RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1494|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

avi有聲無畫

WallaceNg 發表於 2014-5-19 15:39:22 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說小弟前幾日係鴨記買左隻玩具四軸玩下, 見佢有cam咪諗住試下囉。但係發現佢拍完出黎係有聲無畫既avi format, download過好多唔同既player同codec 都唔得。咁其實會唔會係個cam本身有問題呢? 〒_〒 求救呀! 唔該
solaris8x86 發表於 2014-5-19 18:23:03 | 只看該作者
試下upload上youtube睇睇有無聲,若果連youtube re-encode完都無聲,可能係片本身係無聲既。
 樓主| WallaceNg 發表於 2014-5-19 19:50:26 來自手機 | 只看該作者
有聲但無畫, youtube試過upload都upload唔到, 話support唔到個format~_~
solaris8x86 發表於 2014-5-19 20:34:58 | 只看該作者
WallaceNg 發表於 2014-5-19 19:50
有聲但無畫, youtube試過upload都upload唔到, 話support唔到個format~_~

若你有時間upload比我,我免費幫你搞喇 (我有專剪片用電腦,睇睇幫唔幫到手)。
 樓主| WallaceNg 發表於 2014-5-19 21:42:11 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-19 22:02:58 | 只看該作者

Ching, 剛check過你條片裏面啲制式,叫做幾舊圷,Video為JPG NTSC,而Audio為mono (單聲道) PCM。用JPEG encode嘅video而家衣個時代已好少採用,我盡量睇睇有無方法convert去其他encoding format。(無保証)
 樓主| WallaceNg 發表於 2014-5-19 22:26:10 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-19 07:02
Ching, 剛check過你條片裏面啲制式,叫做幾舊圷,Video為JPG NTSC,而Audio為mono (單聲道) PCM。用JPEG e ...

唔該啊C兄!! 唔緊要架~最多唔玩個cam jeh
solaris8x86 發表於 2014-5-19 22:49:55 | 只看該作者
WallaceNg 發表於 2014-5-19 22:26
唔該啊C兄!! 唔緊要架~最多唔玩個cam jeh

Sorry, Ching搞唔掂,希望下次好運。
 樓主| WallaceNg 發表於 2014-5-19 23:15:52 | 只看該作者
唔洗sor 都唔該你先
 樓主| WallaceNg 發表於 2014-5-20 10:32:49 | 只看該作者
如果想成個鏡頭連板換左去應該唔太難掛,但點解會有3條線既?
同埋搵番一樣layout既cam先可以無咁煩