RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3529|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手選車決擇,望c兄比意見

cbrjack 發表於 2014-1-13 23:41:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟,從未有電車經驗(想玩快車的)!
想問下1/10平跑電車 頭驅 四驅 尾驅 f1車... 哪一種好跑d and 入灣 好d?  哪一種 換件和可改的潛力好d ??  
新手無知一問,請c兄多多指教!
Nori 發表於 2014-1-14 01:16:02 來自手機 | 只看該作者
你預幾多budget?
kevin-ysl 發表於 2014-1-14 01:46:01 | 只看該作者
budget取決一切!!!
玩快車最低入場費五千走唔甩~~~
玩touring...即四驅房車!!
係最佳入門車種!!
可以正路地學到所有車種最基本調整方法~~~
爬下新手區可以知多D入門方案!!
我推介係TT02...加GT3B控...加SP摩打電變套裝...加"SILVER迫"電兩粒...加一台B6 like嘅充電器...兩套"豬嬌"36度呔...
嘖油兩支...可以入場落地玩啦...
800+500+700+1000+700+500+400+PARTS 500=約...$5100基本夠應付!!
qazxcvb24 發表於 2014-1-14 08:12:42 | 只看該作者

皮帶四驅車就可以簡 3r既 ss0 550hkd 左右 xis就700hkd 左右  一係SPEC-S R1 700hkd 左右  gt3b 控 應該300-350hkd 左右 電就平平地用d200-250hkd  5000mah 50c玩 就夠 呔買rj 200hkd 左右 度數就睇天氣  冬天同夏天用既度數都唔一樣b6差機 我記得就250-300hkd 左右  加多隻殼200hkd 油30-40  op件就唔洗買住   爛先換  買幾支六角批 150左右
ckcgary 發表於 2014-1-14 12:07:12 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2014-1-14 08:12
皮帶四驅車就可以簡 3r既 ss0 550hkd 左右 xis就700hkd 左右  一係SPEC-S R1 700hkd 左右  gt3b 控 應該300 ...

Spec-R R1 $700 買唔到,Spec-R S1 先唔使 $700,抵玩。

我都係新手,樓主師兄想一步到位定玩下先再 upgrade?價錢差一倍有多...

如果完全無玩過,可以考慮中級入門用料先,$2800 到可以落地玩。

車架:Spec-R S1 / 3Racing XI Sport $680 / $780
電變:Toro 120A $550
摩打:Speed Passion 4.5T $280
Servo:Xcore 0907 $200
遙控:FlySky FS-GT3C 2.4G (用鋰色,輕,可用 USB 差電) $340
鋰電:普通牌子 5000mah 以上 50C 以上 $200~$300
差機:B6 + 火牛 $300
車殼:A-Plus 或 Blitz $100 (操車攞嚟撞,要型要靚就預 $200~$300)
噴油:當兩色 $80 (自己選擇 $35~$50 一支一隻色左右)

有見過 Speed Passion 70A 電變 + 8.5T 摩打唔使 $600,都抵用。
 樓主| cbrjack 發表於 2014-1-14 13:29:25 | 只看該作者
Thx 各c兄!
Butget大概4千鬆d都可以!!仲諗緊 f1 好 or 平跑4驅....
Nori 發表於 2014-1-14 15:04:58 來自手機 | 只看該作者
f1定touring純粹個人喜好,兩樣都多人玩
d.s 發表於 2014-1-14 16:33:23 來自手機 | 只看該作者
樓主若從未接觸過而budget只有四千多,
小弟建議先别貪要可以玩很快,皆因速度與資金掛勾,新手玩快車又未識set車,除非係天才,否則比架set好哂嘅你都係tot車收場……
加上競速活動,所有高效能嘅都唔會平,亦有不少為高消耗品(車呔已經係……),更未計撞爛維修費……所以千萬别想一玩就玩火箭。
其實可先由F1入手,
入架104w連殼連白豬同綿呔版$7-8xx
孖星105bk電變$150
其他裝備豐儉由人,
我包你話好玩好控,而且parts平,入門首選呀
qazxcvb24 發表於 2014-1-14 18:59:49 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-14 12:07
Spec-R R1 $700 買唔到,Spec-R S1 先唔使 $700,抵玩。

我都係新手,樓主師兄想一步到位定玩下先再 up ...

我成日當SPEC-R S1係SPEC-S R1 個s成日吊轉左=[
ckcgary 發表於 2014-1-14 19:15:17 | 只看該作者
d.s 發表於 2014-1-14 16:33
樓主若從未接觸過而budget只有四千多,
小弟建議先别貪要可以玩很快,皆因速度與資金掛勾,新手玩快車又未 ...

JV 見到啲 F1 都好快下,應該唔係白豬仔...
ckcgary 發表於 2014-1-14 19:16:27 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2014-1-14 18:59
我成日當SPEC-R S1係SPEC-S R1 個s成日吊轉左=[

比多一千無問題,點調轉都得...
qazxcvb24 發表於 2014-1-14 20:42:58 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-14 19:16
比多一千無問題,點調轉都得...

比多一千都冇用   rs1 同 sr1  點吊轉都唔會有人當rr1
Allan007 發表於 2014-1-15 00:45:49 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-14 12:07

我都係新手,樓主師兄想一步到位定玩下先再 up ...

人地新手你介紹人玩4.5
ckcgary 發表於 2014-1-15 00:56:27 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-15 00:45
人地新手你介紹人玩4.5

(想玩快車的)

Allan 師兄,我跟足要求架咋.......
阿邊個 發表於 2014-1-15 09:06:55 | 只看該作者
kkchung 大師兄個blog, 有一段好好既介紹,

http://kkchung.pixnet.net/blog/post/26770524

個人意見係, 新手未需要買咁好, 事關都未知自己是否真鍾意, 好多基本控車, 零件都未上手, 連部車係咪真係好性能, for 全新手黎講, 都未必感覺到. 不如整部入門級玩下先.
 樓主| cbrjack 發表於 2014-1-16 01:07:26 | 只看該作者
想了幾天,想試下玩頭驅ff03 ^.^
想問下  ff03pro  ff03evo 分別咩價位?
d.s 發表於 2014-1-16 18:08:47 來自手機 | 只看該作者
cbrjack 發表於 2014-1-16 01:07

玩13.5T MOTOR?
Allan007 發表於 2014-1-16 19:30:12 | 只看該作者
cbrjack 發表於 2014-1-16 01:07

Pro就唔好買啦,一係買R一係買EVO。EVO好似成兩千中,R就平D,不過唔知重有無。
 樓主| cbrjack 發表於 2014-1-16 21:18:23 來自手機 | 只看該作者
想問下 摩打什樣分別轉數和快慢?  咩t 嗰d係d 咩?
Allan007 發表於 2014-1-16 21:23:18 | 只看該作者
cbrjack 發表於 2014-1-16 21:18
想問下 摩打什樣分別轉數和快慢?  咩t 嗰d係d 咩?

T即係Turn,大約即係摩打入面D電線繞幾多圈。圈數越少轉數越快。FF車同常玩13.5T。