RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6419|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教 馬安山 放滑翔機地点

ckuen2004 發表於 2014-8-1 11:17:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位 C兄 , 小弟想請教 馬安山 放滑翔機地点 , 如果揸車應該点去 ?  小弟想係果道放 FPV 機 ,  吾該  X 10000000000000000

littlestep 發表於 2014-8-1 13:35:25 | 只看該作者
我一般去科學園一帶. 馬記呢邊,一係海星灣,不過要睇潮汐時間 白石都唔錯,  再近就鳴溪沙行出去.  來來去去都係向海.仲有, 你係有POWER 定無POWER 先..?
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-2 12:25:52 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-8-1 13:35
我一般去科學園一帶. 馬記呢邊,一係海星灣,不過要睇潮汐時間 白石都唔錯,  再近就鳴溪沙行出去.  來來去去 ...

Hello C Hing  水机我以前都有玩過 , 都係係白石 , 貪佢內灣無浪细風無民居 , 只有右手边有間神學院 , 有勿E郁插左落去 神會原亮我 , 柯李TOR彿  阿門

但而家我係想玩 FPV  但富貴會巳經吾再比人玩呢D野 , 所以周圍揾地方玩 , 又要安全 , 撞机 total lost 吾緊要 , 但係撞到人就大很獲 , 條數都吾知点計!
2m 翼展 FPV 机 + fat shark 眼鏡 + HEAD CHECKER + 5.8g 2000mw 圖傳 + Arkbird with GPS & OSD 飛控
希望有 C HING  可以指点下小弟

樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-2 12:36:33 | 只看該作者
littlestep C HING   你原來係 3C 高手喎 !   陰莖   陰莖

开下玩笑  , 吾好介意
cocoaninja 發表於 2014-8-2 16:43:15 | 只看該作者
2m 翼展 FPV 机 + fat shark 眼鏡 + HEAD CHECKER + 5.8g 2000mw 圖傳 + Arkbird with GPS & OSD 飛控

借問師兄用甚麼控? Futaba/Frsky 2.4GHz 定係 ....
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-2 20:03:02 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-8-2 16:43
借問師兄用甚麼控? Futaba/Frsky 2.4GHz 定係 ....

hello    C hing  我用 FUTABA  12z

kay1926 發表於 2014-8-3 14:38:47 來自手機 | 只看該作者
入得富貴會玩,点會玩平“野
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-4 08:54:54 | 只看該作者
kay1926 發表於 2014-8-3 14:38
入得富貴會玩,点會玩平“野

C HING , 又吾係咁講 , 係富貴會玩吾一定要玩貴野 , 吾係个个都玩 Turbine ( 仲要考牌 !!! ) ,  幾百蚊發泡膠機到十幾廿十萬 turbine 都有 , 平有平玩 , 貴有貴玩

littlestep 發表於 2014-8-6 00:51:29 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-8-2 12:36
littlestep C HING   你原來係 3C 高手喎 !   陰莖   陰莖  

开下玩笑  , 吾好介意 ...

高乜鬼野手......本來就唔係咩勁人
比人串過F3C低能過時老土收皮....
而家仲老眼昏花想飛都飛唔到.

玩下GPS 4軸FPV 過下癮算.
O的直昇機食哂塵

littlestep 發表於 2014-8-6 00:57:14 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-8-4 08:54
C HING , 又吾係咁講 , 係富貴會玩吾一定要玩貴野 , 吾係个个都玩 Turbine ( 仲要考牌 !!! ) ,  幾百蚊發 ...

