RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1281|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手的一大堆問題...有請師兄指教

motake 發表於 2012-5-2 11:10:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
首先我個架係 HSP  1/16 RTR 4WD 既平跑黎.....第一次玩遙控車 用黎玩漂移
我想問既係:
1. 1/16 如果要換殼, 應該去邊到搵會多d...一個大概幾錢??
2. 我換左用鋰電7.2v 1800mah, 原裝車用唔到7.4V 既鋰電...因為我驚換左7.4V 會燒其他野
3. 有無d 平平地既充電器介紹下??我上網搵...睇上眼既就只有IMAX B6 ($190)..唔知岩唔岩用
4. 而當我買到差機時...應該用幾多A 去差舊鋰7.2及7.4V...因為我見最大去到5A
5. 如果7.4v 唔岩用係我架車, 咁請問7.2V 最大mah 數既電池係幾多?幾錢到?邊到買好D ??

在此謝謝師兄細心閱讀....及幫手解答問題
買車時已比人搵了笨, 唔想再中伏了....
kay1926 發表於 2012-5-2 12:18:13 | 只看該作者
1) YAHOO 拍買或上陶寶 .
2)不會燒
3) 新手用,平價之選 ( IMAX B6)
4) 例:1800mah 電池,用 SET 1.8A 差  / 2200MAH ,用 2.2A 差
5) 我見到去 6000 MAH / 落 KWS 自己睇睇 / 1/18 用 ( 合用最大應該 2200MAH )
各 C HING 有錯請改
THX
 樓主| motake 發表於 2012-5-3 20:50:53 | 只看該作者
回復 kay1926 的帖子

THX 師兄