RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1331|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電變問題...新手

siukan0916 發表於 2012-3-28 12:00:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點先係一個好電變...有感同冇感係咩?a數又係咩?想了解下
davidcheuk 發表於 2012-4-18 16:17:11 | 只看該作者
新手報到
pocket_fans 發表於 2012-4-21 22:01:19 | 只看該作者
我都想知
Allan007 發表於 2012-4-21 23:02:49 | 只看該作者

吓?竟然冇人答?
好電變要能承受大電流,即係可以用好快既摩打;操控要細膩,即係可以跟貼你隻手指既動作。
有感即係個摩打會話比個電變知轉緊幾快,冇感就唔會,個電變要靠估,有感快好多因為可以用到個電變既turbo功能。
A數係指個電變可以承受電流既強度,一般有35A,60A同120A。
dsds 發表於 2012-4-22 02:48:36 | 只看該作者
請問師兄要用咩條件決定用幾多A同幾多T摩打的?
因為我用緊35A 9T, 但係又有人提議我用60A以上~
pocket_fans 發表於 2012-4-22 09:59:54 | 只看該作者
請問是否A數越細可成受個電量大啲呢?
dicyrc 發表於 2012-4-22 11:23:43 | 只看該作者
不如試用電功率來分享ha!
例子: 電飯煲 用电壓220V 電流1.4A,即電功率約為 220 x 1.4 = 300W
        電腦       電壓220V 電流2.0A,即電功率約為 220 x 2.0 = 450W
電變 120A 一般電池電壓 7.2V ,即電功率約為 7.2 x 120 = 864W
假設馬達 T數為圏數,T數越低即电阻值越小(歐姆定律)可流過电流則越大,
由此可見馬達T數越小,需要大電流才能駆動,功率越大的馬達速度应越大.
同不同意?所以,电變的A值应與馬達的T值成反比.
leung9090 發表於 2012-4-23 20:37:00 | 只看該作者
我都好想知