RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

kevin-ysl 發表於 2014-10-13 11:07:11 | 只看該作者
3v 1cell
3cell 就9v跌低過9v就有機會死電
 樓主| mic少 發表於 2014-10-13 11:11:52 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 11:07
3v 1cell
3cell 就9v跌低過9v就有機會死電

師兄
明白,一陣CHECK CHECK 先
唔該晒 3Q 3Q

樓主| mic少 發表於 2014-10-13 12:11:27 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-13 11:11
師兄
明白,一陣CHECK CHECK 先
唔該晒 3Q 3Q

師兄
我CHECK過粒電,滿電12.6V,擺左係到一陣再CHECK 12.4V
正常麻?
3Q 師兄

kevin-ysl 發表於 2014-10-13 13:40:06 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-13 12:11
師兄
我CHECK過粒電,滿電12.6V,擺左係到一陣再CHECK 12.4V
正常麻?

正常過正常~~~~
非常健康!!!
要睇粒電正常唔正常...
起充電時CHECK充電器每CELL電電壓有否相差太遠...
就至少保證到整粒電有冇壞!!!
例如...三粒電差到4.00V  如果有粒硬係低其他兩粒0.5V
咁就有可能...低0.5V粒電有問題!!
cityboyhk 發表於 2014-10-13 14:02:09 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 13:40
正常過正常~~~~
非常健康!!!
要睇粒電正常唔正常...

ching ,乜唔係充緊時有粒充得特別多電壓果粒先係有問題既咩=.=?
khho01 發表於 2014-10-13 14:03:34 | 只看該作者
之前有位C-Hing 敎我,
平時每cell keep住3.84v 左右就安全,
或用返叉機平衝store mode(imax b6)
要用先叉滿...
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 14:05:46 | 只看該作者
cityboyhk 發表於 2014-10-13 14:02
ching ,乜唔係充緊時有粒充得特別多電壓果粒先係有問題既咩=.=?

過多同少都有問題~~~~
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 14:10:54 | 只看該作者
khho01 發表於 2014-10-13 14:03
之前有位C-Hing 敎我,
平時每cell keep住3.84v 左右就安全,
或用返叉機平衝store mode(imax b6)

其實係因應每間廠所定之安全STORE電壓設定而有所不同...
未必要太介意係3.8定3.84什至3.78...
況且都未必可以咁精準~~~
就我玩車而言....3.8左近就可以!!
所以...求其一台有品質嘅充電器STORE MODE做就可以!!!
cityboyhk 發表於 2014-10-13 14:15:08 | 只看該作者
其實如果想知道電池健唔健康,你可以用d測內阻既機,或者充電器,就知道,好方便唔駛睇電壓估估下
 樓主| mic少 發表於 2014-10-13 17:14:58 | 只看該作者
咁多位師兄,唔該晒
對於電池,我要再研究下先, 3Q 咁多位

另外我想問下咁多位師兄呢
頭先我架 MINI CP 撞左尾,而家個尾,唔識轉,摩打識轉
我換左個尾葉,都係摩打轉,尾葉唔轉,有無前輩,師兄教下我,點先可以救返部機呢?
3Q 3Q

khho01 發表於 2014-10-13 17:27:52 | 只看該作者
是否主摩會轉,尾摩唔轉?
環是尾摩都會轉,只是尾葉唔轉呢?
如果只是尾葉唔轉就易搞
換隻新尾葉就可以,
如果尾摩唔轉就麻煩D,
要換新尾摩...
 樓主| mic少 發表於 2014-10-13 17:44:41 | 只看該作者
khho01 發表於 2014-10-13 17:27
如果只是尾葉唔轉就易搞

師兄
尾摩打轉,葉唔轉
換左新尾葉,跟機有一個送
都係咁
3Q 師兄

樓主| mic少 發表於 2014-10-13 17:52:56 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-13 17:44
師兄
尾摩打轉,葉唔轉
換左新尾葉,跟機有一個送

