RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1523|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

圖傳 距離

dickylee 發表於 2014-4-30 14:57:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟用緊dji phantom 2,圖傳用緊dji原裝5.8圖傳,聽人講圖傳用接收螺旋天線會好好多,但有好多唔同尺寸,請問邊種先岩呀?香港有得買嗎??
solaris8x86 發表於 2014-4-30 14:59:01 | 只看該作者

7/F有5.8GHz冬古天缐
Taobao上螺旋天缐尺寸全部一般般是是旦旦丶抗阻亦肯定造錯,最好比銭去美國買美國貨。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-30 15:06:44 | 只看該作者
而家發射係冬古天缐,接收係平板了7/F 有螺旋天線嗎?
solaris8x86 發表於 2014-4-30 15:08:23 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-30 15:06

冬古亦要買美國貨。
solaris8x86 發表於 2014-4-30 15:10:37 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-30 15:06

冬古亦要買美國貨。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-30 15:11:17 | 只看該作者
冬古天缐係dji 原裝wo~ 都唔得??
可以介紹邊個網買螺旋天線嗎??
solaris8x86 發表於 2014-4-30 15:23:41 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-30 15:11
冬古天缐係dji 原裝wo~ 都唔得??

有可能唔得架,因為DJI嗰枝可能係LHCP左手,在美國買大部份都係RHCP右手螺旋天線,佢哋要同一個方向先至會work。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-30 15:36:51 | 只看該作者
咁我而家要換曬兩條?? 1條冬古,1條螺旋??
solaris8x86 發表於 2014-4-30 15:43:01 | 只看該作者
Yes, (1 x 5.8Ghz冬古RHCP) + (1 x 5.8GHz螺旋RHCP)。

http://www.readymaderc.com/store ... x&cPath=11_45_49_97

solaris8x86 發表於 2014-4-30 15:46:30 | 只看該作者
但DJI嗰支個插頭係SMA丶還是RPSMA,你要睇清楚,美國大部份都係SMA (中心有枝針)。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-30 20:33:17 | 只看該作者
明日了~thanks
咁機既控制2.4g 有冇得加遠距離嫁??
solaris8x86 發表於 2014-4-30 21:08:00 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-30 20:33
明日了~thanks
咁機既控制2.4g 有冇得加遠距離嫁??

當然有,但現在唔太需要。因為2.4Ghz個控本身所用嘅bandwidth需求好細,即使只有100mW出力,去1丶2公里豪無難度,所以在應用上唔需要加大馬力 (無乜用)。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-30 21:16:46 | 只看該作者
咁就好啦~之前有擔心過,如果整遠佐圖傳驚2.4會控唔到@@
我見出面有賣5.8既發射,d人話dji個5.8發射好雞,換佐會好好多嗎?
我知我好多問題嫁 thank you曬
solaris8x86 發表於 2014-4-30 21:21:38 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-30 21:16
咁就好啦~之前有擔心過,如果整遠佐圖傳驚2.4會控唔到@@
我見出面有賣5.8既發射,d人話dji個5.8發射好雞,換 ...

自己去找找Helipad 5.8Ghz All-in-one Combo圖傳系統, 我係南記曾經即場睇過Helipad啲test pilot做demo,真係幾暢幾靚,但佢哋唔做本地人生意,你要自己想辦法搞到手。