung 發表於 2012-1-23 17:58:09 | 只看該作者
又搭單問埋
車殼貼底or貼係轉彎/直角位貼底邊撬起左
有無用邊隻膠水可以痴返平佢
Allan007 發表於 2012-1-23 19:36:18 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-1-23 17:58
又搭單問埋
車殼貼底or貼係轉彎/直角位貼底邊撬起左
有無用邊隻膠水可以痴返平佢

風筒
JasonLeung 發表於 2012-1-23 19:37:42 | 只看該作者

會唔會吹完凍返就彈返起?
Allan007 發表於 2012-1-23 19:41:29 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2012-1-23 19:37
會唔會吹完凍返就彈返起?

自己試下啦