RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6808|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

品牌不斷出復刻品是否好事

rhkp 發表於 2012-1-31 17:34:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實一個品牌不斷出復刻品是否好事!雖則山豬一出我一定會買
創造就業, 造福玩具廠員工, 運輸司機, 零售老闆/店員, 當然是好事
Allan007 發表於 2012-1-31 17:51:20 | 只看該作者
回復 rhkp 的帖子

不是好事,表示要靠食老本。
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 17:52:35 | 只看該作者

對當年冇機會買的人係好事, 對現在的炒家係苦事....
windows3.11 發表於 2012-1-31 18:00:50 | 只看該作者
如果原版復刻我會讚成,
以前D製作非常有誠意,先叫模型.
而家個D唔知點講好.
Evo5 發表於 2012-1-31 18:42:21 | 只看該作者
不之所謂,一點創意都冇,只番炒design
Sin 發表於 2012-1-31 18:45:23 | 只看該作者
復刻 use as the spare parts for 原版
nuser 發表於 2012-1-31 18:57:38 | 只看該作者
還有巿埸價值不用投資大成本!換來生存空間!
係做生意人一定想要!公司同廠要的係錢!客戶係要想要喜愛的產品!
面對衫, TOP, X, 肉, 蛇, 驚等廠牌, 加埋不知名的複製品, 若不是賣復刻車殼, 可能TA06......會成為媽星的遺作
Evo5 發表於 2012-1-31 19:24:52 | 只看該作者
Yes all they wanted is $$$$
jypepe 發表於 2012-1-31 19:28:00 | 只看該作者

要數孖星不如數左BANDAI先, 一隻RX78出個沒完沒了

玩具O者, 何必認真?
zeda 發表於 2012-1-31 20:13:46 | 只看該作者

Agreed.  It is a better chance for us to buy those old models that we had missed (due to lack to money at that time)
cfchung 發表於 2012-1-31 20:27:18 | 只看該作者

而家果D先係抄襲,毫無創意。各廠商只顧赢賽事,你抄我我抄你,一路向速度同性能果面發展。至於玩樂同像真方面嘅出品,已經買少見少。
就算媽星出D新嘢好似F35O&Hilux新山豬咁,用咗拖頭D parts嚟減低成本,性能好咗但像真度就唔夠,結果D銷路都唔係咁好。
加埋而家嘅新一代都偏好打機、上網、玩電話、去wet......等等,玩RC嘅年青人已經唔多,快車高性能都唔會買,何況像真車呢!
如果性能同像真度兩全,個價會............結果都係好少人會買。
所以復刻版的對象大多是六七十後,當年玩過之後爛咗Dum咗,或者無錢買而望住模型舗厨窗不斷流口水嘅三四條嘢老餅。
出復刻版成本較低,銷售對象又有一定嘅購買能力,可以保證成本收益。在全球經濟不景下,先保住個招牌之後等經濟好轉時再發展新產品,是很好的策略。
復刻版可以為廠商增加收入,滿足我地懷舊嘅童年夢想,像真RC玩家嘅追求,舊車借屍還魂嘅零件。而最大損失應該係各大網站嘅賣家同炒家,價錢會被拖低同銷情會被拖慢。
我個人覺得而家擁有一盒30年前嘅nib,個情況同我30年前係模型舗厨窗望住果盒都係一樣,有得睇冇得洗。如果擁有好似亞so屎咁未開膠紙嘅nib就仲慘,剩係得望住個盒,咁樣同向模型舖望都差唔幾。復刻版嘅出現就令到各收藏家可以親身體驗nib從盒跳出嚟嘅樂趣。

Lotus 發表於 2012-1-31 20:29:16 | 只看該作者
1 復刻對TAMIYA 能賺到錢係好事
2 對老一輩玩車既Fans係好事
3 對炒家絕對不是好事
BUNNYYUEN 發表於 2012-1-31 20:35:43 | 只看該作者
算啦,一個日本海嘯,死咗咁多人,比人搵返 D 洗用啦
比利羊 發表於 2012-1-31 21:27:16 | 只看該作者
回復 cfchung 的帖子

很感動...剛出社會工作, 跟本無錢同無技術去玩山豬, 今時不同往日,
山豬係一定要買, 買的是年少回憶!
novacell 發表於 2012-1-31 21:50:42 | 只看該作者
cfchung 發表於 2012-1-31 20:27
而家果D先係抄襲,毫無創意。各廠商只顧赢賽事,你抄我我抄你,一路向速度同性能果面發展。至於玩樂同像 ...

c hing 所言甚是.......現在玩r/c 其中一大群是兒時無$$$ 玩的30-40 才大哥.....我都係其中一個70後......

舊車復刻從好方面睇可以用"較合理" 價錢玩一d 經典名車如 CC01 Pajero, Avante, 而且舊車返出同時提供有關零件, 有部classic 係手, 但買唔到 parts 既慘況可以避免.......

但從負面想......舊車返炒即係製造商無"新橋", 或者班高層想保險, 唔敢用新設計.......用舊design 改良小小物料, cup 返個絶版車殼已經大賣; 咁何必要冒險搞咁多 R & D 或革新 設計.......所以而家好多唔同廠既車都大同小異......以4wd touring 為例, 差唔多歐,日, 美廠既設計都係長短皮帶, 摩打,電池各放一邊....... ABC Gambado 呢d 咁激既產品真係唔多見.......咁樣落去, r/c 車會走向衰落......因為已經無乜新野吸引新玩家進入 R/C 世界......

再者, 復刻真正打擊既係收藏市場.......如果大家都認為星星係一款 HEAT 車停產後大概10-15 年一定會返出......仲點會有人買2-3盒 nib 儲??
cfchung 發表於 2012-1-31 22:00:51 | 只看該作者
回復 比利羊 的帖子

唔知係咪人大咗,硬係覺得D舊事舊物有味道D嘅! 睇ching果句「今時唔同往日」就幾有味!
比利羊 發表於 2012-1-31 22:23:24 | 只看該作者
回復 cfchung 的帖子

以前...港島區有好多 R/C 店, 當中令我最難忘又最心痛的是克街"新新"
"新新"買的品牌是"AYK", 而家兩樣都沒了, 小弟第一部全新車就係"AYK"的4WD,
為左唔比亞媽鬧, 連個新車盒都唔要,入落個手揪袋回家, 當年無錢, 乜都 DIY,
呢份情多少都可以從復刻中得回!
cfchung 發表於 2012-1-31 22:24:04 | 只看該作者
novacell 發表於 2012-1-31 21:50
c hing 所言甚是.......現在玩r/c 其中一大群是兒時無$$$ 玩的30-40 才大哥.....我都係其中一個70後{:3_8 ...

同意ching的觀點。不過我腍現存vintage嘅nib應該唔係有人向三十年前買2,3盒而流傳到而家掛?因為vintage RC都係最近十幾年先炒到咁貴,以前唔係咁值錢,無乜投資價值!