RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4650|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

寶馬山尋幽探秘之旅

ricksonchow 發表於 2014-4-16 03:29:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
bbfonghk 發表於 2014-4-16 08:40:32 來自手機 | 只看該作者
正呀!唔知路程有幾長?師兄你有無做放防水?
stam28 發表於 2014-4-16 11:43:18 | 只看該作者
Ching 行辺段??
我由聖貞徳旁上向鰂魚涌方向行無セ0野玩。。。
下次約埋一斉玩!
我住北角好近
tsanpong 發表於 2014-4-16 12:02:39 | 只看該作者
影和剪接得幾好,睇完都想玩。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 12:14:47 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-4-16 08:40
正呀!唔知路程有幾長?師兄你有無做放防水?

其實唔熟路探路用多左時間, 如果我由聖貞德上就20分鐘可以去到水溪果度, 我都係啱啱整好部車週圍搵地方玩

因為預左會玩水所以有做防水, 本身Servo 同ESC 買返黎已經防水, 而另外做防水就有BEC, 燈remote switch 同接收
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 12:21:00 | 只看該作者
stam28 發表於 2014-4-16 11:43
Ching 行辺段??
我由聖貞徳旁上向鰂魚涌方向行無セ0野玩。。。
下次約埋一斉玩!

我都係北角人, 見你地成日白泥有局都心思思入左部SCX10 自已玩下

如果淨係行金督馳馬徑就真係冇咩野玩, 但係如果向南行上山會有新發現, 我今次都係探下路見到有好玩地形就去碌下. 我由寶聯徑上向返西同南邊行, 有時要拓車行少少石級, 不過搵到LEE D 正地方我就覺得都值得

bbfonghk 發表於 2014-4-16 13:12:25 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-4-16 12:14
其實唔熟路探路用多左時間, 如果我由聖貞德上就20分鐘可以去到水溪果度, 我都係啱啱整好部車週圍搵地方玩 ...

Ricksonchow兄;想請教下防水問題,麼打同電池/電線接口要唔要做防水?
alanwhc 發表於 2014-4-16 13:27:08 | 只看該作者
下次約埋一齊玩、我也是住港島的
阿邊個 發表於 2014-4-16 13:50:30 | 只看該作者
想問左好耐, 就係, 個轆令係有個窿仔疏氣, 咁, 玩水會唔會使個轆入晒水, 索晒入海綿度?

同埋, ching 係用邊隻令? 請介紹一下
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 13:53:37 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-4-16 13:12
Ricksonchow兄;想請教下防水問題,麼打同電池/電線接口要唔要做防水?

摩打同電池基本上唔使防水, 放完車吹返乾佢就可以, 但係其他電子野例如 BEC, ESC, 接就要做防水

其實我都係慢爬新手, 希望其他師兄幫手補充一下
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 13:56:37 | 只看該作者
alanwhc 發表於 2014-4-16 13:27
下次約埋一齊玩、我也是住港島的

好AR, 一齊去搵地方玩
stam28 發表於 2014-4-16 14:10:09 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-4-16 12:21
我都係北角人, 見你地成日白泥有局都心思思入左部SCX10 自已玩下

如果淨係行金督馳馬徑就真係冇咩野玩 ...

寶聯径=>慧雅閣旁辺上?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 14:13:42 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-4-16 13:50
想問左好耐, 就係, 個轆令係有個窿仔疏氣, 咁, 玩水會唔會使個轆入晒水, 索晒入海綿度?

同埋, ching 係用 ...

我D軨響淘寶買,合金軨有埋加重圈, 部車冇咁易反同動態好睇左(唔會彈彈下), 你SEARCH"1.9 輪殼" 就搵到好多.. 另外KWS 智X 都有果D款, 有D仲平過淘寶!

問得好! 我都諗過LEE個問題, 成日見D鬼佬話入左水D海綿會爛, 但同時封左D窿會冇咁好爬, 不過由於我主要行trail 我封左D窿, 結果同之前唔係好大分別(片入面係封左)

會入氣既地方主要係加重圈上面果個窿, 我都係用膠紙包一個圈, 行車時氣壓同海綿都會壓住果個位所以應該起到一定防水作用, 另多我果隻軨都只係用五粒缧絲鎖住(原裝果條beadlock 要成12粒) , 真係入左水拆開佢都比較方便
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-16 14:15:32 | 只看該作者
stam28 發表於 2014-4-16 14:10
寶聯径=>慧雅閣旁辺上?

係, 冇錯, 不過果度有一小段要拓車行石級
bbfonghk 發表於 2014-4-16 17:04:55 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow兄;  請問你個servo點做防水?我都想做
阿邊個 發表於 2014-4-16 20:42:33 | 只看該作者
多謝資訊, 搵日去X 樂行下. 奈何佢開舖時間, 鬼咁飄忽. 如果係上螺C 拆得甩條呔, 咁入水都唔拘. 而家我呢隻係黐死既, 就係怕佢入晒水出唔返黎, 唔知點搞.

多口UP 句, rick 兄補充: servo 防水, 我既做法係, 拆開底果四口長螺絲, 小心揭開頂蓋, 將會露晒D 齒輪出黎. 咁呢, 就用雪油爆漿式填滿.

然後冚返個蓋, 上返實螺C, 再用防水膠封死D 夾口, 出電線果個位.
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-17 01:10:41 | 只看該作者
thanks 代答, 我買黎果隻春已經係防水所以冇咩點搞佢, 淨係落servo horn 之前加多個O ring 同雪油響支servo 輸出軸上面, 咁就可以更確保水唔會響果度入去
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-21 22:21:47 | 只看該作者
好後悔太懶唔做SERVO 防水. . . 以為隻手春天SERVO 真係防水, 成部車没頂咁衝落D水度, 玩玩下隻SERVO 冇哂反應. . . .

返到去拆開隻SERVO, 電路板燶左, D 水響SERVO 線果個位度入, 反而齒果邊就好干爽...
Hclam99 發表於 2014-4-22 11:04:19 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-4-17 01:10
thanks 代答, 我買黎果隻春已經係防水所以冇咩點搞佢, 淨係落servo horn 之前加多個O ring 同雪油響支servo ...

C hing 請問O RING係邊可以買到? 我係鴨記揾左好耐都冇O岩SIZE!
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-4-22 11:51:03 | 只看該作者
Hclam99 發表於 2014-4-22 11:04
C hing 請問O RING係邊可以買到? 我係鴨記揾左好耐都冇O岩SIZE!

我響舊果D 避震度拆出黎, 亦都可以去KWS 買