RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 綠島滌野
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問...請各位高手指教一下

kelvinayhh 發表於 2013-10-19 23:50:02 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-19 22:50
明白,我而家打算先練下啲控制,再決定買啲專for drift既車架

我頭先終於買左TT02....但仲未買servo, 控, ...

servo use xcore a0907 la
阿邊個 發表於 2013-10-20 00:29:49 | 只看該作者

哈哈, 你睇果個blog 咪呢位KK 靚仔哥架囉!

控, 我覺得國產Flysky GT3C 都好夠用, 或者我未用過D 靚野啦, 佢好多功能, 作為新手都未必用得晒添! 夠平最緊要, 壞左唔肉痛, 唔使錫住用, receiver 又平.

我呢, 充電機用B6, 都係國產算, 淘寶貨.

servo, 俾我係你個case, 會諗savox 1251, 因為即使之後換車, 都用得返, 同埋好D 既servo黎做呢D 精密野(飄移) 會有幫助.

電池, 我用Zombie,

幾多mah 幾多C, 就睇你用乜野ESC, 乜野摩打, 呢D 我都唔識, 等高人指點.

油方面, 孖星果隻PS 系列真係勁到爆燈, 乾左之後, 用膠水, 熱熔膠, etc. 黐落去met 返出黎, 都可以完全唔甩, 我都唔知佢係乜野材料咁勁. 但顏色好似唔及其他系列咁多選擇.

p.s. 俾著我, 如果定左係玩飄移, 入門車我會諗sakura 果部CS
Kevin8933 發表於 2013-10-20 01:33:14 | 只看該作者
玩飄移用D3CS係好,但原裝個CS太大唔係個個玩得掂,要花錢改細cs才容易控制,個人建議新手都係TT02好,裝套飄移呔就可試吓飄移,裝套平地呔就可玩快車
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-20 05:51:39 | 只看該作者
1) 沒有燈杯便用其他車剪裁修改。燈多只有3mm 和 5mm ,兩種尺寸也多會用上。
燈杯 請問你有冇D相可以望下....??  買應該圖中藍色個隻??入面係有齊2種SIZE 定買個時係分開3MM/5MM版

2) 一般百多元的國産燈組套裝巳有這些功能。現在的新燈组支援性很高,早期一些房車用燈組有出現過不支援 2.4Ghz 遙控。
係咪有D唔可以直插落舊電定唔知咩位??大約記得見過有POST話唔岩V, 跟住又係加電阻定串聯咁...否則會立即燒....

3) TT02 最基本買套飄移呔 set 便可,不要理太多先去感覺一下先。而控制及車子反應便要一步步感覺及理解之後,去調整及使用不同器材。
可唔可以推介一下D飄移呔??  係咪硬身D既呔就可以??

4) PS 可以有彈性扭曲也沒問題,用一般模型用的  TS 會一撞便一片片飛油。
請問你個BLOG有冇D噴油心得參詳? 我好似搵唔到有....
噴油上色既次序有冇影響??如果要上幾浸色係咪上文具鋪買D縐紋膠紙??

5) 遙控器:FlySky FS-GT3C 2.4G :
伺服器:FEETECH FT5478M  /  savox 1251
充電器: G.T.Power C6D DUAL POWER
電池: Intellect 2400mAh 7.2v Stick Pack /  Intellect 5000mAh 7.2v Stick Pack  

呢2隻SERVO對於我呢個情況係咪已經夠用又或者方便我日後升級玩飄移?

THANKS~KKCHUNG ching~

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-20 05:59:34 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-10-20 00:29
哈哈, 你睇果個blog 咪呢位KK 靚仔哥架囉!

控, 我覺得國產Flysky GT3C 都好夠用, 或者我未用過D 靚野啦,  ...

HAHA.....我知呀, 不過唔夠膽亂借用人地D野....

Flysky GT3C 乜唔係個控會跟埋RECEIVER??要另外買?

我琴日出左去KWS, 忍唔到買左TT02 砌住先... 未買其他零件...早知可以考慮下D3SC

佢跟埋摩打, 電變...所以用住先...係咪跟車個D都係流流地??

多謝你地繼續解答~

阿邊個 發表於 2013-10-20 09:46:59 | 只看該作者
例如你有幾部車, 可以唔使買多成套遙控, 只買多幾個receiver就可以玩到.
kotaro2872 發表於 2013-10-20 11:33:32 | 只看該作者
佢跟埋摩打, 電變...所以用住先...係咪跟車個D都係流流地??

對於你初初接觸尼講可能會認為快,但玩過一排後你會覺得佢系好慢
到時你可能會忍吾住換無刷
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-20 14:34:08 來自手機 | 只看該作者

係咪大部份廠出既飄移呔/鈴都岩所有車架? 有冇野要留意?幾多mm?

