RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2632|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電池充電保養的問題

阿邊個 發表於 2013-10-17 22:38:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知點解, 我個充電機 (國產B6) 做storage mode之時, 最多都只可以1A, 非常慢, 於是, 我就諗,

storage mode, 都係想佢唔好過充, 又唔好太低壓, 而我觀察佢2S LiPo, storage mode 就係充到7.6 就停止.

咁, 可唔可以, 我用普通充電mode, 充到7.6 就停機, 用呢個方式黎做storage 呢?
Allan007 發表於 2013-10-18 00:02:44 | 只看該作者
係得既。
pakcheongkwan 發表於 2013-10-18 01:00:11 | 只看該作者
用1A開始左storage mode差,差緊時按一下start制,A數會閃表示可以更改,呢個時候長按Inc會加到去對應電壓嘅最高電流,按住直到A數無再上升為止,呢個時候可以放開Inc制,按返一下start制確應你想用呢個電流繼續充電。

以上適用於B6系列,多過1A去充storage mode嘅方法
注意最大電流不應超過1C
pakcheongkwan 發表於 2013-10-18 01:03:18 | 只看該作者
另外補充一點,如果舊電嘅電壓返對應嘅電流已經超過,或接近1A,按第一下start制A數係唔會閃,因為已經無得加大