RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2224|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Rally car 油壓問題

sam529 發表於 2013-10-19 23:39:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟想問下師兄們, 玩1:10 Rally 電車有咩油壓推薦?
因為發現雙星支膠油壓成日係油壓芯處慢漏油,玩完沙地就有好多泥沙黏住支芯。咁即係話有油由裏面滲出來啦!
小弟想知金屬油壓係咪會好D? 是否每次玩完都要re-build四支油壓?
如果換金屬油壓,是否可大大減少重整四支油壓?
有冇咩可以啱長度,又有較長油壓行程?
雖然雙星支嘢漏油,但可玩性幾高,長度由70mm去到55mm, 行程由16mm去度7mm。真係咩車都用得。
小弟現時膠油壓係64mm長有16mm行程。油壓彈簧長度係38mm.

sam
louis-wei 發表於 2013-10-20 10:39:34 | 只看該作者
其實膠油壓無問題ga,只是無裝好,C兄可以試試去買包白色透明過只 o-ring(yokomo有出1包8粒裝,或者用孖星過只都得不過要2包,編號:53574)去代替原裝孖星紅色過只3mm o-ring,裝前用油壓油浸距一晚先,約5~8小時,等距發大DD,安裝時用AE綠油密封下,我架CC01玩左成大半年,都無出現過滲漏ga現象。
 樓主| sam529 發表於 2013-10-20 11:05:32 來自手機 | 只看該作者
謝謝師兄先!原來有咁嘅秘訣!請問AE 綠油係咩來?邊處出同係邊處買到?
hardmankam 發表於 2013-10-20 14:17:27 | 只看該作者
sam529 發表於 2013-10-20 11:05
謝謝師兄先!原來有咁嘅秘訣!請問AE 綠油係咩來?邊處出同係邊處買到?

Green slim (part# 1105)
http://www.teamassociated.com/parts/details/1105/

KWS 有售. ~$2x
tamiyafan 發表於 2013-10-20 16:50:30 | 只看該作者
金屬油壓得一隻 o-ring 仲易漏油
 樓主| sam529 發表於 2013-10-20 20:19:54 來自手機 | 只看該作者
謝謝其他師兄先!咁我去遙控車鋪問下先!
 樓主| sam529 發表於 2013-10-20 20:22:45 來自手機 | 只看該作者
即係買兩樣嘢,Yokomo 透明o-ring 同一
 樓主| sam529 發表於 2013-10-20 20:24:18 來自手機 | 只看該作者
即係買兩樣嘢,Yokomo 透明o-ring 同一支AE 綠油
 樓主| sam529 發表於 2013-11-10 18:03:13 來自手機 | 只看該作者
想問下有冇金屬油壓可以有60-64mm 長,但有成14-16mm 行程呢?雙星嘅TRF Damper 係咪做到? sam