RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3528|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教 MultiWiiConf

dtom 發表於 2014-7-4 07:48:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請教各位師兄關於 MultiWiiConf 既問題
選好 Serial Port,按下Start,再按READ,但無數據出現,只有一條線
ivanwcs 發表於 2014-7-4 18:08:29 | 只看該作者
你係咪接錯線? rx-tx tx-rx... 新手玩mwc會好辛苦下,點解唔玩其他飛控?
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 18:45:38 | 只看該作者
upload 到 sketch 喎, 接線應該唔會有問題掛
ivanwcs 發表於 2014-7-4 19:08:55 | 只看該作者
用完sketch,要重新插過usb,之後系GUI選擇返個com port,,,同埋你個baud rate有無set過??
好似要set岩個baud rate
c兄你有3d printer呀?
我見你個機架printer好令喔!! 想穩你幫手print d野
我岩岩整左個px4,聽日準備試飛
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 19:41:16 來自手機 | 只看該作者
baud 真係無 set 過。。。
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 19:45:30 來自手機 | 只看該作者
手機無得 edit.. 返到屋企再試下,教學網剩係話要閂左 arduino, 無題通baud rate... 你要印咩,幫到手既無所謂,我住屯門
 樓主| dtom 發表於 2014-7-4 21:08:54 | 只看該作者

Baudrate 我 check 過 MultiWii 全部 file, 剩係得 GPS 咋喎, 逐個試過都無反應...

http://youtu.be/uOJiD7-yZ0Y

ivanwcs 發表於 2014-7-5 00:37:46 | 只看該作者
dtom 發表於 2014-7-4 21:08
Baudrate 我 check 過 MultiWii 全部 file, 剩係得 GPS 咋喎, 逐個試過都無反應...

http://youtu.be/uOJi ...

裝置管理員度穩返個com27,入面有得set baudrate,會晤會系呢度有問題我記得應該唔使set的
有無驅動程式要裝?
我用2560板,好似要裝驅動程式

你是用一個叫usb-ttl既野博落飛控度? 呢個野要set返岩飛控個baudrate,即是上面我裝置管理員度

你望下config度,應該有個setting是講呢個用幾多baudrate,好似是叫藍牙之類

Serial com speed,我見到2.3是set左115200,裝置管理員度set呢個baudrate
Combined IMU Boards 呢度你有無選擇正確??
 樓主| dtom 發表於 2014-7-5 07:42:22 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-7-5 00:37
裝置管理員度穩返個com27,入面有得set baudrate,會晤會系呢度有問題我記得應該唔使set的
有無驅動程式要裝 ...

我有用過 Arduino pro mini
都係用佢 (FT232RL) 黎 upload sketch
亦試過 upload Example 既閃燈 , 證實 upload 係成功
 樓主| dtom 發表於 2014-7-5 11:05:55 | 只看該作者

我錯了

啱啱再 upload Example 既閃燈, 然後再駁返晒 D 線, 開控, 一樣可以解鎖, 比油...
即係根本無成功 upload sketch

終於找到問題所在, 是印刷問題,  FTDI 既字  GRN 我睇成 GND ......
ivanwcs 發表於 2014-7-5 22:42:21 | 只看該作者
dtom 發表於 2014-7-5 11:05
我錯了

啱啱再 upload Example 既閃燈, 然後再駁返晒 D 線, 開控, 一樣可以解鎖, 比油...

你甘似我...專犯超低級錯誤,今日叉好電,準備飛PX4,想話系屋企試下先,確保飛得起,點知唔得!!!
搞一大輪都唔店,放棄...
點知翻來再望下,原來無開安全開關
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 09:37:29 | 只看該作者
跟呢篇文 tune 緊 PID http://oaione.blogspot.hk/2014/02/multiwii-vi-pid.html
我發覺全部改 0 後依家右邊十字制控制 ROLL PITCH 好似沒反應...
ivanwcs 發表於 2014-7-6 10:45:47 | 只看該作者
P改曬做0是無力架
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 10:57:00 | 只看該作者

我學佢咁綁, 似乎 Tune Pitch 既 PID 唔錯
http://v.youku.com/v_show/id_XNjE3MTcyODQw.html?firsttime=58

但係唔知做錯乜
依家個控既 roll 同 pitch 好似控制唔到部機
但係 MultiWiiConf 係睇到變化
另外請問下如果咁試
pitch set PID 啱話 , 係咪油門比最大, 應該都平衡到?
 樓主| dtom 發表於 2014-7-6 11:06:27 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-7-6 10:45
P改曬做0是無力架

由 0 開始啫, 唔係 0
依家每 0.2 咁加上去試, 但好似一係無反應, 一係就去不返..