RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1231|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手有d野想問

xuass 發表於 2012-2-3 00:08:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching你好,我未玩過遙控車,有幾個問題想問下
我爬左好耐文,想買Sakura S Zero
槍控唔知買4pl定mt4,因為我見到d ching話各有各好
仲有Sakura S Zero有咩零件係一定要換和要有士啤?
摩打係咪無刷易搞d呢,唔洗咁快(驚撞)應該用幾多T?
最後我想問埋我買埋電,差機,接收同埋以上d野$4500到得唔得呢?
問題有點多,請見諒
airtrek_k01 發表於 2012-2-3 00:15:22 | 只看該作者

你好,我都係玩返 RC 兩個月,又係 Sakura S Zero。我建議你用 8.5T 或 10.5T 好 D,我最初買左 5.5T ,太快難上手 ....
louis3347 發表於 2012-2-3 00:59:38 | 只看該作者
控我諗分別不大。
零件冇話一定要換,原裝都玩得,玩爛野先換都可以
無刷係比較方便,相信而家都比較少人用有刷
完全未玩過我諗8。5都會太快,可用10。5/12

車 630
電lipo 2xx-3xx (5000mah)
差機(b6)280+火牛100
摩打+電變5xx
Servo 2xx-3xx
louis3347 發表於 2012-2-3 01:06:12 | 只看該作者
加埋支控4000左右得啦
airtrek_k01 發表於 2012-2-3 11:17:08 | 只看該作者
記得預多 $300-$400 買工具,1.5mm 2.0mm 六角批,呔膠水,同埋 "磨打齒",等等 ....
 樓主| xuass 發表於 2012-2-5 06:26:27 | 只看該作者
多謝,咁多位ching的意見
Noir.KAZE 發表於 2012-2-5 11:33:06 | 只看該作者
電變買可以set boost同turbo既,玩10.5都可以慢慢加boost加turbo上去
set到盡可以同冇turbo既5.5玩
咁當然個電變會貴d啦,但係個電變買得貴,有保障嚕
chukachun 發表於 2012-2-5 13:12:56 | 只看該作者
xuass 發表於 2012-2-3 00:08
各位ching你好,我未玩過遙控車,有幾個問題想問下
我爬左好耐文,想買Sakura S Zero
槍控唔知買4pl定mt4,因 ...

如果你未玩過RC,我估你即係未裝過車,如果你一玩就玩sakura s zero,唔係唔好,好就係車平,唔好就係一定裝死你,一定比佢D縲絲玩死你,個情況係可以分分鐘你會裝死左架車,小弟經驗,唔係作大,我都唔係玩左好耐,起頭玩TT-01,架車易裝易整,換零件簡單,新手玩一定掂,不過如果你決定左一定要買sakura s zero的話,你記得一定要小心,因為佢D膠件係十分硬,同埋一定要整好晒D牙先好上縲絲,唔係就一定死D六角縲絲頭,我都係剛剛整好部sakura s zero,你有興趣可以交流下

各位師兄,小弟講錯請插
neki2001 發表於 2012-2-6 23:44:22 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-2-5 13:12
如果你未玩過RC,我估你即係未裝過車,如果你一玩就玩sakura s zero,唔係唔好,好就係車平,唔好就係一定裝死 ...

CHING講得岩.....我都係玩佐一個月都冇.....
我乜都可整好D牙..一買番尼即砌....
整佐10幾個鐘.....隻手起枕....水泡都有...仲要搞到幾粒螺絲滑哂牙
最好換哂金屬....咁樣好砌D........你砌都砌得開心D...