我砌完架車先發覺唔記得加潤滑油, 影響分別大嗎??  係咪一定拆番件加定可以用 WD-40??

同埋每次玩完之後有咩要留意??

麻煩CHING們可以SHARE 1 D用過好用既PARTS OR 經濟參考下.....
kkchung 發表於 2013-10-20 19:10:56 | 只看該作者

1) 沒有燈杯便用其他車剪裁修改。燈多只有3mm 和 5mm ,兩種尺寸也多會用上。
燈杯 請問你有冇D相可以望下....??  買應該圖中藍色個隻??入面係有齊2種SIZE 定買個時係分開3MM/5MM版

燈杯:
http://item.taobao.com/item.htm? ... tBTK&id=3430804505&

中央那便是。令外還有一款數十元紙盒裝的平價版燈组也可。內裡有多種色  LED 。

2) 一般百多元的國産燈組套裝巳有這些功能。現在的新燈组支援性很高,早期一些房車用燈組有出現過不支援 2.4Ghz 遙控。
係咪有D唔可以直插落舊電定唔知咩位??大約記得見過有POST話唔岩V, 跟住又係加電阻定串聯咁...否則會立即燒....

直接插在接收取電,什麼也不用加。內裡有中英文說明書指示。

3) TT02 最基本買套飄移呔 set 便可,不要理太多先去感覺一下先。而控制及車子反應便要一步步感覺及理解之後,去調整及使用不同器材。
可唔可以推介一下D飄移呔??  係咪硬身D既呔就可以??

初玩暫沒所謂,買套平價如  3racing 火石呔便可。

4) PS 可以有彈性扭曲也沒問題,用一般模型用的  TS 會一撞便一片片飛油。
請問你個BLOG有冇D噴油心得參詳? 我好似搵唔到有....
噴油上色既次序有冇影響??如果要上幾浸色係咪上文具鋪買D縐紋膠紙??

沒有噴油分享。先清洗完殼噴油從深至淺。是的但用回噴殼用膠紙較好。

see 1.ボディの塗装(ポリカーボネートボディ)
http://www.tamiya.com/japan/cms/rcstartguide/251-rcguide13.html

5) 遙控器:FlySky FS-GT3C 2.4G :
伺服器:FEETECH FT5478M  /  savox 1251
充電器: G.T.Power C6D DUAL POWER
電池: Intellect 2400mAh 7.2v Stick Pack /  Intellect 5000mAh 7.2v Stick Pack  

呢2隻SERVO對於我呢個情況係咪已經夠用又或者方便我日後升級玩飄移?

這兩款短身伺服一般玩很夠用了。而 Savox1251 速度較快。而令一款便價錢較平,可看能力選擇。

Savox1251
http://www.rcmart.com/savox-prof ... 9_1025¤cy=HKD
FEETECH FT5478M
http://www.rcmart.com/feetech-pr ... 9_1025¤cy=HKD
kkchung 發表於 2013-10-20 19:23:08 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-20 14:34
係咪大部份廠出既飄移呔/鈴都岩所有車架? 有冇野要留意?幾多mm?

我砌完架車先發覺唔記得加潤滑油, 影響 ...

呤有一些是凸出外殼一些。你買時說0至3以內便可。

我砌完架車先發覺唔記得加潤滑油, 影響分別大嗎??  係咪一定拆番件加定可以用 WD-40??
不能用 WD40 有些膠件噴後容易裂。用回車上那支便可。傘齒輪一定加回較好。

同埋每次玩完之後有咩要留意??
主要回來再收一下螺絲及清理一下車子。輪胎也看看邊位這類。玩前留意有沒有發射電....

麻煩CHING們可以SHARE 1 D用過好用既PARTS OR 經濟參考下.....
如沒換馬達....除啤呤外什麼也先不用改。留回錢買多一兩組電及輪胎玩。

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-21 18:33:54 | 只看該作者
請問1251 SERVO點裝= =??

買左番黎冇說明書唔太識裝....
albert0329 發表於 2013-10-21 19:42:51 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-21 18:33
請問1251 SERVO點裝= =??

買左番黎冇說明書唔太識裝....

睇番砌車個說明書,應該有講點裝。
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:14:26 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-10-21 19:42
睇番砌車個說明書,應該有講點裝。

THANKS.....我講擔左個SERVO...

係咪要通左電, 張個SERVO SET番去中間, 再裝推左右個舊野??

唔知點解個SERVO會有D聲發出黎, 有少少似干擾咁....係咪正常架??

但而家有2個情況發生左.....

1) 跟犘打條黃色線甩左....有咩辨法可以搞掂??

2) 我用手去整個輪...右面向前推, 左面個輪就向後....

