RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1756|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Hobbywing program card一問

chukachun 發表於 2012-3-11 21:06:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,小弟是玩1/10 touring的,用hobbywing 9T,我想請問card上面第九項叫timing是什麼來的呢??
謝謝各位師兄提供,hehe...最好是詳盡說明...麻煩大家
Allan007 發表於 2012-3-11 21:15:15 | 只看該作者
回復 chukachun 的帖子

應該是"進角"之類,數字越大,摩打越勁。
 樓主| chukachun 發表於 2012-3-11 21:34:08 | 只看該作者

勁的意思係行得快D定係其他意思??咁同張個prower set 120%,100%果種有乜分別呢??
唔該師兄
我依家見到上面有得擇0,3.75,7.5,11.25,15,18.75,22.50同26.25,咁即係26.25係最快係唔係呢
jerwin123 發表於 2012-3-11 22:33:12 | 只看該作者
請問加大timing同買高turn摩打有咩分別? 加大左係咪可以當高turn用???
Allan007 發表於 2012-3-11 23:39:21 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-3-11 21:34
勁的意思係行得快D定係其他意思??咁同張個prower set 120%,100%果種有乜分別呢??
唔該師兄
我依家見到上 ...

我估你隻係HW無感60A,Timing越大,個摩打輸出真係越勁,但係個摩打效能可能會下降,即係越熱。

另外你講個Max Force,應該一個係Max Brake Force,即係踩盡Brake出幾多成功力,另一個係Max Reverse Froce,即係倒後踩盡油時出幾多成力。
Allan007 發表於 2012-3-11 23:45:48 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2012-3-11 22:33
請問加大timing同買高turn摩打有咩分別? 加大左係咪可以當高turn用???

係唔得既,得既話就唔駛出低turn摩打啦。

一個低turn摩打同一個開盡timing既高turn摩打有咩唔同呢?最主要係效能,即係話輸入既電能有幾多會轉化成動能。低turn摩打由於本身設計就係要高輸出,所以效能較高;高turn摩打本身設計並無咁高輸出,只有用大timing黎谷高輸出,所以即使可達到相同輸出,效能都較低。
 樓主| chukachun 發表於 2012-3-12 12:04:46 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-3-11 23:45
係唔得既,得既話就唔駛出低turn摩打啦。

一個低turn摩打同一個開盡timing既高turn摩打有咩唔同呢?最 ...

收到,師兄,聽到你咁講,即係將個timing set高其實都冇乜好處,咁係D乜野情況之下先會用呢??
Allan007 發表於 2012-3-12 12:15:45 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-3-12 12:04
收到,師兄,聽到你咁講,即係將個timing set高其實都冇乜好處,咁係D乜野情況之下先會用呢??

set高左架車一定快D,只係會熱D,同埋舊電玩快D。
 樓主| chukachun 發表於 2012-3-12 12:17:39 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-3-12 12:15
set高左架車一定快D,只係會熱D,同埋舊電玩快D。

師兄,咁你地一般會唔會set,如果set的話你地會set幾多
Allan007 發表於 2012-3-12 12:27:06 | 只看該作者
chukachun 發表於 2012-3-12 12:17
師兄,咁你地一般會唔會set,如果set的話你地會set幾多

Set!一定Set,老虎蟹都Set
無感我冇玩開,有感果D又有D唔同set法,但道理都係一樣,就係要調校到部車響極限之內盡快,包括車手的極限
可以由低set起,以車速在可控制範圍內,同埋摩打溫度唔超過七十度為目標,大約係咁上下啦,要自己試下先知點為之最好。
 樓主| chukachun 發表於 2012-3-12 12:40:07 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-3-12 12:27
Set!一定Set,老虎蟹都Set
無感我冇玩開,有感果D又有D唔同set法,但道理都係一樣,就係要調校到部車 ...

唔該師兄,我又識多左野了