RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4343|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買滑翔機

vegetakwok 發表於 2014-10-20 19:17:05 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有devo 10 玩電直。想請教有無邊隻滑翔機可以推介?devo 10又 可用回的?是否一定用回華記既機?想將來加埋fpv在滑翔機子上。(新手較多問題,請不要介意!) 謝謝。
kevin-ysl 發表於 2014-10-20 19:28:13 | 只看該作者
滑翔機
有品味!
去雷記揾架rudder機…
四百左近…
隻控買粒接收就得啦
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-20 20:22:34 來自手機 | 只看該作者
真係有品味?
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-20 20:23:18 來自手機 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-20 19:28
滑翔機
有品味!
去雷記揾架rudder機…

Thanks ching. 4百幾咁抵玩? 有幾大隻呢?
kevin-ysl 發表於 2014-10-20 23:37:09 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-20 20:23
Thanks ching. 4百幾咁抵玩? 有幾大隻呢?

米半左右…
f6f 發表於 2014-10-21 10:17:45 | 只看該作者
滑翔機開正我果飯, 你自已有冇什麼要求, 例如滑翔機大小? 有馬達滑翔機定係無動力滑翔機等等?
另外睇下我D舊貼文其中有些都會幫到你........
f6f 發表於 2014-10-21 10:23:40 | 只看該作者

因為現在D人很多都轉玩多軸機或電動飛機. 滑翔機已經比較小人玩, 所以YSL師兄才禁講.....
但這滑翔機並不是過時及不好玩, 基本上多軸, 直昇機, 電動飛機, 電動滑翔機及無動力滑翔機我都有玩. 各有不同的玩法各有各好玩.....
geoffrey008 發表於 2014-10-21 10:47:18 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-10-21 10:17
滑翔機開正我果飯, 你自已有冇什麼要求, 例如滑翔機大小? 有馬達滑翔機定係無動力滑翔機等等?
另外睇下我D ...

Ching請問如果我想要一最小形嘅有咩好介紹
f6f 發表於 2014-10-21 10:55:08 | 只看該作者
geoffrey008 發表於 2014-10-21 10:47
Ching請問如果我想要一最小形嘅有咩好介紹

有馬達滑翔機定係無動力滑翔機?
ivanwcs 發表於 2014-10-21 14:36:59 | 只看該作者
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-21 15:34:20 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-10-21 14:36
hobbyking有幾部入門機,都幾好
無動力就呢部
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp? ...

嘩, 原來滑翔機咁抵玩啊. 多謝師兄推介! 我再看看.
geoffrey008 發表於 2014-10-21 16:51:34 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-10-21 10:55
有馬達滑翔機定係無動力滑翔機?

我想要冇動力的
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-21 17:16:14 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-10-21 14:36
hobbyking有幾部入門機,都幾好
無動力就呢部
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp? ...

技術問題... 我是否買多個華記的接收器裝在滑翔機上就可以用回我的 devo 10 白色去玩飛機? 謝謝...!!!:) 

樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-21 17:19:25 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-10-21 10:17
另外睇下我D ...

多謝 ching !

想用滑翔機玩 FPV , 飛機想細隻又想定D。。。 (好貪心)有動力比較耐飛吧? 我係想起碼有20分鐘 FPV 時間左右。 我見滑翔機的續航力一般比4軸或電直高, 對吧? 

其實都係初步睇緊D model 未係好有 idea 想買邊種。 也未爬文有動力與沒有動力的主要分別? 

多謝ching !
f6f 發表於 2014-10-21 17:33:48 | 只看該作者

如果係完全未玩過飛機買一些高翼+主翼有多個上反角+速度及操控反應慢的飛機較合.
- 因為高翼機較中翼機及低翼機穩定
- 主翼有多個上反角好處就好像船有角度船底較平低船穩定
- 新手很多時連左右及上下控制也有困難, 所以速度及操控反應慢的飛機有較多時間給新手去思巧控制.
早十多年前滑翔機較多人玩,市面亦有很多合適機種給新手去選擇. 近年流行多軸所以零售商很多己停止入貨. 而市面比較容易買到只有油麻地米高及觀塘雷達講可買到, 近年有網上商店hobbyking亦有滑翔機賣, 但我不知道地址在那裡所以不推介.
如往雷達講可選下列這幾款.
試下買雷達行 Sky Walker EPThermal Rider EP Thermal Sailor EP
Red Skimmer
以上幾款有我所說的幾個共通點高翼+主翼有多個上反角+速度及操控反應慢”. 不過是動力滑翔機. 你可以安裝後不接電給馬達及拆去槳便等如無動力滑翔機了, 雷達講其他的無動力滑翔機並不是初學機並不合新手所以不推介.
先前ivanwcs師兄推介hobbyking ”Canary Hand Launch Glider Balsa 1240mm” 亦可.
另外上Tobo亦有很多類似的滑翔機選擇. 你可上去看看

f6f 發表於 2014-10-21 17:38:27 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-21 17:19
多謝 ching !

想用滑翔機玩 FPV , 飛機想細隻又想定D。。。 (好貪心)有動力比較耐飛吧? 我係想起 ...

https://www.youtube.com/watch?v= ... YLmWynxX6JladFLuNeQ

https://www.youtube.com/watch?v= ... YLmWynxX6JladFLuNeQ

你係咪想好似上面條片禁樣飛

geoffrey008 發表於 2014-10-21 18:00:39 來自手機 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-10-21 17:33
如果係完全未玩過飛機買一些高翼+主翼有多個上反角+速度及操控反應慢的飛機較合.- 因為高翼機較中翼機及 ...

唔該師兄!!
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-21 18:34:52 | 只看該作者
f6f 發表於 2014-10-21 17:38

https://www.youtube.com/watch?v=i1a4_5ySz ...

無錯..!!!!!!! 睇見都好玩呀!!!!!!!
ivanwcs 發表於 2014-10-21 20:31:05 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-21 17:16
技術問題... 我是否買多個華記的接收器裝在滑翔機上就可以用回我的 devo 10 白色去玩飛機? 謝謝...!!!: ...

無錯,另外買個接收器就可以用返白色D10
D10正呀,如果你有換控軟件的話,可以直接買DSM2接收機來玩,又細又輕,滑翔機最岩

想玩無動力機?
可以考慮下DLG,最近玩緊
hobyyking呢部抵玩,入門機,不過無貨
http://www.hobbyking.com/hobbyki ... asp?idproduct=28231
返貨即刻入
玩緊類似呢部既DLG機
http://www.hobbyking.com/hobbyki ... der_950mm_PNF_.html
淘x有山寨好平...
kevin-ysl 發表於 2014-10-21 21:01:56 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-10-21 20:31
無錯,另外買個接收器就可以用返白色D10
D10正呀,如果你有換控軟件的話,可以直接買DSM2接收機來玩,又細又 ...

呢兩隻我都好想玩…正呀!