RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DEX-210 組裝, 秘技, 設定分享 (長期更新)

52x 發表於 2012-5-8 17:57:04 | 只看該作者
有Joho大係度玩家真幸福
lcman 發表於 2012-5-9 06:27:18 | 只看該作者
請問白色波頭跟原裝有什麼唔同?
52x 發表於 2012-5-9 11:16:34 | 只看該作者
smlming 發表於 2012-5-9 11:35:33 | 只看該作者
Thx Joho大大 Sharing 210 setting
我部410重未有時間砌呢,如我用1251做轉向得唔得呢6V,9kg
 樓主| joho 發表於 2012-5-9 14:32:30 | 只看該作者
lcman 發表於 2012-5-9 06:27
請問白色波頭跟原裝有什麼唔同?

Losi 的白色波頭, 長短軟硬以我個人認為係最適合電 Buggy 的.
佢吾會斷, 至多變型, 又吾會甩, 好野來.
唯一問題係經常缺貨
 樓主| joho 發表於 2012-5-9 14:45:53 | 只看該作者
多謝大家支持, 我其實希望呢個帖可以幫倒大家. 若果師兄們有任何關於 210/後驅 的問題, 都可以係度大家研究.
 樓主| joho 發表於 2012-5-10 13:55:54 | 只看該作者
尋晚攪掂埋去台灣的車殼. 我一直反覆測試原裝同 JC 呢個殼, 結論係兩者確有分別.
我個人得 Proline 同 JC 兩者之間, JC 的 210殼好樣, PL 則 410殼靚仔, 可惜的係410殼實在趕吾切.
至此, 210去台灣前準備大致完成.

同原廠殼對比:
tarotrex 發表於 2012-5-10 13:58:49 | 只看該作者
Joho , pls pm tersey order site. you triggered this!
PKKC 發表於 2012-5-12 13:22:01 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

Joho 兄,請問groovy 及 rounder 前呔有什麼分別,在倉那一對比較佳?
lcman 發表於 2012-5-12 14:57:56 | 只看該作者
請問珠差是否好啲,我也買了牙差,珠差順滑過牙差好多。好似廠車手全部用珠差。
 樓主| joho 發表於 2012-5-12 20:37:05 | 只看該作者
PKKC 發表於 2012-5-12 13:22
回復 joho 的帖子

Joho 兄,請問groovy 及 rounder 前呔有什麼分別,在倉那一對比較佳?

在倉我只用過Groovy, 所以無辦法客觀比較。 據以往的經驗, Groovy 的初期轉向反應比較快\敏感,Rounder 則入彎,彎心,出彎均非常 consistent , 可供參考
 樓主| joho 發表於 2012-5-12 20:49:19 | 只看該作者
lcman 發表於 2012-5-12 14:57
請問珠差是否好啲,我也買了牙差,珠差順滑過牙差好多。好似廠車手全部用珠差。

兩者各有優勢。 牙差完全不會打滑,所以在高抓著力的場地下有較珠差爆發力更高,通過使用不同濃度的差速油,差速的鬆緊完全可調,而且反應亦較珠差穩定。

但在低抓著力的情況下,珠差在極限下的打滑郤正正是一個優點,令車架感覺上更為易揸。

所以何時用那種,要視乎場地同你的手法。 至於廠車手全部用珠差,有可能只是你下載的設定較舊 (牙差還未有售) 或場地因素而之,他們在地毡場就肯定用牙差。

你個牙差落地跑幾分鐘就會好順,無他,磨合一下就ok 了
lcman 發表於 2012-5-12 21:46:23 | 只看該作者
多謝指教。由於一心入月野廠玩,我只有看過泥地setup。此車換尾牙頗複雜,遲啲先試牙差。
52x 發表於 2012-5-14 10:36:22 | 只看該作者
Joho, 你的車殼噴花好靚,我比較喜歡原裝殼的外型
coolcooleric 發表於 2012-5-18 23:54:42 | 只看該作者
我架210係直路前一比油就好難保持直線、甚至會打圈
場地not too dusty
想問係setting問題、如係點改善?
定係玩2wd 係操控上不能夠好似玩4wd甘aggressive ?
RC_BRYAN_RC 發表於 2012-5-19 00:53:08 | 只看該作者
Looks so nice, you are poisoning me.
 樓主| joho 發表於 2012-5-19 00:58:29 | 只看該作者
前輩們有云: 玩後驅,練手指。點解?就係因為後驅對手指 “柔“ 有要求。後驅加油,係吾可以促。loveliness:

但當然,仍然有辦法令你揸得無咁辛苦,你試下將個限滑逐小放鬆,注意吾好太鬆,否則會燒大齒。希望幫到你
52x 發表於 2012-5-19 10:41:52 | 只看該作者
唔怪得之我玩咁耐車都冇手指
lcman 發表於 2012-5-19 10:59:07 | 只看該作者
請問在倉玩要唔要加turbo?
 樓主| joho 發表於 2012-5-19 21:30:22 | 只看該作者
要睇下你用幾T摩打