RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2200|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

点睇淘宝的1/50 魚雷艇

glock17 發表於 2014-5-27 21:46:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題, 可塑性( upgrade) 都幾高,個V 底唔錯, 但材料唔知靠得住冇 ? 炮塔膠左D.
 樓主| glock17 發表於 2014-5-27 21:48:46 | 只看該作者
lojasonkachun 發表於 2014-5-27 23:10:05 | 只看該作者
價錢的確係吸引,但個人認為始終自己一手一腳制作比較有樂趣。
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 00:21:07 | 只看該作者
C hing,
有冇咩心水模型可以介绍下? 同時邊度買多d 選擇及平D ? Thanks !
lojasonkachun 發表於 2014-5-28 00:53:52 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-5-28 00:21
C hing,
有冇咩心水模型可以介绍下? 同時邊度買多d 選擇及平D ? Thanks !

視孚你想玩咩船,我自家喜歡玩木制船。長沙灣元洲街天悅廣場地鋪有間叫精藝模型,比較多船模睇既其中,你可以去果度睇吓。
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 07:41:12 | 只看該作者
jason hing,  多謝你的資料 精藝同樓上啓航都去過, 除了隻小王子(last one)之外,其他都很大隻.木制和纖维制作的我都喜歡, 反之塑膠就差D. 我心儀的款式是魚雷艇,但正如你說,淘宝呢款艇不夠像真, 亦是我要考慮的主要原因.  如無其他更理想型號,我多數會買入作試驗性質,只等待如何選擇電变而己.但如用有刷摩打,
亦用不着水冷無刷電變. 是嗎?
f6f 發表於 2014-5-28 09:00:19 | 只看該作者
我覺得玩像真船當然要盡量近似像真至好玩.

你講果隻在這方面就差小小.

不過價錢的確是底......
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 10:53:49 | 只看該作者
師兄,請問串連双摩打的有刷電变香港何處有得賣?抑或改用無刷電变加水冷,但可否推動白豬或黑豬呢?冇刷電变嗰三條線点駁呢?多謝賜教!
f6f 發表於 2014-5-28 11:09:46 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-5-28 10:53
師兄,請問串連双摩打的有刷電变香港何處有得賣?抑或改用無刷電变加水冷,但可否推動白豬或黑豬呢?冇刷電变嗰 ...

師兄,請問串連双摩打的有刷電变香港何處有得賣?................之前我在tobo買, 我見香港yahoo拍賣網有你試在拍賣網打 ESC 320A 有刷電變 (雙向) 另外双摩打應該是用並聯方法接駁.

抑或改用無刷電变加水冷,但可否推動白豬或黑豬呢?冇刷電变嗰 .........有刷馬達應該用有刷馬達電調, 無刷馬達電調無辦接駁於有刷馬達, 因為有刷馬達是2條
DC電壓輸入電線, 而無刷馬達電是3條AC電壓輸入電線(three phase).

樓主| glock17 發表於 2014-5-28 19:02:56 | 只看該作者
f6f C hing,
Thanks a lot ! But 320 A 咁堅 ?!! 正在考慮淘宝隻纖维版定Iterari 隻Vosper, 祇有630mm, 啱size, 但驚改唔惦.  淘宝係冇咁像真, 但有齊料, 買個有刷ESC 就玩得,至多upgrade 对摩打做280/360 白豬 煩惱中
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 19:08:09 | 只看該作者
C hing,
320A 双向ESC 找到了, 賣家我都交收過, 好老實, helpful 既後生仔 !
radiant_star06 發表於 2014-5-28 19:33:48 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-5-28 19:02
f6f C hing,
Thanks a lot ! But 320 A 咁堅  ?!! 正在考慮淘宝隻纖维版定Iterari 隻Vosper, 祇有630mm,  ...

Iterali 隻 vosper 77' MTB 我都買左,唔使驚,個底整個出,又靚又方便。上蓋就睇你有冇心機砌。

玩像真船,既有得玩,又有得睇,缺一不可。Tb 果隻係易上手,不過可能好快玩厭……

三思。
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 19:57:36 | 只看該作者
C hing,
Vosper 裝單車 or 双車? 舵就唔難裝,上蓋都OK, 我有砌開模型, 手工好麻麻,上色就更雞
仲有, 佢船艙個生口可否大到可以換電 or 要自己切割 ? 新X 個老细話1/72 要己做生口, 1/35 就多數唔洗.
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 20:53:27 | 只看該作者
唔洗煩, 淘宝隻艇已經落了架, 新款變左導彈艇, 非常
 樓主| glock17 發表於 2014-5-28 21:47:48 | 只看該作者
radiant_star06 發表於 2014-5-28 23:29:51 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-5-28 19:57
C hing,
Vosper 裝單車 or 双車? 舵就唔難裝,上蓋都OK, 我有砌開模型, 手工好麻麻,上色就更雞
仲有, 佢船 ...

我隻孖星 1:72 Vosper Perkasa 行雙車。係,要自己開大個生囗放電池。

1:35 應該好o的,但我未砌,暫未知咩環境 ……