RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2068|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又黎新手裝車行唔直 (已解決!)

阿邊個 發表於 2013-9-12 10:27:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

平生第一次裝車, 行唔直, 病癥係,

調較好轉向拉桿左右長度, 開左遙控同電變, 裝servo arm, 應該照足指示做啦掛.....

頭果幾下行得OK 直, 之後又唔得, 偏向右. 跟住用遙控個微調較, 要用到盡L30 先可以行得OK直.

算, 都收貨啦, .....

但係, 玩左只係一陣, 情況又慢慢惡化, 最後, 又係嚴重地偏右. 今次冇得再較遙控微調了.

咁又搞下佢啦, 將遙控微調去返L01, 即係最原初位置, 發覺前轆眼睇都已經轉左彎. 但心諗冇理由丫, 之前明明鎖緊左servo arm架喎!

此情此境, 可以點呢? 我部車係台灣鴻諾, HN scrt 10. 控係GT3C, servo 係大陸春天12kg, analog 舵機.

請多多指教.
貓仙人 發表於 2013-9-12 10:40:17 | 只看該作者
頭果幾下行得OK 直, 之後又唔得, 偏向右<<<<<如果無另外用servo saver的話.......換個好D的 舵機先試試
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-9-12 11:32:02 | 只看該作者
冇錯, 冇用servo saver.

我都有少少型住係servo 問題, 但佢又冇表面掃牙病癥喎, 會唔會裏面掃左之類呢?
貓仙人 發表於 2013-9-12 11:52:36 | 只看該作者
唔一定係掃先有問題......有時中位走少少都玩死人.......
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-9-12 12:43:08 來自手機 | 只看該作者
咁中位走少少,係控定舵機問題?
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-9-20 20:51:33 | 只看該作者
已解決! 原來唔關servo 事, 豈有此佢等我仲買左個savox 添!

原來係, 前轉向拉桿改左用螺C 方便調較果隻, 但兩口頂死既螺C 帽收唔實, 於是行多後行就鬆開, 然後轉向拉桿就長左, 然後....咁自然就會轉去某一個方向了.

春天舵機, 都唔係咁雞, 最多冇人savox咁快速.