師兄
我打左電話去問買機間野
聽日去擺低架機比佢地D師父整
順便買多一架機玩
一架壞左,仲有一架玩住先
唔該晒 師兄 3Q 3Q
 樓主| mic少 發表於 2014-10-14 20:34:35 | 只看該作者
khho01 發表於 2014-10-13 17:27
如果只是尾葉唔轉就易搞

師兄
原來我架機係,摩打轉但係唔夠力帶唔郁塊葉
同摩打支針有小小曲左
係鴨記配返個尾摩打
人工包料$40蚊,而家又有得飛Lu
3Q 師兄
 樓主| mic少 發表於 2014-10-14 20:57:15 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-5 21:04
樓主師兄, 你可以google : ej189 呢位台灣友可以算係V120D02s超級fan, 華科爾應該揾佢做代言人。
佢一個人 ...

師兄
請問你知唔知部v120d02s
係唔係有兩個版本架一部係v120d02s,另一部係v120d02s v2
兩部有咩唔同呢?
如果部 v120d02s淨機賣 $1068 可以接受嗎?
3Q 師兄 3Q 3Q
foxHK 發表於 2014-10-15 08:48:07 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-14 20:34
師兄
原來我架機係,摩打轉但係唔夠力帶唔郁塊葉
同摩打支針有小小曲左

又一次答曬樓主師兄, 呢的雙有刷馬達唯一好處係易維修. 個馬達係聰少到6,8元人仔, 接返紅黑線唔洗五分鐘,我最細既電線熱縮膠(不是熱溶膠,2種野來)接,連soldering 都唔洗.
呢的要自已學整了. 炒電直乃人人都會, 準備多的spare parts啦.

V120D02s係有二個版本,現在基本上新機只能買到V2 , v2正名係 New V120D02S. 講多一句,練熟部mini cp先, 炒V120一鑊整得仲金. 因為V120動力更強,飛得更快,新手更易炒機.

樓主| mic少 發表於 2014-10-15 10:01:33 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-15 08:48
又一次答曬樓主師兄, 呢的雙有刷馬達唯一好處係易維修. 個馬達係聰少到6,8元人仔, 接返紅黑線唔洗五分鐘, ...

師兄
知道師兄,我會盡量學下,抄左機自己維修嫁喇 謝謝師兄
(幫我焊尾摩打個個師傅都係咁講:你玩呢D自己一定要識嫁)  哈哈哈
我已經下定決心,下次再抄壊機,就自己黎,我會努力學習的,謝謝師兄
經常煩到你,真係唔好意思, SORRY SORRY

我會聽你講,等我 駕御 到部CP仔既時候,先諗架V120D02S 嫁喇
多謝師兄教導 謝謝 3Q 3Q

littlestep 發表於 2014-10-16 17:22:23 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-15 08:48
又一次答曬樓主師兄, 呢的雙有刷馬達唯一好處係易維修. 個馬達係聰少到6,8元人仔, 接返紅黑線唔洗五分鐘, ...

同佢手術完架MINICP ...我念而家變返架正常直升機..
原本佢SETTING 亂過亂世佳人,
改返7MM 尾 同主無刷, 行返正常CURVE,  一定要行哂+/-100% 用PITCH 行程教COLLECTIVE ,同埋十字盤中位要睇條桿卡唔卡死
仲有自家制BLOT 槳 MINICP版。。。。。
而家行+/- 7度 有風可以放手幾秒, 剛剛倒飛放手都冇問題. 

foxHK 發表於 2014-10-16 18:12:15 來自手機 | 只看該作者
有小步大師教路,我呢的彫蟲小技可以收聲了。
 樓主| mic少 發表於 2014-10-16 19:34:44 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-16 17:22
同佢手術完架MINICP ...我念而家變返架正常直升機..
原本佢SETTING 亂過亂世佳人,
改返7MM 尾 同主無刷, ...

師兄
真係唔該晒你
煩左你一個下午tim
3q 3q