RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2302|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

scx 10 果個slipper clutch 點set?

阿邊個 發表於 2013-11-13 13:16:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔好意思, 唔知中文叫乜, 睇說明書, 就係果個slipper clutch, 即係, 我估係個轆意外lock 死左, 個摩打都唔會被lock 死, 保護摩打果個機制.

果料M4 螺C 帽, 要set 到點先為之啱? 唔該先!
RX78amuroray 發表於 2013-11-13 13:32:57 | 只看該作者

說明書話先收緊再放鬆2圈
TIERIA 發表於 2013-11-13 13:47:51 | 只看該作者
我都冇留意,我扭到同支軸心平頭就停,太鬆會唔會有大問題?
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-11-13 14:24:37 | 只看該作者
多謝指教先!

係囉, 說明書話收到最緊再放鬆兩圈, 但點先叫收到最緊呢? 因為果度有條彈弓, 你用力都可以再收多D.

說明書仲話, 渣實個轆, 再轉黑色外露個大牙, 要放鬆到佢slip, 咁就為之得, 問題係, 要渣到幾實個轆先算呢? 即係, 要個轆同個牙鬥到幾大力先放呢?

果個mechanism 既原意, 係如果被石頭等等kick 死左個轆轉唔到, 而如果你唔知, 再俾油, 個摩打就會好傷. 而家有呢個機制, 即使kick死左個轆, 你再俾油, 個摩打都仲轉到下, 冇咁傷.

如果太緊, 就發揮唔到呢個功效, 太鬆, 可能kick 住少少, 個摩打就空轉, 冇晒力俾個波箱.
TIERIA 發表於 2013-11-13 15:16:59 | 只看該作者
我第一次買咁貴既車架,第一次唔買孖星車……
聽人講SCX10咁出名所以先唔買CR01……
我一心支持一下呢隻台灣品牌,但係都唔好比份咁既說明書我……
好心咁大間廠就搵人較對下份野…… 唉~
砌車果陣簡直打擊緊我呢D新手既信心……
零件號碼錯都算,仲要好多位唔清晰……
最攞命係車底果兩條Y字骨,有一條穿粒螺絲直插摩打度……
跟本上唔倒…… 要我自己搵短少少既螺絲同埋一粒薄絲母去收實佢……
我真係唔希望成二千幾蚊既車架會攪成咁囉……
tunagt 發表於 2013-11-13 15:26:42 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2013-11-13 15:16
我一心支持一下呢隻台 ...

Hi
Not......... U S A
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-11-13 15:30:06 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2013-11-13 15:16
我一心支持一下呢隻台 ...

我未至於你咁大不滿, 不過都好奇怪, 點解美國製, D 英文寫到咁差?

同埋, 說明書真係有幾個位教錯人.

之但係, 暫時黎計(未砌起), 零件精確度, 工藝水平, 又真係唔錯.
TIERIA 發表於 2013-11-13 15:31:47 | 只看該作者

是嗎? 我買果陣問老細佢話係台灣……
點都好啦…… 都唔代表間廠可以求其麻……
另外小心佢D貼紙,好唔知點形容……
DLAM 發表於 2013-11-13 15:58:36 來自手機 | 只看該作者

Axial Racing 係美國公司,總部係加洲。佢係Hobbico 嘅子公司。

我都有SCX10同Wraith, 個人覺得質量唔錯,設計簡單(比起CR-01), 而且好好爬。價錢唔算貴,CR-01都要$2xxx!CR-01維修較花時間!

請問説明書有邊個位錯?
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-11-13 17:40:17 | 只看該作者

暫時未砌完, 發現應該係錯既位有如下, 唔係好大問題, 諗清楚小心D 就OK.

p. 19, step 18, 果粒AX80009 5既膠質, 真係唔知點裝落去, 直情覺得係冇可能裝, 所以我就冇裝, 又都OK, 裝左就真係砌唔埋.

同頁, 同step, 介紹所需零件, 話要3粒 AXA013, 聲稱係M2, 但佢圖顯示係M3.

都係果句, 質素係唔錯既, 係說明書就有好多位要改善.
DLAM 發表於 2013-11-13 21:53:10 來自手機 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-11-13 17:40
暫時未砌完, 發現應該係錯既位有如下, 唔係好大問題, 諗清楚小心D 就OK.

p. 19, step 18, 果粒AX80009 5既 ...

幾時砌好一齊玩?
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-11-14 01:26:56 | 只看該作者
努力中! 響大陸網頁學到野, 買個飛馬牌590 摩打, 聲稱35T 但扭力達到八九十T, 睇下係咪真係咁堅. 但個摩打長過白豬一1.X cm, 個電變要睇點裝.
DLAM 發表於 2013-11-14 09:34:50 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-11-14 01:26
努力中! 響大陸網頁學到野, 買個飛馬牌590 摩打, 聲稱35T 但扭力達到八九十T, 睇下係咪真係咁堅. 但個摩打 ...

我用緊RC4WD 35T已經夠用,我試過放65T不過架車全速仲慢過人行,完全追唔到人
TigerI2010 發表於 2013-11-14 19:37:26 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-11-13 17:40

p. 19, step 18, 果粒AX80009 5既 ...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-270266-1-1.html
 樓主| 阿邊個 發表於 2013-11-14 21:45:56 | 只看該作者
原來係咁, 明白了!