RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7071|回復: 54
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手 想加入 慢爬

alvin_wong 發表於 2014-3-24 13:39:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問各位CHING 細佬想買架CC01 或者SCX 10 玩  想問依家買架新車

太約幾多錢到  或者2手價位 同埋架車有咩地方要注意(如買2手)

遙控電池充電機果D本身有

謝謝!!
hktchim 發表於 2014-3-24 14:08:15 | 只看該作者
SCX10你係想買KIT定RTR先?
bbfonghk 發表於 2014-3-24 14:09:02 來自手機 | 只看該作者
我都係新手,砌左架cc01無幾耐,而家已經想買番架SCX10,覺得玩慢爬二選一的話,最好都係SCX10…
 樓主| alvin_wong 發表於 2014-3-24 14:18:56 | 只看該作者
hktchim 發表於 2014-3-24 14:08

邊樣比較岩新手玩
 樓主| alvin_wong 發表於 2014-3-24 14:19:36 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-3-24 14:09
我都係新手,砌左架cc01無幾耐,而家已經想買番架SCX10,覺得玩慢爬二選一的話,最好都係SCX10… ...

其實 CC01 同 SCX  分別係咩?
bbfonghk 發表於 2014-3-24 14:29:07 來自手機 | 只看該作者
alvin_wong 發表於 2014-3-24 14:19
其實 CC01 同 SCX  分別係咩?

我玩cc01之後先發現唔係好爬得,要改車先好d,改完都唔少錢…
爬文發現scx10唔改都已經機好爬…你上網睇下片都會睇得出…
 樓主| alvin_wong 發表於 2014-3-24 14:39:18 | 只看該作者
hktchim 發表於 2014-3-24 14:08

我想自己砌 順便可以了解下部車   (會唔會貴D? )
shancollection 發表於 2014-3-24 14:56:11 | 只看該作者
alvin_wong 發表於 2014-3-24 14:39
我想自己砌 順便可以了解下部車   (會唔會貴D? )

你有搖控就買kit啦, RTR會貴d, 因為已經砌好同埋包哂電子野, 只要有電池就玩得.至於kit版有d model會有金屬件包, 所以都係睇你自己鍾意邊款
阿邊個 發表於 2014-3-24 15:01:45 | 只看該作者
整部SCX 10 自砌啦, 好好玩, 好爬得. 我刨過好多外國網, 一般意見都係SCX 10 好爬過CC 01. 但CC 01 就多款D 靚D.

自砌就要有心機, 同埋唔好太雞手鴨腳, 但學多好多野, 之後自己換件upgrade都易搞好多.
erikism 發表於 2014-3-24 15:04:47 | 只看該作者
應該買邊個款好D呢(KIT版)?
我都係新手,爬緊文......
 樓主| alvin_wong 發表於 2014-3-24 15:11:02 | 只看該作者
咁依家個價位 新車  同  二手  大約幾多錢左右
shancollection 發表於 2014-3-24 15:15:37 | 只看該作者
erikism 發表於 2014-3-24 15:04
應該買邊個款好D呢(KIT版)?
我都係新手,爬緊文......

各款scx10既比較
hktchim 發表於 2014-3-24 15:28:09 | 只看該作者
alvin_wong 發表於 2014-3-24 15:11
咁依家個價位 新車  同  二手  大約幾多錢左右

SCX10新車KIT21XX-23XX不等/RTR32XX-35XX
二手12XX-18XX
erikism 發表於 2014-3-24 16:39:48 | 只看該作者
如果想改2.2輪胎,應該買90021定27易改D呢? 謝......
 樓主| alvin_wong 發表於 2014-3-24 20:20:27 | 只看該作者
今日 上網搵左D價錢  CC01 2000完樓下   SXC10 大多數都在2500以上

另外意外地見到有個牌子 HSP <-- 1500樓下已有交易  請問CHING們 呢個牌子好嗎? 補品同埋維修件容易買到嗎?

謝謝!!
stam28 發表於 2014-3-24 22:58:36 來自手機 | 只看該作者
唔冼諗,SCX10啦!有買貴冇買錯
阿邊個 發表於 2014-3-24 23:41:56 | 只看該作者
HSP 係大陸品牌, 響大陸都算係OK 既牌子, 零件都平, 我未玩過.

SCX 10有三個變種, 最平果款dingo, 應該唔使咁貴, 玩落應該無大分別.
Ericang 發表於 2014-3-25 03:51:57 | 只看該作者
如玩 SCX10,而你又想自己砌,咁 3 架 (Jeep Wrangler Rubicon, Dingo, Jeep Wrangler G6) 分別唔大,只係 Wheelbase 唔同 (313mm, 290mm, 305mm), Wheelbase 主要影響換殼對應既問題,所以選你鍾意既外觀就ok。  當然純計價值既,Jeep 會貴d 因為個殼 / Bumper / Tires 都有 License 貴好多。
純計攀爬能力 G6 個設計應該最好,Deleted 後 fenders, 短陣設計,後方冇突出 (spare tires for JK),殼比較短身所以重心平衡d,前後配重好d(出廠電池放前面)
不過講真,選你喜歡既外型就得,玩落一定會改,改裝可平可貴請放心。  好似電池 Relocate 可以$500買 option 件,我就 $8 索帶加膠帶
阿邊個 發表於 2014-3-25 08:51:00 | 只看該作者

ching 你指$500 電池 relocate, 係咪指Jevne Racing果組將個電池打橫放同埋放ESC & receiver 果組野?

我都諗將電池打橫放, 我自己既可行性研究顯示, 轆係有機會碰到舊電, 大家有咩意見?
erikism 發表於 2014-3-25 09:27:17 | 只看該作者
Ericang 發表於 2014-3-25 03:51
如玩 SCX10,而你又想自己砌,咁 3 架 (Jeep Wrangler Rubicon, Dingo, Jeep Wrangler G6) 分別唔大,只係  ...

如CHING所講,3部無大分別,DINGO係咪最抵玩呢? THANKS.