RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5575|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

做戰艦

zeda 發表於 2012-6-1 16:45:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想做一架1:144 的戰艦, 船身我知道淘寶有flbreglass 船身賣, 沒問題.  但是船甲板上的東西, 如大炮, 塔樓, 等等, 如何自己製造呢.
cytnet 發表於 2012-6-1 16:56:07 | 只看該作者
大炮可以去KWS買
H2O 發表於 2012-6-1 17:38:32 | 只看該作者
起碼要有你想做的艦圖紙吧
tiger1 發表於 2012-6-1 17:58:35 | 只看該作者
get a plan and design first la, no plan, hard to start to buy ah
TM麒 發表於 2012-6-1 19:48:02 | 只看該作者
恭喜!一齊到deep bay放船
周百通 發表於 2012-6-1 19:49:05 | 只看該作者
都係買KIT算啦,好多野都冇得賣,自己又好難整到!
有得訂都未必齊!
TM麒 發表於 2012-6-1 21:33:24 | 只看該作者
st0511013 發表於 2012-6-1 23:41:24 | 只看該作者
我得架1:700既小戰艦
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-2 00:28:05 | 只看該作者
zeda 發表於 2012-6-1 16:45
我想做一架1:144 的戰艦, 船身我知道淘寶有flbreglass 船身賣, 沒問題.  但是船甲板上的東西, 如大炮, 塔樓 ...

睇你D POST/回應之後,
我覺得你唔好成日得個 問/吹 字,
落手落腳揾隻普通膠模型改左RC玩住先再講自己起一隻.

SCRATCH-BUILD係持久戰,
料/plan/fitting 易買但係講整就人人都頭痛,
尢其戰艦,就算係好似deans-marine或者國內kit一座炮塔可以整足你幾晚.
所以你如果一玩就scratch-build起唔成既機率極高.
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-2 00:39:09 | 只看該作者
另一方面整1:144戰艦最大既問題係艦種.
(你唔好話未決定整邊隻就開post問呀!)
估計你睇中既多數係水面艦.
如果係現代海軍題材既一般都係驅逐艦/護衛艦多,
長度1米左右仲可以用公共交通工具運送.
但係如果係巡洋艦/戰列艦/航空母艦就請認真考慮運送及儲放問題.
(以一戰德國公海艦隊巡洋戰艦"戈本"號為例,1/144船身長1.25米左右.
"俾斯麥"1/200 都係長1.25米左右.)
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-2 00:40:44 | 只看該作者
周百通 發表於 2012-6-1 19:49
都係買KIT算啦,好多野都冇得賣,自己又好難整到!
有得訂都未必齊!

講得岩,砌kit點都似番個樣
gso88 發表於 2012-6-2 02:19:13 | 只看該作者
”高見”Good
 樓主| zeda 發表於 2012-6-2 10:28:04 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-2 00:28
睇你D POST/回應之後,
我覺得你唔好成日得個 問/吹 字,
落手落腳揾隻普通膠模型改左RC玩住先再講 ...

多謝Ching 留意我的post 及回應. 但Ching 回應的語氣好像很不友善.
我只希望各位有有關經驗的Ching 不吝嗇指導
我已經改了一架小號手(中國造)的1/350 戰艦為遙控, 並成功航行.
我也有一架1/200的大和號, 四motor加遙控, 也行的走得.
現在也在改Revell 的1/72 German Fast Attack S-100為遙控
我不是在晒什麼,只是想說明我已有多艘膠底船, 想賣一fibreglass船底自己造一架.  我也曾經考慮買Revell 的1/144 US Navy Fletcher Class Destroyer, 在生暉流連多次, 考慮再孝慮.

Ching 在未知我的情況下而莽加指責, 是否有點兒那個.

因我曾在年初三到過深水環見過很多Ching 玩RC 戰艦, 他們對戰艦的熱情令我深深敬佩, 希望有一年可以拿一架自己造的 戰艦去參加他們的活動.
希望工房是一個可以在互厲互勉的氣氛下大家交流意見, 而不是互相攻擊的氣氛下作出無謂的批評!
我只有感而發, 如有侮犯之處, 祈為原諒解
周百通 發表於 2012-6-2 12:49:45 | 只看該作者
我都好想明年初三出戰深水湾。
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 00:08:37 | 只看該作者
回復 zeda 的帖子

我首先為我既語氣向你道歉.
因為我唔想有新玩家重蹈我當年既覆轍所以語氣比較激動.
想當年我都係未學行先學走,買到一屋船殼/FITTING又整唔哂,最後差D變左吹水船友.
所以請你多多見諒.

講番正題,我慣用既方式有幾種:

1.買KIT砌+加工.成功率較高.

2.買SEMI-KIT砌+加工.成功率一般.
1/144戰艦SEMI-KIT可以考慮鬼佬用黎玩WARSHIP-BATTLE既KIT開波.例如呢間STRIKE MODEL提供大量1/144二次大戰戰艦既SEMI-KIT:
http://www.strikemodels.com/products/ships/
但係砌SEMI-KIT需要對使用膠版/木頭等等材料有所認識(佢隨時比舊木你整艦橋......),而且要考慮工作環境(例如屋企)是否適合進行製作(所以當年我租WORKSHOP算數......)

3.FULL SCRATCH BUILD.我多數用紙模型介番做膠版開波,船身用玻璃纖維.最羅命既玩法,失敗率與恆心及耐力相關.
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 00:17:06 | 只看該作者
為左表示歉意,俾張整緊既圖你參考.

Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 00:31:08 | 只看該作者
FULL SCRATCH BUILD又點呢?

Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 00:41:47 | 只看該作者
順口講多樣野,就係初初DIY唔好太執著於細節.
因為起好基本野之後細節可以慢慢加,成功率亦高.
好似呢隻1/200 DUNKERQUE我就係嘗試先起好船身同艦橋鶵型玩住先再慢慢加料
不過今年年初三沉左......(行過泵房海域見到記得通知聲:p)
 樓主| zeda 發表於 2012-6-3 10:38:33 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 00:41
順口講多樣野,就係初初DIY唔好太執著於細節.
因為起好基本野之後細節可以慢慢加,成功率亦高.
好似呢隻1/2 ...

多謝Ching 指教,  亦希望cHING以後亦能多加指點.
Ivan_Yuen 發表於 2012-6-3 12:44:11 | 只看該作者
回復 zeda 的帖子

唔駛客氣,
如果開左工整緊記得開POST分享下心得.