RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12147|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買航拍機 求介紹

dlaw8963 發表於 2014-8-23 23:40:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我未玩過直升機,全新手
但我買航拍機來拍攝風景
想要1080p畫質 容易操控 抗風能力高
可自行加圖傳

求型號介紹
謝謝各位
rcracing 發表於 2014-8-24 00:43:32 來自手機 | 只看該作者
有冇玩遙控玩具經驗?如果有咪去買dji啦!
byuen 發表於 2014-8-24 05:35:02 | 只看該作者
有冇玩遙控玩具經驗?如果冇都係去買dji啦!Phantom Vision + 不異之選
solaris8x86 發表於 2014-8-24 07:41:20 | 只看該作者
rcracing 發表於 2014-8-24 00:43
有冇玩遙控玩具經驗?如果有咪去買dji啦!

haha....
水野太知 發表於 2014-8-24 09:34:45 | 只看該作者
我自己玩H500,梗係推介H500
foxHK 發表於 2014-8-24 09:53:24 來自手機 | 只看該作者
邊隻好我唔敢講但如果冇遙控經驗就唔好買qr x350/qr x350pro,打個比喻你連駕駛都唔識,俾部AE86你玩飄移,你估會點? 但如果你有拓海咁既技術又會點?
solaris8x86 發表於 2014-8-24 10:18:15 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 09:53
邊隻好我唔敢講但如果冇遙控經驗就唔好買qr x350/qr x350pro,打個比喻你連駕駛都唔識,俾部AE86你玩飄移,你 ...

哬但係咁樣,拓海係由15歳一開始就駕駛AE86,正因為全手動難控制,所以才練成一身超級技術,更先後打敗一系列高性能自動化廠車,包括如三凌EVO (Phantom)丶Skyline GTR R32 (黑羊)丶...等等...haha.. 把個比喻。當然喇,自己無耐性飛唔掂放棄再推個責任比部機就更係自己問題喇,他日練成一身好技術,玩咩嘢機,其實都問題不大。
水野太知 發表於 2014-8-24 10:24:52 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 09:53
邊隻好我唔敢講但如果冇遙控經驗就唔好買qr x350/qr x350pro,打個比喻你連駕駛都唔識,俾部AE86你玩飄移,你 ...

即係不收既定律.....PHANTOM吧~O~
係道借樓主既帖問小小題外話不想浪費資源~~~~請問各位師兄  1.指南針校准設定用意係咩呢,新機校准後咩情況下要再校准呢?    2.鋰電個平衡插和主插可唔可以同時供電呢?~~~謝謝
rcracing 發表於 2014-8-25 10:03:36 | 只看該作者
有就去買dji,冇就唔該玩Sim先!!
打漏咗!
ericlam 發表於 2014-8-25 10:56:53 | 只看該作者
資金許可,買DJI 啦
solaris8x86 發表於 2014-8-25 13:39:38 | 只看該作者
最好唔好再加入玩4軸,因為已經係一個走下坡嘅潮流。一個意外一鋪清袋,得個控可以拿住返屋企。去玩船丶車較實際。
Annie268 發表於 2014-8-25 14:43:01 來自手機 | 只看該作者
有時間去灣仔電腦節看看⋯
rcracing 發表於 2014-8-25 20:26:18 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-8-25 13:39
最好唔好再加入玩4軸,因為已經係一個走下坡嘅潮流。一個意外一鋪清袋,得個控可以拿住返屋企。去玩船丶車 ...

同意!!
tj2000hk 發表於 2014-8-26 03:14:59 | 只看該作者
小弟係新手,未買機前參考咗好多意見同問咗好多朋友,最後揀咗dji phantom2 /gopro hero3+,飛行時間約四百分鐘,個人認為新手有要求同操作穩定非dji phantom2 莫屬(當然亦要金錢許可下)!
iouand 發表於 2014-8-26 17:07:16 | 只看該作者
借個位問下
冇錢買dji,咁350pro,wlv303,cx20,freex,邊架好?thanks
solaris8x86 發表於 2014-8-26 17:13:52 | 只看該作者
iouand 發表於 2014-8-26 17:07
借個位問下
冇錢買dji,咁350pro,wlv303,cx20,freex,邊架好?thanks

CX-20 very good. 我自己無玩,但近日見人撞又得,炒下都ok,叫幾好撞,無乜病痛,但個控一定要改用較專業型號,完廠嗰個幾雞,人多時想飛100米外都幾難。
arigato 發表於 2014-8-26 17:24:24 | 只看該作者
Phantom 見好多師兄都玩得好開心,應該好易操作,我未玩過.我第一部已經係F550, 一
樣係dji出品,砌都係樂趣,如果師兄砌開模型,可考慮下自己一手一腳砌.不過玩得就要有心理準備,要有玩一次賺一次的心態,因意外無得計,唯有自己先提醒自己.
solaris8x86 發表於 2014-8-26 18:00:49 | 只看該作者

>>>>要有玩一次賺一次的心態

Haha... 個形容靚哎... 玩飛機好似末期cancer咁,多活一日,多賺一日,玩飛機真係卑慘嘅一種玩意,最好唔好玩。
chungchung22 發表於 2014-8-26 18:32:19 來自手機 | 只看該作者
phantom係初哥不二之選,最安全和最易操控。但會玩壞手,再飛其他機就好難!
arigato 發表於 2014-8-26 18:43:59 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-8-26 18:00
>>>>要有玩一次賺一次的心態

Haha... 個形容靚哎... 玩飛機好似末期cancer咁,多活一日,多賺一日,玩飛 ...

吾係好明白為何用"卑慘"去形容,有得玩,又何來慘?

只是必須有定心理準備,始終各人(價值觀/世界觀)的定義不一.

撞機炒機事小,只要無傷人事故.事後又找到問題出處已有得著.