RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1575|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

試飛 PV2+ 成功,但操控問題一大堆

AAC 發表於 2014-7-27 09:07:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
第二次試飛 PV2+ 成功,但只在手動模式,當嘗試用 ground station 的 way points 模式時,出了問題,在八個衛星下,我試 set 兩個way point 然後回 home,高度 30 呎,每點相距不到80 呎,應該好安全,但起飛後,順利去到第一點,停在半空幾秒,然後不懂飛第二點,PV2+ 好似自行飛高,飛遠,手忙腳亂中,取消了任務,但又不懂回 home,結果要轉手動才飛回來,一身大汗,請問我set 錯甚麼 ? 是否需要先set home 的GPS ?點 set ?

另一問題,就係飛得太遠時,肉眼好難分它是飛遠定近,手機上當時正在錄影模式,但畫面好像freeze左,看不到是前飛或後飛,做錯乜呢  ?

起飛時,控制器的前後左右桿都正常,上到天空時,轉了兩圈後,控制器上的桿,就變得相反方向,前後左右都好似相反,當手忙腳亂時,頭腦更分不到前後左右,可能係我論盡,但各位師兄如何克服操縱桿大兜亂的問題 ?

謝謝

solaris8x86 發表於 2014-7-27 10:55:07 | 只看該作者
good lar...
 樓主| AAC 發表於 2014-7-27 12:06:57 | 只看該作者
仲有,好多次起飛時,都飄向右,但當時所有控制桿都停在中間,應該係懸浮在半空喎。
solaris8x86 發表於 2014-7-27 12:33:02 | 只看該作者
感覺上你好似自己都有啲云云下,玩具飛機嘅嘢,交吓學費炒得多自然明架喇。

>>另一問題,就係飛得太遠時,肉眼好難分它是飛遠定近,手機上當時正在錄影模式,但畫面好像freeze左,看不到是前飛或後飛,做錯乜呢  ?

正常,Phantom Vision/Plus由於在無線電設計上不太適合人囗密集丶或城市地方玩,FPV性能在本質上已打了一定折扣。長程請於本論壇內參考相關Phantom的惦。
rcracing 發表於 2014-7-27 15:13:36 來自手機 | 只看該作者
正常不過!!
royluk0091508 發表於 2014-7-27 18:22:16 | 只看該作者
有GPS 唔用! 未玩熟用手動好危險!
 樓主| AAC 發表於 2014-7-28 08:04:09 | 只看該作者
多謝指教,GPS飛行成功,但原來 go home 係不懂 landing,只係回到 home point 上方徘徊,要人手landing,對嗎 ?
假如我要拍攝獨立屋,由大門花園起飛,飛越屋頂,去到屋後泳池,再回到大門,應該係用 waypoints,定係手動好 ?
仲有較麻煩就係video 畫面在手機上不暢順,有是停頓,假如在100 米以外,我跟本從肉眼分不到飛行器的前後左右,如果無手機監控,好難決定應該用上下左右桿,結果手忙腳亂。各位師兄有乜好建議?
Phantom玩家 發表於 2014-7-28 19:57:35 來自手機 | 只看該作者
師兄盡量唔好係gps收唔齊6粒就飛,因為定唔到位會好大鑊,而且你仲飛咁遠添,有機會部機唔識返黎,coming home係識自動返黎跟住會降落架!