RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7410|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自製 lipo for 3PKS 發射電..

skylam 發表於 2006-11-29 03:12:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買o左3粒lipo 4000mah整落枝3pks....3粒平到笑...不過改位都幾麻煩.....幾大工程
Mosscar 發表於 2006-11-29 03:18:37 | 只看該作者
幾錢粒咁呢~呢位師兄
ppl 發表於 2006-11-29 03:20:50 | 只看該作者
good wow,高手高手
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 03:24:21 | 只看該作者
唔洗兩條紅衫魚
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 03:26:21 | 只看該作者

回復 #3 ppl 的帖子

見笑.....試o下好唔好用先知
ppl 發表於 2006-11-29 03:27:10 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 03:26 發表
見笑.....試o下好唔好用先知

好用通知聲呀,大佬,我都想試下
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 03:29:42 | 只看該作者

回復 #6 ppl 的帖子

要改d野先得下次入車場比你睇o下先
天照 發表於 2006-11-29 13:16:41 | 只看該作者
嗯......可以用好耐下喎......
wave 發表於 2006-11-29 13:43:03 | 只看該作者
通常我都用飛机個D 1100mah  不需改位,直接插落去,又夠輕,用到幾粒鐘,騖唔夠的話就帶多排.
pat1111 發表於 2006-11-29 15:55:19 | 只看該作者
3粒lipo 應該 3.7 x 3 = 11.1 v

見到支控有12.4v 咁大 ?

仲有:想問師兄,叉4000 mah lipo 電要幾多分鍾 ? 1A充 or 2A 充
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 17:46:09 | 只看該作者

回復 #11 pat1111 的帖子

正常 normal佢就係11.1V不過當你叉滿o左佢當然o個V數值會高d咁係好正常.....NIMH都係咁....佢滿o既時候最高可以去到12.6V....叉佢用0.8a都要4-5小時.....重就一定輕過8粒2A...講用得耐4000mah我都未試到佢可以頂到幾耐.....
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 17:49:10 | 只看該作者

回復 #9 wave 的帖子

咁價錢又貴o左1100 mah最平都$60-70...買多粒都唔夠4000mah黎喇..家陣都係200都唔洗...何況又唔係好重我入場玩又拎小幾粒電又唔洗拎叉機....好好多!
courel500 發表於 2006-11-29 17:52:43 | 只看該作者
我用 2100mah Li-po 電 , 對上叉電個次係 2 星期前 , 一星期用大約 4 hrs 到 , ( 未計屋企 set 車時間 ) , 直到而家都仲有 12.0 ~ 12.1v 左右 , 我估如果用到 9v , 起碼都用多 2-3 weeks 後先再叉電 !
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 17:56:47 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-11-29 05:52 PM 發表
我用 2100mah Li-po 電 , 對上叉電個次係 2 星期前 , 一星期用大約 4 hrs 到 , ( 未計屋企 set 車時間 ) , 直到而家都仲有 12.0 ~ 12.1v 左右 , 我估如果用到 9v , 起碼都用多 2-3 weeks 後先再叉電 !

.....咁4000mah咪成個月都唔洗叉 ........!
wave 發表於 2006-11-29 17:57:44 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 17:49 發表
咁價錢又貴o左1100 mah最平都$60-70...買多粒都唔夠4000mah黎喇..家陣都係200都唔洗...何況又唔係好重我入場玩又拎小幾粒電又唔洗拎叉機....好好多!

原因係我有玩飛机,唔使買,又唔使改方便,實濟上玩倒6個鐘以上都夠la.....

重量係你o既1/3... 玩一次义一次,如果唔係你又唔知佢幾時冇電又係要帶spare電....

樓主| skylam 發表於 2006-11-29 18:05:38 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-11-29 05:57 PM 發表

原因係我有玩飛机,唔使買,又唔使改方便,實濟上玩倒6個鐘以上都夠la.....

重量係你o既1/3...

真係人人唔同...我同朋友入場玩一日唔只玩6個鐘......而且我又無玩開飛機....家陣平平地試o下用lipo...好過用nimh d 2a 而且又唔會用用o下突然之間drop voltage穩定d!
幾時無電自己用o左咁耐都應該預計到...除非自己唔了解自己枝控...大約咁上下就可以......家陣4000mah我諗連續玩兩日6-8個鐘都可以唔洗charge比較上方便...我玩車時都唔想拎咁多野....可以唔拎o既就唔拎...

wave 發表於 2006-11-29 18:19:46 | 只看該作者
原帖由 skylam 於 2006-11-29 18:05 發表

真係人人唔同...我同朋友入場玩一日唔只玩6個鐘......而且我又無玩開飛機....家陣平平地試o下用lipo...好過用nimh d 2a 而且又唔會用用o下突然之間drop voltage穩定d!
幾時無電自己用o左咁耐都應該預計到...除 ...

3pk本身已經重過其他控,師兄重要玩咁長時間...
相信1100MAH 會係一個選擇.
仲有我想問師兄舊電有幾重?過唔過150g?Thx!

gibson 發表於 2006-11-29 18:28:27 | 只看該作者
My opinion is, if 3pk use lipo battery, it will lost the balance, the head heavier than the bottom....  
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 18:32:57 | 只看該作者

回復 #18 wave 的帖子

真係未知佢幾重....等於6.5粒2A咁上下....其實我自己比較上大件所以用耐d都唔怕...3pk手感一流...之前用m11佢真係無m8咁好手感..m11仲重過3pk好多....家陣整體黎講輕o左 2/7 左右不過粒電就耐好o左好多....
 樓主| skylam 發表於 2006-11-29 18:34:14 | 只看該作者

回復 #19 gibson 的帖子

如果用d輕o既lipo就一定會....但係我黎粒比8粒2a輕d...所以唔會唔balance....