THANKS

kotaro2872 發表於 2013-10-21 21:33:03 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:14
THANKS.....我講擔左個SERVO...

係咪要通左電, 張個SERVO SET番去中間, 再裝推左右個舊野??

但而家有2個情況發生左.....

1) 跟犘打條黃色線甩左....有咩辨法可以搞掂??
用辣雞焊返上去

2) 我用手去整個輪...右面向前推, 左面個輪就向後....
呢個系正常,因為有差速

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:46:12 來自手機 | 只看該作者
屋企冇呢啲工具同唔識搞……有冇其他方法??   但當佢行車,唔會因兩個輪方向唔同,kick 住係度?
kotaro2872 發表於 2013-10-21 22:02:50 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-21 21:46
屋企冇呢啲工具同唔識搞……有冇其他方法??   但當佢行車,唔會因兩個輪方向唔同,kick 住係度? ...

1)冇其他方法,即使比你買過只新如果又系咁甩線你都系要面對同樣問題,所以勸喻你最好買支辣雞(即系叫電烙鐵)同焊錫,去鴨寮街會有
2)吾會,因為佢系用尼剎停你架車,即系扮演真車brake既角色

阿邊個 發表於 2013-10-22 02:13:05 | 只看該作者

set servo, 係要部車接晒遙控, 通晒電開左制, 再開埋遙控, 個servo 就會自動去到佢既中位, 如果冇信心, 就左左右右轉幾下個控上面個轉向輪, servo 就會歸中,

響唔熄遙控, 唔熄部車電制既情況下, 較正個前輪, 夠直啦, (即係預部車可以直行), 將個servo horn 連轉向拉桿套上去,

套完之後, 個輪仲可能有少少唔夠直  , 咁, 可以透過調較轉向拉桿既長短, 黎tune 到個輪夠直.

落地試車, 都仲唔夠直, 可以調較遙控器上面個轉向微調.

如果係digital servo, 例如1251, 係有DDDD 聲既, 正常. 非digital, 就係工作時有GGG 聲.

辣雞焊錫走唔甩架啦, 玩得呢家一定要.

個人覺得, 成套燈買返黎, 個好處當然係可以閃閃閃好過癮, 但一般套燈D 電線都會太長, 搞到個車殼好"撈膠", 我都係覺得自己搵led 燈仔砌組燈好D, D 線既長度自己較, 企理好多.

個差速器, 係使部車轉向更靈活. 冇差速既車, 要一個大好多既半徑先U turn得到.
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 04:15:41 來自手機 | 只看該作者

再一次多謝咁多位ching幫手

插落個RECIEVER度, SERVO 同電變有冇話限定插咩CHANNEL? 同埋我左右調轉插會唔會燒(有3支針, 第1同第3反轉左插)??

set servo 個啲而家搞唔到住,因為架車郁唔到……

先想問下,條電線同接觸位本身已經有焊左既錫係度,洗唔洗整走舊有既錫?

咁如果唔洗既話,係搵個一個位冇錫,條電線直接掂住銅片位再焊定可以放係舊有既錫上面,再加焊錫焊實佢?

我發覺屋企原來係有....係屋企人陳年既野....條鍚有好多塵= =
kkchung 發表於 2013-10-22 12:34:15 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-22 04:15
再一次多謝咁多位ching幫手

插落個RECIEVER度, SERVO 同電變有冇話限定插咩CHANNEL? 同埋我左右調轉插會唔 ...

插落個RECIEVER度, SERVO 同電變有冇話限定插咩CHANNEL? 同埋我左右調轉插會唔會燒(有3支針, 第1同第3反轉左插)??
CH1 轉向 CH2 油門                                 
左右調轉插會燒

set servo 個啲而家搞唔到住,因為架車郁唔到……
可以裝,馬達最後裝回也可。

先想問下,條電線同接觸位本身已經有焊左既錫係度,洗唔洗整走舊有既錫?
咁如果唔洗既話,係搵個一個位冇錫,條電線直接掂住銅片位再焊定可以放係舊有既錫上面,再加焊錫焊實佢?

沒有電線留下或變老也可以不用清除舊鍚。先兩邊也加錫,再在銅那邊加熱再放上電線。如果買新要選  80W 以上才夠力焊。
我發覺屋企原來係有....係屋企人陳年既野....條鍚有好多塵= =
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 13:08:18 | 只看該作者
意思係咪ch1 插servo,ch2 插電變? 但睇個插頭冇印邊個係+-。點分?又如果ch1、ch2調轉左呢?

咁簡單d,我係咪可以將電線同銅片疊番埋一齊(佢甩左之後銅片有個笠位),再加錫封番好就已經可以??錫係咪可以導電,會唔會話銅片同電線中間有錫而傳唔到電??

小弟對呢電子,物理個d係冇認識。。。見諒