RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: skylam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自製 lipo for 3PKS 發射電..

樓主| skylam 發表於 2006-11-29 18:34:14 | 只看該作者

回復 #19 gibson 的帖子

如果用d輕o既lipo就一定會....但係我黎粒比8粒2a輕d...所以唔會唔balance....
wave 發表於 2006-11-29 18:35:20 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2006-11-29 18:28 發表
My opinion is, if 3pk use lipo battery, it will lost the balance, the head heavier than the bottom....  

如果你好似courel500咁揸枝槍,問題應該不大..........
gibson 發表於 2006-11-29 18:38:45 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-11-29 18:35 發表

如果你好似courel500咁揸枝槍,問題應該不大..........  

IcIC,   right next to the ear, it may affect the brain....
wave 發表於 2006-11-29 18:47:55 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 18:32 發表
真係未知佢幾重....等於6.5粒2A咁上下....其實我自己比較上大件所以用耐d都唔怕...3pk手感一流...之前用m11佢真係無m8咁好手感..m11仲重過3pk好多....家陣整體黎講輕o左 2/7 左右不過粒電就耐好o左好多....

如果輕得小小我會諗諗,因自己玩机也清楚li-po電壽命一般有限的.
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 18:58:44 | 只看該作者

回復 #24 wave 的帖子

不過師兄要記住一點...用係motor同用係控好大分別...控唔會用咁大A...motor用就大a....咁對粒電o既耐用程度都會好有影響.....當然用埋balancer charger仲好...
wave 發表於 2006-11-29 19:12:52 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 18:58 發表
不過師兄要記住一點...用係motor同用係控好大分別...控唔會用咁大A...motor用就大a....咁對粒電o既耐用程度都會好有影響.....當然用埋balancer charger仲好...

唔會差得太遠,我枝9x試過,而且冇乜牌子o既電佢o既壽命亦都比較短...(個人見解,請別介意 )
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 19:14:34 | 只看該作者

回復 #26 wave 的帖子

大家文流o下先識到多d野唔好咁講....多謝師兄比咁多寶貴o既意見我
gibson 發表於 2006-11-29 19:34:48 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 19:14 發表
大家文流o下先識到多d野唔好咁講....多謝師兄比咁多寶貴o既意見我

Know hero, respect hero....... .
courel500 發表於 2006-11-29 19:53:02 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-11-29 18:35 發表

關我乜事 ?!
wave 發表於 2006-11-29 19:53:58 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 19:14 發表

反而我枝jr 9x 有興趣想試下你隻野,因我覺9x太食電.........
wave 發表於 2006-11-29 19:54:55 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-11-29 19:53 發表

關我乜事 ?!

courel500 發表於 2006-11-29 19:55:32 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-11-29 19:54 發表

wave 發表於 2006-11-29 19:58:36 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-11-29 19:55 發表

冇事發生......
pat1111 發表於 2006-11-29 21:45:58 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2006-11-29 18:28 發表
My opinion is, if 3pk use lipo battery, it will lost the balance, the head heavier than the bottom....  

其實我試過師兄 ( hennylaw ) 支3pks,真係個底好輕頭好重.但師兄用2.4G 我拎走佢修原裝天線.之後個 balance 好正.

我都想用 lipo 電.但4000 mah 要叉4小時咁長時間. 2100 都要2小時.

都係用番9粒AA電好D.對本人黎講.
因為每次玩車都要叉三排控電,同二個仔一齊玩.
courel500 發表於 2006-11-29 21:56:46 | 只看該作者
原帖由 pat1111 於 2006-11-29 21:45 發表

其實我試過師兄 ( hennylaw ) 支3pks,真係個底好輕頭好重.但師兄用2.4G 我拎走佢修原裝天線.之後個 balance 好正.

我都想用 lipo 電.但4000 mah 要叉4小時咁長時間. 2100 都要2小時.

都係用番9粒A ...

都係第一次叉先要咁耐時間 , 有人講話其實你得閒叉下佢半個小時 , 基本上都有排你用 !
pat1111 發表於 2006-11-29 23:04:51 | 只看該作者
如果買我會2000mah 度試下,但個balance 真係好大問題,底好輕頭好重( 釣魚咁 )我又唔唔係用2.4G.
lolman 發表於 2006-11-30 02:31:46 | 只看該作者
仲有呀..提提你...唔用支控個時就唔好插住舊電....就算off左都會放電架....

脹左就唔好啦....
m93r 發表於 2006-11-30 02:38:50 | 只看該作者
我想借問是否要加安全線路?
cayman 發表於 2006-12-29 16:35:55 | 只看該作者
how about the thickness of the Li-Po? Is it same thickness
as the battery case?
calvin1016 發表於 2007-1-25 21:59:30 | 只看該作者
原帖由 m93r 於 2006-11-30 02:38 發表
我想借問是否要加安全線路?

不用