RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1616|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

sakura s zero直立摩打座同原裝的分別??

chukachun 發表於 2012-2-27 19:04:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有冇師兄知道換直立摩打座同全裝個個有乜分別,好處同壞處
謝謝提供,同埋我想知大部份有玩sakura s zero的師兄有冇換到直立呢
hinwong 發表於 2012-2-27 19:57:24 | 只看該作者
如果要用D 17-18 果D 細摩打齒, 就一定要用直立.
本身橫向上羅C果個, 用唔到.

不過用直立. 要反帶, 磨電架. 用軟2樓板 等等.....
個人覺得幾煩...
kkchung 發表於 2012-2-27 22:23:35 | 只看該作者

之前玩 SAKURA ZERO SPORT 時我用原裝馬達座行 TRX ET-SERIES  3.5T 馬達用17T x 80T 齒,那時我用原裝馬達座用上來完全沒有問題。

直立摩打座主要方便了換馬達及不一定要用有大孔位的主齒,方便了使用其他廠的主齒齒輪。而直立摩打座設計時原為 SAKURA ZERO 改變比賽重心分配方向後的反帶而做,所以用於 SAKURA ZERO SPORT 時雖要作出一定改變。而直立摩打座下方連中座一體化的做法也會比 SPORT 分成兩份強壯。
kahungboy 發表於 2012-2-27 23:50:00 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-2-27 22:23
之前玩 SAKURA ZERO SPORT 時我用原裝馬達座行 TRX ET-SERIES  3.5T 馬達用17T x 80T 齒,那時我用原裝馬 ...

見親kkchung師兄都獲益良多(依個馬屁想拍好耐)
玩sakura有人指導,感覺良好
 樓主| chukachun 發表於 2012-2-28 23:47:12 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-2-27 22:23
之前玩 SAKURA ZERO SPORT 時我用原裝馬達座行 TRX ET-SERIES  3.5T 馬達用17T x 80T 齒,那時我用原裝馬 ...

師兄,咁即係換左用直立,對部車跑開來是否有好處呢??
 樓主| chukachun 發表於 2012-2-28 23:50:30 | 只看該作者
hinwong 發表於 2012-2-27 19:57
如果要用D 17-18 果D 細摩打齒, 就一定要用直立.
本身橫向上羅C果個, 用唔到.

個電架就真係用唔到,我係到諗緊如果用千維膠紙其實實唔實,會唔會行兩行舊電會快位而整到條比帶,我依家都仲頭痛緊
 樓主| chukachun 發表於 2012-2-28 23:51:52 | 只看該作者
其實我都真係好想知用膠紙痴電可唔可行,會唔會好容易fly左舊電走
kkchung 發表於 2012-2-29 13:10:10 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-2-28 23:47
師兄,咁即係換左用直立,對部車跑開來是否有好處呢??

用在原來 S 寬底板時因本身寬底板很硬朗,對這少了上方 1 敉螺絲的直立中座;尾部扭動變化反應不會極明顯。不過反帶時可以推入些電子零件,令調整左右重量會方便了。而原來 S 寬底板用反帶也有方法用回原裝電架,可找回之前有數 sakura 文 也有說。用纖維膠紙固定電池對我來說完全沒有問題,但一些撞擊較利害的朋友可能不大好。

登錄/註冊後可看大圖

樓主| chukachun 發表於 2012-2-29 14:14:02 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-2-29 13:10
用在原來 S 寬底板時因本身寬底板很硬朗,對這少了上方 1 敉螺絲的直立中座;尾部扭動變化反應不會極明顯 ...

唔好意思師兄,真係睇唔清點先可以用反個電架,我依家因為個電架令到我十分頭痛
Noir.KAZE 發表於 2012-2-29 21:11:20 | 只看該作者
點解會飛電出黎?
痴咁多次膠紙未試過撞到飛電出黎
唔撞就更加唔會飛
kkchung 發表於 2012-3-3 13:32:19 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-2-29 14:14
唔好意思師兄,真係睇唔清點先可以用反個電架,我依家因為個電架令到我十分頭痛

到電車技術討論版精華區便有
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... digest&digest=1
 樓主| chukachun 發表於 2012-3-3 14:33:52 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-3-3 13:32
到電車技術討論版精華區便有
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=8&filter=digest&d ...

終於明白了,唔該