我冇得富貴,所收玩唔起富貴會啦..
固定翼FPV 真係冇乜選擇

下下飛出海又係冇野睇, 萬宜啦, 叫有些少風景炒左對公眾影響唔大
2米FPV 如果係EPP 北譚埇一帶都可以O既
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-6 09:07:31 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-8-6 00:57
我冇得富貴,所收玩唔起富貴會啦..
固定翼FPV 真係冇乜選擇

C Hing 客氣 客氣    
年紀大对 眼/手 無以前咁靈 , 我 e 家都玩吾倒 d 勿鬼野3c 3d ,多數都係立売飛像真, 仲有我对電机始終有D抗拒 ( 驚會着火!! ) ,
須然E家D電机好堅 , ALIGN 机 又平 , 但始終接受吾倒 , 我有1隻ALIGN TREX600EP , 但D 用料就真係....... !!!  同HIROBO 無得比  ,

手上仲有D老年咁奈嘅 SHUTTLE + 手拉28 ENGINE , 1 隻 "劍"  想玩又怕KWOK 左無料整 , 1 隻 HIROBO 346  而家全部上晒神抬封

富貴會其實又吾係真係咁富貴 , 須然會入面係有好多富貴人家 ( 除左我 )  , 見倒面米say hello only , 你有你玩 ,我有我玩
而家吾洗入會 , 1 日 HKD200  only , 須然吾算好平 , 但对我黎講玩1日入油連隧道來回要成3舊好似吾太化算
而家都好少去囉

萬宜 -- 大佬 , 車吾到 WO , 令着泔多野行入去 ???
北譚埇一帶 --- 效野公園好似吾比玩遙控WO
我試过係西貢大坳門玩車仔都有管理員話吾玩得

littlestep 發表於 2014-8-6 15:09:11 | 只看該作者
北譚埇一帶 飛出海同上山都冇人理.不過辛苦隻腳.
大坳門飛大機大把人在玩
同O的亞拓粉屎講HIROBO , 比人叫我收皮都試過,  佢地世界只有3D . 但HOLD 機同飛下航線都未掂!
TUNE 隻OS50 只會收油針,  同佢地請乜叫最大扭力點要夠油食先得, 又係當我傻四...
但就係咁燒隻RING 當冇事.

WELL  ,而家玩電, 冇野好講啦.
玩電真係要一步到位羅, 由差機到電池到設備....半桶水只會出事.

下個月啦, 到我比人迫上2M FPV  了....有朋友買左幾架2M FPV 要我搞掂佢。。。。
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-8-6 16:15:18 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-8-6 15:09
北譚埇一帶 飛出海同上山都冇人理.不過辛苦隻腳.
大坳門飛大機大把人在玩
同O的亞拓粉屎講HIROBO , 比人叫 ...

大坳門飛大機大把人在玩 --- 放風筝 果度 ?
同O的亞拓粉屎講HIROBO.... --- 吾係咁很寸呀 !!  而家D後生仔玩呢D野好多都好無品,又吾識得顧及其他人安全
                                                  早幾年我都試果係將軍澳問brand 仲比人寸 " 而家边仲有人問brand咁落後 ? 個個都 2.4 啦  , 你套咁嘅控 ( JR 347 ) 边得架 "  !!
                                                  好,又睇下係手機有幾爸閉 ,  TILL ! 揸住隻 12FG 都係學 hold 机 , 又話MODE 2  勿勿勿 ,  MODE 1  又勿勿勿 , SERVO  又勿勿勿
                                                  打 8 字都未識就咁多批評  TILL  !!     

不過又平心而論 , 電机有電机好處 , 靜D , 乾淨 , 無咁多林沈野要拎 , 見人地玩700电機 ,
full throttle hold 定比picth 隻機即刻彈上去 , 呢下野油機真係做吾倒 如果玩壳就更正 , 冇煙 ,
个壳又噤d , 吾洗油林林 , 又变王 . 油机就一大團烟好似中左飛彈咁  但係d 電就貴到冇朋友 ,
叉機又話要2/3 千部 , 係富貴會見有d富貴人家用幾部靚叉機一齊叉電 , 淨係叉機都吾少$$
仲有電呢 !  講真我就買吾起 ,  叉電仲煩 , 要坐定牛咁眼昅實佢驚佢着火!!

