RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rhkp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

品牌不斷出復刻品是否好事

cfchung 發表於 2012-1-31 22:32:52 | 只看該作者

Ayk D車無$買,得個睇字。睇完車仔仲可以睇埋個靚姐姐仔!
TWTST 發表於 2012-1-31 22:46:26 | 只看該作者
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 17:52
對當年冇機會買的人係好事, 對現在的炒家係苦事....

agree
TWTST 發表於 2012-1-31 22:46:41 | 只看該作者
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 17:52
對當年冇機會買的人係好事, 對現在的炒家係苦事....

agree
ford 發表於 2012-1-31 22:49:42 | 只看該作者
其實,如果唔喺有internet邊有得炒.邊知佢出復刻,我可能都唔會玩返rc.或者根本唔記得自己玩過rc.孖星可能會汁......
好,打爛部腦戒毒!!!
jerwin123 發表於 2012-1-31 22:51:55 | 只看該作者
個客中意就一定係好事!
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 22:53:57 | 只看該作者
刚回想起以前系模型鋪門口見到架幾千蚊的山豬好想買但冇錢買的情況
cfchung 發表於 2012-1-31 22:59:46 | 只看該作者
ford 發表於 2012-1-31 22:49
其實,如果唔喺有internet邊有得炒.邊知佢出復刻,我可能都唔會玩返rc.或者根本唔記得自己玩過rc.孖星可 ...

Agree!!
cfchung 發表於 2012-1-31 23:09:42 | 只看該作者

novacell 發表於 2012-1-31 23:17:46 | 只看該作者
cfchung 發表於 2012-1-31 22:00
回復 比利羊 的帖子

唔知係咪人大咗,硬係覺得D舊事舊物有味道D嘅! 睇ching果句「今時唔同往日 ...

Absolutely!! 第1代 Avante 出果時真係好 dream car feel....... 90年左右好似850-1000 左右......
果個數對當時只有 Form 2 既我簡直係天文數字....... 果陣時用套 KO EX7已經好似幾型....... 當年27mHz 套裝價 大概 350-380....... 想入門玩最cheap 既草蜢都要 1200以上, 1 隻慢叉機 + 孖星1200mAh Nicd 電都差唔多3 舊 .......父母唔support 根本無可能玩到........ 91/92年到有同學玩 mad cap, 另一個玩草蜢2 ......到中3, 有個唔熟既同學玩 manta ray........haha

到93年到 孖星 190E 都算係果個年代最型既像真殼........
cfchung 發表於 2012-1-31 23:26:42 | 只看該作者
回復 novacell 的帖子

果陣又無賽車塲又無計時,只係向小小嘅爛地已經玩得好過引。
novacell 發表於 2012-1-31 23:28:02 | 只看該作者
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 22:53
刚回想起以前系模型鋪門口見到架幾千蚊的山豬好想買但冇錢買的情況

我第一部 dream car 應該係 Avante, 80年代尾, 90年代初果隻流線 body + metallic blue  真係殺死人........, 跟住應該係 TA02 既 Benz 190E.......隻餐枱尾翼+鬼面真係正到...... 但終歸去到 2000年先解毒......人生第1部 r/c...... TA03F + evo 5 body~~~ 個3前3後機變而家仲係度.......  

山豬對我o黎講太早, 無乜 feel~~~
tiger1 發表於 2012-2-1 06:40:45 | 只看該作者
re-release 是好事
chopsticks 發表於 2012-2-1 11:37:18 | 只看該作者
係商業角度。一定係一個商機。因為翻出的車仔,都係我地果個年代,不可以買到的。所以喝想擁有!我們大個了有了,出來做嘢!所以買翻當年”童”景!
有賣有買,視附你的”觀點”與”角度”
aattaa 發表於 2012-2-1 12:08:55 | 只看該作者
對我來講覆刻與否無嘜所謂,但對媽星來講,我覺得係相當短視的做法.
cfchung 發表於 2012-2-1 13:10:56 | 只看該作者

我覺得復刻版係將以前D設計同工程司嘅心血同創意再延續,當年佢地都用左好多心機同努力先做倒出嚟。所以話復刻版只係照cop冇創意嘅產品我就唔同意啦!
  好似可九可樂賣左過百年都係賣可樂都得。痕香賣嚟賣去都係老婆餅又得。點解其他産品賣舊設計又叫番cop無誠意呢?
  如果豐田番出corolla DX後驅or AE86嘅話,我都很有興趣!當年嘅車揸落去係好有樂趣,唔同而家果D車,冇乜自己風格,設計大同小異,性能不相百眾。各廠為左競爭,為增取客人,馬力越嚟越大,車廂就越嚟越大架,外貌就越嚟越似隻豬仔包,頭尾不分,冇曬線條。咁嘅產品取向又係咪最好呢?
  以前嘅日本車,各有各特式,每4年轉一次款,每次都好有期待,睇下新款有幾靚有乜新設計,但而家好似冇乜突破冇乜賣點。産品不斷向前走嘅同時,係咪要回望過去少少呢?
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58:04 | 只看該作者
  如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先照顧我地呢班六七十後老餅,遲D可能會照顧番班八九十後呢!當佢地過多十年八年之後,心態又會變成我地咁,又開始懷舊,又想搵番自己嘅童年回憶,到時就會復刻佢地嘅夢想啦!
  停止復刻就等如停止下一代嘅童年回憶同夢想。但在向後望嘅同時,亦要不斷往前走,繼續創新同發展,咁樣先會有更好嘅產品留比下幾代去復刻嘛!!

yiumk 發表於 2012-2-1 14:00:28 | 只看該作者
Lotus 發表於 2012-1-31 20:29
1 復刻對TAMIYA 能賺到錢係好事
2 對老一輩玩車既Fans係好事
3 對炒家絕對不是好事

Agree!!!
longman0072 發表於 2012-2-1 15:01:17 | 只看該作者
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58
如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先 ...

Exactly!! 所以我之前都有講復同時, 都要將賺返來既$$$ 投資再開發新產品..... 前2年既 FF03 都算有D 誠意, 市場都幾BUY......咁咪廠家同玩家都雙贏law.......  其實做乜產品都要不斷開發同變先有新市場.........90年代初 貨柜車, 06年左右既Rock Crawler, 08年左右既 short course truck 都算係一d 突破......帶來唔小新 R/C 玩家.......
zeda 發表於 2012-2-1 15:15:25 | 只看該作者
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58
如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先 ...

the rate of re-release seems more frequent in these years.  You may see in 2011, Tamiya had re-release how many items
windows3.11 發表於 2012-2-1 17:20:51 | 只看該作者
復刻就真係要睇邊架,好似軍車,XR311呢頪形原版復刻會多人買D.
有幾架復刻都係得個殼,個車架就真係
我呢D 60後覺得唔夠誠意o羅.