RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8317|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手上路..H107D

RivenMan 發表於 2014-10-9 01:06:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
自從我朋友有部航拍四軸機之後就想買(佢部野好大部)

我又新手..所以買住細細部黎玩.
我之所以揀依部..係因為佢有LIVE既顯示

下面係開箱圖..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

就咁睇都幾清

登錄/註冊後可看大圖

因為未買SD卡既關係..所以未試錄片..但上網睇錄出黎畫面都可以接受..
我既分享係咁多..各位C師多多指教
vegetakwok 發表於 2014-10-9 01:40:27 | 只看該作者
very nice quadcopter! happy flying FPV!!!
yanzifans 發表於 2014-10-11 00:29:27 | 只看該作者
想問下個接收範圍有幾遠?係咪同無FPV果隻107c 差不多?
littlestep 發表於 2014-10-11 00:51:18 | 只看該作者
呢架野真係幾得, 我本身MODE 1 手,  同朋友買左隻係MODE2 O既, 打開合, 拿來玩下一樣HOLD 到機, 飛左20分鐘基本可以自如控制
要知道錯手飛行比全新手更難, 因為條件反射下會錯舵,反應比其他人更慢. 但隻野都可以HOLD 得到. 真係好穩定.

我同時試左有CAM 冇MON 個隻,都係HUBSAN O既, 仲定......唔知係米輕O的好力O的.
Gainax 發表於 2014-10-13 10:47:04 | 只看該作者

呢隻我都有,

FPV黎講真係方便帶出街

除左個控超食電外,就係錄影時d片段會無厘頭裁到斷晒

我同事一齊買果部都一樣,唔知係咪批次問題
kevin-ysl 發表於 2014-10-13 10:57:22 | 只看該作者
呢隻fpv機我都試過…
好清…好定…
新手都冇問題
isaac006 發表於 2014-10-13 13:22:50 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-13 10:47
呢隻我都有,

FPV黎講真係方便帶出街

係正常架,佢應該一去到128mb就會自動 cut咗開過個新 file,
至於你話個控食電都係正常,我用叉電都可以玩度10幾次,之後都仲有電不過我會叉返滿佢,

我隻野每次都係玩度3-4分鐘,你嗰隻係咪都係咁?或者可能因為我改裝咗所以食電啲,

加咗 fisheye lens真係好正,FPV易好多

vegetakwok 發表於 2014-10-13 13:59:59 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-13 13:22
係正常架,佢應該一去到128mb就會自動 cut咗開過個新 file,
至於你話個控食電都係正常,我用叉電都可以 ...

嘩, 掙咁遠。睇多2,3倍範圍
Gainax 發表於 2014-10-13 15:51:47 | 只看該作者

師兄你隻加左魚眼效果又真係正!

不過個樣我未接受到....

我有其他電直機儲儲埋埋十幾粒電,唔同牌子同同mah,

不過都好似唔只飛3,4分鐘,我諗重量唔同關係

我打真軍飛唔用套隔住
isaac006 發表於 2014-10-13 17:19:54 | 只看該作者

Gainax 發表於 2014-10-13 15:51
師兄你隻加左魚眼效果又真係正!

不過個樣我未接受到....

我咁樣炒完之後就唔夠膽再"打真軍"啦, 衣加個 motor好似死吓死吓咁,有時會唔轉,但係用手 touch吓佢又會轉返,同其他嗰三個冇分別

https://vid.me/e/yGA

你啲電幾多mah?

Gainax 發表於 2014-10-13 23:15:00 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-13 17:19
我咁樣炒完之後就唔夠膽再"打真軍"啦, 衣加個 motor好似死吓死吓咁,有時會唔轉,但係用手 touch吓佢又會 ...

d 空心杯motor如果炒得勁,支軸會縮左入去卡住,不過有得續粒買番自己換,

係d led燈如果燒左煩d ,led條線好幼一定要焊

原裝電380mah好似,我有d 400mah都塞到入去

樓主| RivenMan 發表於 2014-10-13 23:27:55 | 只看該作者

我見外國D人用熱溶膠痴個魚眼……
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 15:03:02 | 只看該作者
建議將紅色尾燈改向下擺放,夜航飛高仍可看到紅色燈而辨別到頭尾,我以前那部還在尾部加一超光白燈!(因為喜歡飛很高,所以前前後後已飛走了5部)
isaac006 發表於 2014-10-14 15:15:06 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 15:03
建議將紅色尾燈改向下擺放,夜航飛高仍可看到紅色燈而辨別到頭尾,我以前那部還在尾部加一超光白燈!(因為 ...

係咪會好大工程?我睇佢個led都唔容易攞出黎,咁整應該都需要焊接?

(我飛到5樓以上就基本上進入全FPV模式因為有魚眼睇度多啲野,易啲)
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 18:45:37 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-14 15:15
係咪會好大工程?我睇佢個led都唔容易攞出黎,咁整應該都需要焊接?

(我飛到5樓以上就基本上進入全FPV模 ...

好易倒擺咋,完全唔駛焊,當然如果要加尾燈,就要焊同鑽孔。
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 20:39:07 | 只看該作者

我之前5部H107D全部飛走了, 所以post唔到相如何改燈, 但有幫朋友改107L尾燈相

[img]C_20140619_224345[/img]
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 20:42:28 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:01:25 | 只看該作者
外國有這種H107D專用魚眼鏡賣
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-15 01:48:54 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 15:03
建議將紅色尾燈改向下擺放,夜航飛高仍可看到紅色燈而辨別到頭尾,我以前那部還在尾部加一超光白燈!(因為 ...

細機屋企玩
isaac006 發表於 2014-10-15 08:23:31 來自手機 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:01
外國有這種H107D專用魚眼鏡賣

其實呢啲係手機用既 jelly lens呢 ^^"香港都有得賣,我都係用咗手機用既魚眼,只不過用咗再大啲角度既鏡