RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2353|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

注意 ******有關Phantom v2 沒有DJI牌子的槳*******

raytang 發表於 2014-4-12 03:51:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
注意 ******有關Phantom v2 沒有DJI牌子的槳*******

如沒有自行檢查槳的平衡請勿使用沒有DJI商標的Phantom V2 白槳
首先我唔係DJI 既打手
只係想大家清楚了解問題
內容如下:

本人一朋友炸了一次Phantom V2
事後自行修理,修理後 到公園測試,
一起飛就不受控制上升下降左右左右炸落地
事後問我原因 初時叫佢跟我既方法自行檢驗,但都不行
我就叫佢到我家附近 比架機我睇睇

首先拆槳 檢驗摩打轉向,正確,沒有震盪
將機身打側檢查IMU 控制摩打既反應也很正常

於是 裝上四槳再次測試
首先我捉住機腳 朋友代我辨桿推油至怠速
再叫佢比油,我的手即時出現激震.!!

於是我就將2,3,4槳拆下

再次測試只上1號槳,手持腳架比油測試,有激震
拆1號 裝上2號槳,手持腳架比油門測試,沒有震盪
拆2號 裝上3號槳,手持腳架比油門測試,沒有震盪
拆3號 裝上4號槳,手持腳架比油測試,又有激震

於是我檢查槳,細看,原來有激震的1及4都不是原裝DJI 的槳(槳的表面在陽光下非常鏡面,再看2號有DJI牌子的槳比較是磨沙點)
我再裝上 1號槳上機身上測試,一推油門,用眼一看,發現有嚴重雙槳(雙槳是指槳不平衡或左右重量不一導致問題發生)
這時候,我已確定是槳不平衡導致震盪嚴重影響IMU 的運作

後來我即刻返屋企攞左我既DJI  原裝舊槳 裝上我朋友的機上更換了1同4號槳
朋友將機放在地上測試,通電後 比油門測試,起飛一切正常 ,停在半空沒有什麼怪異...我再用手檢查,全機只有極微震盪

降落後 我同朋友講
為正實測試結果,我會再次換上1號同4號的沒有DJI字型的槳 由我來測試(因為我比較有經驗,知道如何救機及測試)
辨桿,油門一推,槳在轉,一起飛之後在心口的高度,機身即時發傻,不停的震,左左右右 失控微炸

這次起飛,我100%是沒有DJI 牌字的槳產生極嚴重的震盪導致IMU 計算問題出現炸機

現通知所有初DJI多軸飛行器的玩家,如果你更換了沒有DJI  原廠的槳,請檢查槳是否平衡
否則因為平價 因少失大或有人身傷害就不太好了

亦希望商家不要為求有更高的利潤賣出一些有問題既產品而導致"初級玩家"出現嚴重既意
祝大家飛行快樂,安全為首

ikesan 發表於 2014-4-12 05:32:37 | 只看該作者
啱啱重想話上開TB訂野時訂幾隻V2槳做士啤添!好彩你出post......
Chungyin3610 發表於 2014-4-12 08:20:30 來自手機 | 只看該作者
大家緊記,我地衝上雲霄團好多中晒伏,不要再用,係一定一定唔好用
siuwai999999 發表於 2014-4-12 09:54:09 來自手機 | 只看該作者
所以用反原裝好d,碳槳都晤用!謝謝ray ching 提點.
86j 發表於 2014-4-12 14:03:29 | 只看該作者
thanks for your warning ..........................
kay1926 發表於 2014-4-12 18:41:19 來自手機 | 只看該作者
應同,買正貨玩,有保証,手指吾聽話例外
gogo 發表於 2014-4-12 23:10:30 | 只看該作者
very good thx.....
ken.8298 發表於 2014-4-13 13:13:19 | 只看該作者
謝謝提點
arken 發表於 2014-9-24 11:38:49 來自手機 | 只看該作者
功德無量呀師兄
anthony_wg 發表於 2014-9-24 13:42:29 | 只看該作者
good sharing!