RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3114|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買架飄移車(全套,不是淨架),買乜好?

devilmaycry 發表於 2012-2-20 19:13:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
$3000內,買乜好
BUZZ777 發表於 2012-2-20 19:52:48 | 只看該作者
Zero s
-X- 發表於 2012-2-20 20:04:09 | 只看該作者
mclok 發表於 2012-2-20 20:05:02 | 只看該作者
TT01會中伏
魂2005 發表於 2012-2-20 20:12:32 | 只看該作者

同意
tt01E 發表於 2012-2-20 20:28:38 | 只看該作者
回復 devilmaycry 的帖子

我有一架TA05+飄移改裝,大致上與TA05 VDF一樣,係二樓板不同,1.5cs,金屬pulley,頭單,尾直,yokomo有刷17t摩打,GT3B控,all for $3000,有無興趣?
23ccbc33 發表於 2012-2-20 20:30:02 | 只看該作者
我有套小改sakura s zero 新淨 連控,hw35a電變(有埋program卡),13t motor,s3003,
excell5400mah電同dd零件同一枝20度油.100% work,有埋說明書.
已改彈弓,前後金屬波箱,金屬servo座,頭單,6枝連杆,皮帶頂,齒比,一枝牙差加左熱溶膠扮直濕
仲有一枝牙差
drift setting

連差機1450
hei_choro 發表於 2012-2-20 21:47:15 | 只看該作者
點解問完又問....
alan0108 發表於 2012-2-20 22:03:00 | 只看該作者
-X- 發表於 2012-2-20 20:04
樓主話要全套,不是淨車
全套3000內,TT-01 XB

叻banned} 來drift ....
大便丸 發表於 2012-2-20 22:35:16 | 只看該作者

TT01 /Zero s都係中伏車(骨子裡既TOURING)
跟本唔係飄移果回事
唔係唔飄得
個轉向細到XXX之麻     重量分佈又係問題
你之後想玩CS/更上一層樓既話
已經唔係買OPTION PARTS可以做得既事(改?  大部分PARTS都係TOURING用   FOR DRIFT改完=無改)
分分鐘要買KIT黎改

樓主你主要玩飄移既話
不如拎多1K出黎
去偉高買OTA-R31

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

(借會員HIDEXJAPAN圖一用)

飄移專用車架(唔同XX01  ZERO XX)
你要改既話可以慢慢買PARTS改
至少改完都值得
大轉向又得  CS又易改

OTA- R31 ~2千幾
電變 MOTOR~7舊
SERVO~3舊
控~用住大陸仔先~3舊    有錢就買MT4~4PL
電/差電機當你有

結論- 你都係儲多1~2千先啦
唔係去後期實浪費錢
TT0X    SSXXX
算X數吧啦

丫De 發表於 2012-2-20 22:48:13 | 只看該作者
大便丸 發表於 2012-2-20 22:35
TT01 /Zero s都係中伏車(骨子裡既TOURING)
跟本唔係飄移果回事
唔係唔飄得

c兄 請問 電變7xx 同轉向3xx 有咩好選擇
我都汁緊份清單
alan0108 發表於 2012-2-20 22:54:20 | 只看該作者
丫De 發表於 2012-2-20 22:48
c兄 請問 電變7xx 同轉向3xx 有咩好選擇
我都汁緊份清單

drift 用既
35a + 9t is ok
servo :都係savox 1251架la
 樓主| devilmaycry 發表於 2012-2-21 16:53:37 | 只看該作者
ts05vdf o5ok?
spcchris 發表於 2012-2-21 23:59:21 | 只看該作者
回復 devilmaycry 的帖子

本人都係工房嘅新手,不過其實都玩緊架ta05vdf,改左頭單尾直同cs1.3x之後非常好玩,FD有架DRB,價錢及保養都差很遠(I mean 貴N倍),基本上如果c hing想玩飄移,ta05vdf真是抵玩,學棍王話:玩飄移就要玩純種飄移車,什麼TC-FD, TA05VDF, DRB, OTAR31等(R31最膠,not recommend)

多咀講句,tt01E c hing果架好抵,佢果度我估差不多要$4000,不喜勿插
hei_choro 發表於 2012-2-22 00:04:10 | 只看該作者
回復 spcchris 的帖子

R31係性價比超高既飄移車
我部VDF改左6,000蚊都唔夠部原裝R31玩
TakChi 發表於 2012-3-6 19:05:47 | 只看該作者

師兄你好!我都是新手剛買了TA05VDF 但我想改CS 。請問如何改法呢?
有勞師兄。
lf2c 發表於 2012-3-8 20:19:06 | 只看該作者
hei_choro 發表於 2012-2-22 00:04

R31係性價比超高既飄移車

改左6,000蚊都唔夠部原裝R31玩咁不如一開波直接買R31冇咁嬲啦.....
hei_choro 發表於 2012-3-8 21:10:19 | 只看該作者
TakChi 發表於 2012-3-6 19:05

師兄你好!我都是新手剛買了TA05VDF 但我想改CS 。請問如何改法呢?

個人意見:
CS比例唔使太高
VDF本身已經好甩
用1.5左右已經足夠

我用緊square個set CS件
TakChi 發表於 2012-3-8 21:52:03 | 只看該作者
回復 hei_choro 的帖子

多謝師兄意見。thx
咁spuare果set嘢在那裡有得買呢?唔該師兄
tt01E 發表於 2012-3-8 22:49:49 | 只看該作者
回復 TakChi 的帖子

https://eagleonlineshop.com/eagl ... 000&series=1037
我會在這個網站買D野,有無興趣夾運費?有你想要的CS件(3803),是全金屬pulley的。我建議你買埋套大角度萬向(3867)和大角度頭擔全套(3868),可以增加轉向角度,對CS飄移較重要。如有興趣請pm