RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DEX-210 組裝, 秘技, 設定分享 (長期更新)

樓主| joho 發表於 2012-5-22 11:14:54 | 只看該作者
Rebound 取決於場地的平整度,越平越小Rebound。但我一般最多都係 set 50%
lcman 發表於 2012-5-22 13:18:29 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

又上了一課非常感謝。
lcman 發表於 2012-5-27 18:43:39 | 只看該作者
回復 coolcooleric 的帖子

我發覺砌波箱時要好小心。鏍絲鬆緊先後會影響暢順。個牙差與bearing是緊配(跟珠差不同),我花了10分鐘才收好5粒鏍絲。如果架車行唔直,可以檢查個波箱。
samsamfish 發表於 2012-5-28 12:55:37 | 只看該作者
John 師兄我記得你話過原裝油壓的彈弓要換....你能分享一吓DEX 210,410,408的前後油壓彈弓用什麽顏色比較好嗎?.............感謝你

樓主| joho 發表於 2012-5-28 13:29:01 | 只看該作者
如果你係倉玩, 我 410 同 210 都有倉的 setting, 入面有提到用咩彈弓.

至於 408, 我建議稍等一下. 以前 408 option 彈弓 set 裝成套都仲係太軟, 我地一般會用京商橙/綫藍, 又或者 Losi 紫/灰, 但係 TD 最新的加硬彈弓 set 即將到港, 你可以等一等.
lcman 發表於 2012-5-28 21:51:01 | 只看該作者
DEX210原裝頭彈弓太彈, 我也參考John兄的Setting訂了貨,
lcman 發表於 2012-5-29 13:21:16 | 只看該作者
想換啲ballcup,請問除了losi外,AE SC10 4x4 的Heavy Duty ballcup 適唔適合DEX210?
 樓主| joho 發表於 2012-5-29 14:12:07 | 只看該作者
Icman, 請注意, 更換 ballcup 並不是簡單的一換一. TD 原廠的波頭係 4.8mm, 而我用的 Losi 係美制標準的 4.3mm, 所以我換 Losi ballcup, 同時都要更換全車的波頭. 至於 AE SC10 用的 ballcup 內徑是多小我不清楚, 或者睇下玩呢架車的師兄幫吾幫到手?
mlee 發表於 2012-5-29 19:32:08 | 只看該作者
Losi and HPI 都是4.3mm, Losi ballcup ang HPI 波頭在winning street 有stock.  Perfect combo! AE 無試過。
 樓主| joho 發表於 2012-5-29 19:38:42 | 只看該作者
無錯, 我大部份都係用 HPI 波頭, 可惜佢最長只有8mm, 而 DEX-210 有4個位置需要用到10mm. 結果都係要揾 AE 俾 TC5/TC6 用的 10mm 波頭先攪得掂
mlee 發表於 2012-5-29 21:11:18 | 只看該作者
Joho Gor, I have a pack of HPI 14mm, haha...  Too long for DEX410 as well....
lcman 發表於 2012-5-30 01:01:13 | 只看該作者
只有AE 8mm波頭,完成唔到,過兩日再去KWS。另後camber內原裝用微曲頭,用一般頭cup可以嗎
 樓主| joho 發表於 2012-5-30 02:50:33 | 只看該作者
你用後置摩打的話,係吾使用曲的。
 樓主| joho 發表於 2012-5-30 14:15:24 | 只看該作者
關於波頭, 係度做小小補充:

以下呢兩個位置係需要用到 10mm 波頭
lcman 發表於 2012-5-31 13:18:49 | 只看該作者
1/F 及 22/F 都無貨,又要上網訂啦。請問有無有孔的ballcup適合?SC10波頭是否4.3mm?
lcman 發表於 2012-5-31 13:23:30 | 只看該作者
請問有無12mm六角適合DEX210?
50270898 發表於 2012-5-31 18:24:09 | 只看該作者
個jconcept殼唔知邊度有得賣?
 樓主| joho 發表於 2012-6-1 03:39:01 | 只看該作者
All ready for this weekend race in Taiwan, in fact, this is the first time I race both the 210 and 410 together!

EsteedHobby 發表於 2012-6-1 04:50:54 | 只看該作者
yes, first time in TW, soon 2nd time will be in......
口水流 發表於 2012-6-1 07:37:38 | 只看該作者
靚仔到哩,點放落地下玩啊.....