RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3071|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hobbywing~ HW60A + HW5.5T ~ 幾條問題

lawrencechan 發表於 2012-2-7 00:09:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位ching, 小弟今日買佐 HW60A + HW5.5T, 但返屋企先發現佢個電變插電係 T 插 (http://item.taobao.com/item.htm?id=1603086271), 但我舊電O既頭係呢隻 (http://item.taobao.com/item.htm?id=3608436141), 想問下,

1) 我係咪就咁剪佐電個插THEN 換過就得呢?
2) 小弟用緊intellect 6CELLS 3000MAH, 係咪應該換D 靚D o既電呢??
3) 呢個motor o既齒輪應該點配置好呢?? 小弟想架車快d

多謝咁多位ching 解答
smallwhite1234 發表於 2012-2-7 01:49:07 | 只看該作者
1) Yes, 不過小心分正負.
2) 玩到 5.5T, 最好買D大C 數既電, 如 5500mah 50C-60C 就仲好~
3) 5.5T 齒比大約 8.5   你架咩車?
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-7 09:11:18 | 只看該作者
回復 smallwhite1234 的帖子

唔該CHING 你先

2) 想問下, 我用緊3000MAH, 係有幾多C 呢??
3) 我玩緊TT01-E jar, motor 齒用緊25t, 大齒用緊55t, 咁齒比點計呢??

唔好意思, 新手比較麻煩多野問.

謝謝
smallwhite1234 發表於 2012-2-7 09:39:29 | 只看該作者
2) 你宜家應該用緊nimh電,要Lipo 電至會寫幾多C..
3) 睇番 manual 原裝大減應該用 61T, 如果 19T 摩打搭61T大減就係8.35齒比,但裝唔裝到就唔知,要留比其他 ching 回答..
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-7 09:58:44 | 只看該作者

麻煩晒CHING 你

2) 咁我使唔使換佐粒電呢??
3) 你知唔知齒比點計喲?? 另外, 你話"裝唔裝到就唔知" 係咩意思呢?? 唔係好明 SORRY
smallwhite1234 發表於 2012-2-7 10:27:04 | 只看該作者
2) 如果未壞就玩住先, 玩壞至換~
3) 原裝 TT01E內齒比係 2.6       (大減 除  摩打齒) x 2.6 = Final Gear Ratio
    所以如果 (61T 除 19T) x 2.6 = 8.34齒比, 亦即係摩打轉 8.34圈, 車轆就轉一圈.
    TT01E 摩打座有6個窿比你去裝個摩打, 要跟你用咩摩打齒而去簡用邊個窿, 我未玩過唔敢亂答, 留比玩過既 ching 幫手
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-7 11:32:17 | 只看該作者

真係麻煩晒你丫~ CHING~

幫佐我好大忙~

謝謝
samli1984 發表於 2012-2-7 23:31:00 | 只看該作者
換埋T頭米得咯
nash1112 發表於 2012-2-8 08:10:52 | 只看該作者
最好用大c數的鋰電!唔是架車爆唔起身!中有一樣野TT01未必承受到你套動力!
lrr174 發表於 2012-2-8 11:20:57 | 只看該作者

1. Tt01 gear chart 及位置圖

登錄/註冊後可看大圖

2. Lipo 要買叉機, 小心使用
koeikoei 發表於 2012-2-9 09:37:07 | 只看該作者
Lipo 要買叉機,B6 Is your choic
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 10:28:01 | 只看該作者
回復 nash1112 的帖子

ching 咩叫 t 頭喲??
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 10:29:03 | 只看該作者

咁ching, 咁我要換d 咩, 架車先可以承受到套動力呢??
Chrischu33 發表於 2012-2-9 10:45:38 | 只看該作者
r u using nimh?
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 11:10:51 | 只看該作者
回復 Chrischu33 的帖子

係丫~ 3000mah~
nash1112 發表於 2012-2-9 11:16:15 | 只看該作者
最低限度都要換金屬中軸同埋齒比,你最好就用8.5T的馬達。8.5T是TT01可以承受最高的動力!
nash1112 發表於 2012-2-9 11:17:46 | 只看該作者
回復 lawrencechan 的帖子

一種好似T字甘嘎插頭!!
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 11:38:56 | 只看該作者

ching, 金屬中軸我已經換佐, 死lo~ 我個個係5.5t, 咁咪好大件事, 我用24 摩打齒 配58 減速齒, 咁係咪太快呢??
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 12:14:07 | 只看該作者
回復 koeikoei 的帖子

哈哈, ching 我之前買錯佐叉機, b6 入手佐好耐~
 樓主| lawrencechan 發表於 2012-2-9 12:14:41 | 只看該作者
回復 lrr174 的帖子

好詳細丫,

ching 何解 lipo 要小心d 呢??