RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 綠島滌野
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問...請各位高手指教一下

kotaro2872 發表於 2013-10-22 13:19:54 | 只看該作者
意思係咪ch1 插servo,ch2 插電變? 但睇個插頭冇印邊個係+-。點分?又如果ch1、ch2調轉左呢?
1 系
2 睇返servo深啡色果邊系"一",電變就白紅黑,黑系"一"
3 意思即系servo同電變掉轉左尼插?

咁簡單d,我係咪可以將電線同銅片疊番埋一齊(佢甩左之後銅片有個笠位),再加錫封番好就已經可以??錫係咪可以導電,會唔會話銅片同電線中間有錫而傳唔到電??
1 系
2 錫係可以導電
3 吾會
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 13:54:16 | 只看該作者

意思即系servo同電變掉轉左尼插?

係呀,或者ch3 係for???

咁之後我加燈,etc. 留意翻深色線就係“-”?

屋企隻辣雞係220v -40w,係咪夠辣溶d錫其實就得?

同埋係咪要立即清左支雞上面d錫??
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 21:03:31 | 只看該作者
又係新情況=.="

唔知點解一通電....架車已經係識郁.....有咩可能性?
kotaro2872 發表於 2013-10-22 21:29:16 來自手機 | 只看該作者
你未開控?
kelvinayhh 發表於 2013-10-22 21:29:48 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-22 13:54
意思即系servo同電變掉轉左尼插?

係呀,或者ch3 係for???

Better use 100W
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 21:30:34 | 只看該作者

我開左控先會....SET好喇....

唔知點解隻SERVO向唔到左....向右佢正常, 向左個感覺係KICK 下KICK 下....

一波未平一波又起.....

kotaro2872 發表於 2013-10-22 21:33:38 來自手機 | 只看該作者

可能未set岩中位,試下系控較TH制
系講緊較架車自己行呢part
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-22 21:56:00 | 只看該作者

自己向前沖係未set好電變,servo 唔轉向係因為唔小心set左end point adjuster。。。。

而家去到set servo好難較得好準。。。。
係咪一關控,架車會自己行???正常??
kotaro2872 發表於 2013-10-22 22:22:36 來自手機 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-22 21:56
自己向前沖係未set好電變,servo 唔轉向係因為唔小心set左end point adjuster。。。。

而家去到set servo ...

1)建議換servo連接轉向部份既可調推桿
2)一定要熄車先再熄控
hydrogen9999 發表於 2013-10-22 23:54:32 | 只看該作者
先睇說明書 set 好晒d 中位先啦!
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-23 01:41:41 來自手機 | 只看該作者

而家大約搞掂哂

同埋想問下,190.195.200既透明車殼係咪都岩tt02用?

而家到上油方面啦……如果我想係架車整少少花紋:都係成架車masking, 可唔可以整係整個部份附近先masking?
noorforce 發表於 2013-10-23 11:26:56 | 只看該作者
"係咪一關控,架車會自己行???正常??"

關控吾關車, 架車會自己行應該係未SET FAIL SAFE. 你睇下支控的說明書有無FAIL SAFE衣三隻字. 吾想煩就好似C兄講先關控再關車(ESC ON/OFF).
kotaro2872 發表於 2013-10-23 12:09:25 | 只看該作者

同埋想問下,190.195.200既透明車殼係咪都岩tt02用?
用返190穩陣d

而家到上油方面啦……如果我想係架車整少少花紋:都係成架車masking, 可唔可以整係整個部份附近先masking?
睇你點整法,好難講,總之你記住深色行先,淺色行後就冇咩點錯

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-23 15:07:52 | 只看該作者
好多謝咁多位CHING呢幾日解答我咁多問題, 令我學識到咁多野...

琴晚試過下, 直路還向前可以行直, 向後回都係有少少偏...

有冇基礎練習應該要練下?
kotaro2872 發表於 2013-10-23 16:19:08 來自手機 | 只看該作者
基礎都系要摸熟方向感先
阿邊個 發表於 2013-10-23 16:42:36 | 只看該作者

最好搵個大少少地方, 冇乜柱冇乜牆既地方練, 否則多多零件都唔夠換.

唔好咁心雄住, 真係最基本練到要佢去邊就去邊, 唔會自己連轉左轉右都搞唔清,

同埋摸清楚部車做到乜唔做到乜, 唔好過左部車既limit, 否則....嗚嗚嗚......, 成日要整車. 親身血的教訓......
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-25 05:24:41 | 只看該作者
呢幾日忙完自己野, 終於夜晚去試下車, 發覺係唔知自己一個人玩/唔知可以點玩/冇得飄下移咁, 梗係差D野.....

而家有少少心郁郁想買架D3玩.....

想問下4WD車落飄移呔差好遠??TT02 可以點改玩飄移OR直接買過架唔洗煩??

我有望過下...但好多CHING直接話改咩改咩...說明書又冇中文...上網SEARCH下過D PARTS, 見到有D同我架車D PARTS好似...但又唔知係咪岩用

因為人地話改頭單尾直(雖然我都仲係唔知咩黎), 我唔知係將頭單呢件PARTS改成唔知點樣, 定將某樣PARTS 改到頭單
noorforce 發表於 2013-10-25 12:34:25 | 只看該作者
行到直路咪得LOR, 根本上都好少向後行. 有D MOTOR 無得向後行TIM.

搵塊空地, 放D CAN 做路障, 練下轉灣先啦.

上網睇下人地點玩DRIFT.

咁快想換車, 又換PARTS, 我唸你90% SET 車, 10% 落地玩.
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-26 01:35:07 來自手機 | 只看該作者

因為一黎想飄移,二黎想知道大約咩零件會有咩影響,先知架車去到咩地步……

唔知點解轉右灣會好大,轉左灣會細啲易入灣……係咪裝錯野?

我終於大約知道頭單係代表換前差速,但係咪所有頭單共用定有專for tt02?
albert0329 發表於 2013-10-27 20:28:23 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-26 01:35
因為一黎想飄移,二黎想知道大約咩零件會有咩影響,先知架車去到咩地步……

唔知點解轉右灣會好大,轉左灣 ...

頭單唔係所有車共用Ka,唔同車係唔同的。想玩D3,去飄移遠區問下D C兄。其實TT01都飄到架。