RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5026|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI 550 重量 儀器 電池 飛行時間

arigato 發表於 2014-4-17 19:44:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位550玩家可否分享下設定,做一做比較
以下是小弟550的資料

Naza V2
2.4 BT Datalink
5.8 Fpv 600mv
Iosd Mini
pmu
H3-2D
Can Hub
T-Motor 2216 V2 800kv
APC 1038
Gopro

全機重1906g,未計電.

1900mah 3 Cell 並聯二粒3:20出紅,Check電池每Cell 3.87-3.88v , DJI 軟件設定11.4v出紅燈,吾知係大重還是電池有問題.
請問有無師兄差吾多儀器及重量,有無推介用什麼電池,飛多少分鐘? 因為買電,所以要做功課參考下.

solaris8x86 發表於 2014-4-17 19:52:30 | 只看該作者
是多少C rating的電池?
 樓主| arigato 發表於 2014-4-17 20:31:29 來自手機 | 只看該作者
30C 的師兄
kenl 發表於 2014-4-17 20:43:05 | 只看該作者
1.9kg 比你3分多正常了,我都有隻550 空機連电1.6xkg 5000ma 3s 好機都係12分中,呢隻野最好全重2kg以下,5000電飛8-10分鐘穩陣,要長時間上四軸大機好
solaris8x86 發表於 2014-4-17 20:51:22 | 只看該作者
如果係20C電池就係正常,因質量弱,放電時voltage㑹拖低0.4 - 0.8v,3.80v x 3 = 11.4,著alarm,正常,降落後用俵check又會跑回3.85v上下。
但25C以上電池因質量密,已開始無此現像,除非電池本身有發涱,或.... 你習慣長期charge滿12.6v電存放多過一丶兩星期..... 咁就....
pman 發表於 2014-4-17 21:02:13 | 只看該作者
just for ....

DJI F550 Stock ESC and motor
Naza V2

Iosd Mini
H3-2D
DJI stock motor and blade X6
Gopro:-
3S 6,600mah  :7 min 50 sec( factory seting red light warning,  50% battery power left)
3S 8,000mah  : 13 min 37 sec ( 13% battery power left)
4S 10000mah : 22 min 21 sec( 2% batery power left)
mwheel 發表於 2014-4-17 21:21:52 來自手機 | 只看該作者
22min 好勁啊, 但是2% battery power left 係味即係塊電已打柴?
pman 發表於 2014-4-17 21:28:42 | 只看該作者
yes  ah
 樓主| arigato 發表於 2014-4-17 21:30:54 來自手機 | 只看該作者
D 電無發脹,一玩完會儲60%電,可能D電太奈,2012年中買的
pman 發表於 2014-4-17 21:32:35 | 只看該作者
下次都係飛20分鐘好
 樓主| arigato 發表於 2014-4-17 21:39:06 來自手機 | 只看該作者
我玩倒15分鐘就心滿意足,不用22mins , 上次飛一粒7000mah 40C 3Cell 就7分鐘
pman 發表於 2014-4-17 22:04:35 | 只看該作者
咁呀....
3S 8,800maH电 (低C數 輕身电) ....可能有14分鍾(18% battery power left)
 樓主| arigato 發表於 2014-4-17 22:12:55 來自手機 | 只看該作者
師兄有無乜牌子推介? 8800 3s 低c數大慨幾重?
pman 發表於 2014-4-17 22:29:55 | 只看該作者
小弟因冇銀兩買电.......以前用4粒什乜电並聯玩
估D高C數电重(eg Gens 30C, 210g)  但低C电質數麻麻但輕 eg 175g
而家用phamtom 3S 2200mah
ysl99 發表於 2014-4-18 08:48:21 來自手機 | 只看該作者
我都飛到18min 4s 5200x2 30c
 樓主| arigato 發表於 2014-4-18 10:55:29 來自手機 | 只看該作者

Solaris8x86 師兄,你講得對,我昨日測試,真係如你所講,正正拖底0.8v, 如我買高C鋰電,又是否因質量密,放電會拖得無禁利害?正常一排30C精神電,放電拖幾多電Voltage才正常?
 樓主| arigato 發表於 2014-4-18 10:56:33 來自手機 | 只看該作者

ysl99 師兄, 我見你條片用老虎電的,評價好嗎?
 樓主| arigato 發表於 2014-4-18 11:52:37 | 只看該作者
ysl99 發表於 2014-4-18 08:48
我都飛到18min 4s 5200x2 30c

ysl99 師兄,你部機有什麼設備?什麼重量?我見你條片用老虎電的,評價好嗎?
jackyjacky 發表於 2014-4-19 00:52:22 | 只看該作者
小弟同樓主配備差不多,3S 5300mA, 飛五分鐘左右
solaris8x86 發表於 2014-4-19 07:05:11 | 只看該作者
arigato 發表於 2014-4-18 10:55
Solaris8x86 師兄,你講得對,我昨日測試,真係如你所講,正正拖底0.8v, 如我買高C鋰電,又是否因質量密, ...

用"真正足料"嘅25C已可解決此問題。當然30C丶40C更好,但怕太重,除非有辦法在其他用料上減輕機身自己重量,不然飛行時間差不多。我自己早期用20C,就有你現在這個問題,之後用足料既25C,我留意到效能比 (Efficiency Rating) 不論在重量vs爆炸力vs動作反應vs飛行時間等等,都比20C (有voltage拖低問題) 或30C (太重,飛太短時間)好。有voltage拖低問題既電池有一定風險另到motor唔夠電壓而cup機炒。

我係南記有時見到啲ching cup機炒咗後都"小"這一類電池...佢地好痛苦咁....