RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4199|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

回味那些年和羅船長放船的點滴

平民艦隊 發表於 2012-5-4 22:41:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
鋒鋒 發表於 2012-5-4 22:50:36 | 只看該作者
好多靚船呀!
鍵仔 發表於 2012-5-4 22:59:00 | 只看該作者
佳哥     

謝謝你   提供   維園   昔日   貴   相片   ...   

羅船長   (  螺旋槳  )       當年數一數二   的船模   發燒友    勁呀   +++101%  
H2O 發表於 2012-5-4 23:11:48 | 只看該作者
wah...10 years ago...so good
Barry28 發表於 2012-5-4 23:14:01 | 只看該作者
eleung838 發表於 2012-5-4 23:15:48 | 只看該作者
Thank you for sharing!
 樓主| 平民艦隊 發表於 2012-5-4 23:20:51 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2012-5-4 22:59
佳哥     

謝謝你   提供   維園   昔日   珍貴   相片   ...   

喜歡就好,謝謝大家欣賞
 樓主| 平民艦隊 發表於 2012-5-4 23:31:49 | 只看該作者
Barry28 發表於 2012-5-4 23:14
佳哥, 大慨那一年同羅船長喺維園池玩船呀 ??

barry28兄唔係一年呀,同佢都玩左幾年架,當然不是每個星期都放,沒記錯應從98年開始,那時我第一次玩船係用隻1:200旅大級驅逐艦改搖控.也在那時認識了羅船長和很多維園的船友
Barry28 發表於 2012-5-5 00:31:13 | 只看該作者
平民艦隊 發表於 2012-5-4 23:31
barry28兄唔係一年呀,同佢都玩左幾年架,當然不是每個星期都放,沒記錯應從98年開始,那時我第一次玩船係用 ...

原來你玩左船咁耐, 五年前我先開始係屯門池玩船。
鍵仔 發表於 2012-5-5 07:09:03 | 只看該作者
回復 平民艦隊 的帖子

我  1989  當年   擁有   第一隻    R/C    郡仕    水翼船    已經    開心    到    真係    "   飛起   "   
是在    深水埗     北河街     威信商塲     1/ F     科藝    模型店    買的  (  現今   豬肉榮  )   

當年   售價    HK$780元   已經   是   最好   玩的   船模   ...   

當時    科藝    周老闆    都是     船模    Fever   ...     
 樓主| 平民艦隊 發表於 2012-5-5 12:46:18 | 只看該作者
Barry28 發表於 2012-5-5 00:31

早遲唔重要,重要是鐘意玩船
 樓主| 平民艦隊 發表於 2012-5-5 12:56:28 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2012-5-5 07:09
回復 平民艦隊 的帖子

我  1989  當年   擁有   第一隻    R/C    郡仕    水翼船    已經    開心    到  ...

阿鍵哥兄弟一隻已經係郡仕真係勁,我第二隻才跳到信濃,跟着開始失控。。。。
radiant_star06 發表於 2012-5-5 16:02:31 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2012-5-5 07:09
回復 平民艦隊 的帖子

我  1989  當年   擁有   第一隻    R/C    郡仕    水翼船    已經    開心    到  ...

深水步科藝周, 當年好多船殼同零件賣, 好多野睇.
行前少少有福利模型, 依家都仲響度, 不過已經冇賣遙控模型.

跟住行出去海皮南昌村, 看油蔴地船廠o的真船.  

其他有船賣的模型店, 荃灣有間寶鋒, 北角有間恆年行, 都已成歷史.
radiant_star06 發表於 2012-5-5 16:12:03 | 只看該作者
平民艦隊 發表於 2012-5-4 22:41
回味那些年

鍵仔 發表於 2012-5-5 18:08:14 | 只看該作者
回復 radiant_star06 的帖子

無錯   ...    科藝肥周    的確好多 fitting  賣   
福利模型   ( 方小姐好靚女 )      

南昌邨  公園玩  唔知玩乜  ...   

油麻地船廠   睇  企頭車  三層船  汽墊船  上排   

港島還有  ...   大船模型   ...   北角恆年行   飾櫃有隻   太古平台鋪纜船 (橙白色)   ...  明思克航母   等  
自由人 發表於 2012-5-5 18:14:10 | 只看該作者
Barry28 發表於 2012-5-5 00:31

玩船日子耐唔耐唔可以代表D乜,,自己玩得開心最緊要..,,( 自己多D郁手整好好玩嫁.....)
 樓主| 平民艦隊 發表於 2012-5-5 18:32:16 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2012-5-5 16:02
深水步科藝周, 當年好多船殼同零件賣, 好多野睇.
行前少少有福利模型, 依家都仲響度, 不過已經冇賣遙控模 ...

請問radiant_Star06兄荃灣那間寶鋒是否在全昌商場那間?那時我看到放了幾隻水警。不久就没有做了。謝謝圖片分享
andrew007 發表於 2012-5-5 18:36:27 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2012-5-5 18:08
回復 radiant_star06 的帖子

無錯   ...    科藝肥周    的確好多 fitting  賣     

我第一隻船都係係恆年行買的
鍵仔 發表於 2012-5-5 21:06:17 | 只看該作者

回復 andrew007 的帖子

Right    
當時  我有  打比  恆年行  廖 sir    ...     喂 喂   恆年行   我  想問  你地  有冇拖船  賣呢 ?   

廖  :  有  要邊款  呀 ?   我 :  robbe hunter   廖  :  有呀 !   

咁  Billingboats  smit netherland  呢  ?    廖  :  有     

咁  水翼船   汽墊船  呢   廖  : 都有姐   ...   嘩   ...  款式齊備  應有盡有  ... 真係  氹得  船友們  開心呀  !!!  

我  仲有  當年的   遙控模型月刊   每期都追    我   摷出來  比大家  回憶下  

andrew007 發表於 2012-5-5 21:08:59 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2012-5-5 21:06
回復 andrew007 的帖子

Right   

個廚窗D船多到呢.............