我又係比个朋友焗我買同佢地一齊玩 , 而家野就買齊 , 但係一見倒個飛控/ 圖傳...... 果渣線就頭都尺埋 , 成渣線都吾知攪勿又話要係電腦 做setting !!!
我打开个盒望兩望就收埋係床下底 , 淨係砌左隻機 set 好晒飛得 , 砌機 set機 对我無難度 , 就算係以前果d 丸鷹 一樣ok  ,  但係呢D高科技電子零件就真係冇乎 !!!

littlestep 發表於 2014-8-7 21:53:06 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-8-6 16:15
大坳門飛大機大把人在玩 --- 放風筝 果度 ?
同O的亞拓粉屎講HIROBO.... --- 吾係咁很寸呀 !!  而家D後 ...

電直而家定速做得好好. 加上功率強大.
電池已經比以前平好多了. 計返條數其實比飛油機便宜
炒機來講, 唔使下下TOT 支PIPE, KNOK ENGINE , 死魚地上爬直至爆偈.都係省成本一部份.
GOLBIN 同X7個O的機, 電池位不錯, 一直炒機好少炒電池.
亞拓就......算吧啦

CANOPY 越賣越貴, 槳又係....要求高左吧. 下下7000W 咁暴力.
無BAR 平民化炒機又係省唔少.
差機, 其實都係一步到位, 之後好少再要投資
反而平價差機對平時電池保養比較麻煩.
一份9S 10000~20000MAH LI-FE 奶媽, 加一部1000-1500W充電機, 3~4組電池.
基本上可以LOOP 一日.加埋都係7-8KG就算步兵都免強可以玩到.

HIROBO 玩藝術O既野....係咁O既了.的確至今都真係唔肯改下市場,怕早晚GAME OVER
玩3D 都係要強度多於精度, 仲有炒機唔好太貴...以HIROBO 咁玻璃O既DESIGN , 炒一鑊真係唔TOT 機都換80% PARTS.
炒完就算唔爛O既地方都冇哂精度.問題係HIROBO 就算今日仲買到PARTS 都貴到殺死人.
一句到尾時代變左冇計.

small2_hk 發表於 2014-9-14 09:44:34 | 只看該作者
JR 347好o野蒞,
無記錯應該係第一隻多用途控.
amazingball 發表於 2014-9-14 12:19:52 | 只看該作者
100%讚同師父的睇法
foxHK 發表於 2014-9-14 18:12:31 | 只看該作者
原來2位師兄都係馬鞍山放機。 本人仲以為全馬鞍山得我一個玩tim. 在下多數係白石行入小小放下四軸。 電直就係屋企樓下平台玩懶得周圍走。
見在2位大師兄講油直完全答唔到咀,入魔年半乜鬼都唔識,幾時去開馬鞍山放機,煩請通知一聲, 如果有機見面還要向各位大大請教請教。
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-15 12:16:43 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-14 18:12
原來2位師兄都係馬鞍山放機。 本人仲以為全馬鞍山得我一個玩tim. 在下多數係白石行入小小放下四軸。 電直就 ...

小弟入開白石放機一定揾埋 c兄 , 一齊飛又可以請c兄指導一下

不过白石閒曰&假期刀好多人 , 附近有個好似叫 海星灣 石灘 ( 假期好多人放紙妖果度 ) , 或 前少少泥涌停車場出面
玩完又可以去对面d餐廳飲下茶 吹下水  

吾錯吾錯
littlestep 發表於 2014-9-15 13:58:39 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-15 12:16
小弟入開白石放機一定揾埋 c兄 , 一齊飛又可以請c兄指導一下

不过白石閒曰&假期刀好多人 , 附近有個好似 ...

海星灣飛大機, 我念只有我一個...

OK呀   我都想飛下4軸
foxHK 發表於 2014-9-15 15:43:22 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-15 12:16

不过白石閒曰&假期刀好多人 , 附近有個好似 ...

在下的九流技術,點見得人呢. 只想跟各位高手學下野而已.